Nieuws

Zonnecrèmes van Biosolis vallen door de mand

13 juni 2022

Drie nieuwe zonnebrandmiddelen van het Belgische merk Biosolis bieden niet de bescherming die ze je beloven, zo blijkt uit onze analyse. We hebben intussen een klacht ingediend bij de FOD Volksgezondheid en hen met aandrang gevraagd deze producten van de markt te halen. 

Met de vakantie - en hopelijk ook het mooie weer - voor de deur beginnen we allemaal weer massaal zonnecrème te kopen. Wij namen daarom na onze recente test nog drie nieuwkomers van Biosolis onder de loep. En die stelden allemaal zwaar teleur ... 

Graag snel uit de handel

Concreet gaat het om deze drie producten van het Belgische merk Biosolis: de SPF 30 spray, de SPF 30 lotion en de SPF 50+ lotion. Geen van deze producten biedt je de bescherming die het belooft op de verpakking. De SPF 30 spray en lotion laten zowel qua uv A als uv B-bescherming afweten. Ze bieden je in feite slechts een SPF 10. De SPF50+ lotion biedt je dan weer wel de beloofde uv B-bescherming, maar scoort ondermaats qua uv A-bescherming.

We hebben een klacht ingediend bij de FOD Volksgezondheid tegen deze drie producten. We vragen hen uitdrukkelijk om deze producten uit de handel te halen in afwachting van verder onderzoek van de bevoegde instanties. 

Antwoord van de overheid blijft uit

Vorige maand dienden wij om dezelfde reden reeds klacht in tegen drie andere producten. Een daarvan, ISDIN gel-crème SPF 30, werd door de fabrikant zelf reeds uit de handel genomen. Maar de andere twee, Clinique Mineral zonnecrème SPF 30 en de Zwitsal SPF 50+ crème met parfum speciaal voor baby's en jonge kinderen, zijn nog steeds te verkrijgen. Een antwoord van de FOD Volksgezondheid op onze klacht blijft voorlopig uit.

De merken Zwitsal, ISDIN of Clinique zijn echter respectievelijk Nederlands, Spaans en Amerikaans, terwijl Biosolis Belgisch is. Dat impliceert dat de FOD Volksgezondheid zelf alle maatregelen kan nemen die zij nodig acht in België, zoals het opnieuw testen van producten, zonder te moeten wachten op de acties van een buitenlandse autoriteit. Wij hopen dan ook dat de reactie voor deze producten sneller zal volgen. 

Test volgens de ISO-norm

De resultaten die wij vaststellen verschillen soms erg met wat fabrikanten zelf vaststellen. Dit heeft voor ons echter niets te maken met eventuele marges bij de methodologie die wij toepassen. We voeren onze tests steevast uit met strikte inachtneming van de ISO-normen die op dit soort tests van toepassing zijn, in een onafhankelijk en gecertificeerd laboratorium waarvan de uitrusting regelmatig wordt gecontroleerd. Dit wordt noch door de overheidsinstanties, noch door de fabrikanten in twijfel getrokken.

Bovendien zijn alle 55 zonnecrèmes op dezelfde manier getest en 47 daarvan komen gelukkig wel hun beloftes qua bescherming na. Op zoek naar een goed exemplaar om de zomer zonder zonnebrand door te komen? Neem dan snel een kijkje in onze koopwijzer.

67 Goede
kwaliteit
Beste
Koop
Zonnecrèmes
Referentieprijs  8,49 per verpakking
72 Topkwaliteit
Beste van
de Test
Beste
Koop
Zonnecrèmes
Referentieprijs  17,61 per verpakking
71 Topkwaliteit
Beste
Koop
Zonnecrèmes
Referentieprijs  18,21 per verpakking