Nieuws

Biosolis opnieuw op de markt: resultaten op tafel graag!

02 augustus 2022

Drie zonnecrèmes van Biosolis, die tijdelijk van de markt gehaald werden toen onze analyses uitwezen dat ze te weinig bescherming boden, zijn nu weer op de markt. Dat heeft de FOD Volksgezondheid beslist. Wij hebben de minister gevraagd waarom.

Wij hebben namelijk geen testresultaten gezien die uitwijzen dat de zonnecrèmes van Biosolis in weerwil van onze analyses toch voldoende bescherming zouden bieden en aan de geldende Europese normen voldoen. We hebben van de FOD Volksgezondheid ook nog geen uitleg gekregen over wat de verschillen in de resultaten tussen hun test en die van ons zou kunnen verklaren.

Zo hebben wij getest

We hebben vorig jaar in totaal 55 zonnebrandcrèmes geanalyseerd. 47 bieden de bescherming die ze op de verpakking beloven. Biosolis blijft spreken van "misleidende beschuldigingen" en onderstreept dat zijn producten "zijn samengesteld uit minerale filters die moeten worden getest met methoden die aan de specifieke kenmerken van deze filters zijn aangepast". Wij testen evenwel met strikte inachtneming van de ISO-normen die op dit soort proeven van toepassing zijn. We werken hiervoor samen met een onafhankelijk en geaccrediteerd laboratorium waarvan de uitrusting regelmatig wordt gecontroleerd. Dit wordt overigens ook niet in twijfel getrokken door de FOD Volksgezondheid.

Volgens Biosolis zouden producten met minerale filters enkel in vivo mogen worden getest en dus niet in vitro zoals wij doen. Nochtans is de in vitro-methode even betrouwbaar en wordt deze zelfs aanbevolen door de Europese Commissie. Wij hebben overigens 8 zonnecrèmes met minerale filters op deze manier getest. Vier daarvan bleken effectief de bescherming te bieden die ze vermelden op de verpakking. Zulke crèmes kunnen dus ook goed presteren in in vitro tests.

Minister aan zet

Het is helaas niet de eerste keer dat na een slecht resultaat in onze test producten toch terug op de markt komen, zonder dat we hier duidelijke testresultaten over te zien krijgen. We hebben minister van Volksgezondheid, Frank Vandenbroucke, om een onderhoud hierover gevraagd. 

Wij blijven achter onze resultaten staan. Ben jij dus nog op zoek naar een goed exemplaar? Neem dan een kijkje in onze koopwijzer voor een betrouwbaar alternatief. 

Naar de koopwijzer zonnecrème