Nieuws

Bescherm je kind tegen de zon: de beste UV-bestendige T-shirts om veilig buiten te spelen

31 mei 2023
kind beschermen tegen de zon

UV-beschermende kleding is ontworpen om schadelijke UV-straling van de zon tegen te houden. Kun je met een gerust hart je kind in de zon laten met zo’n T-shirt aan? En blijft de UV-bescherming optimaal als de kleren vaak gedragen en gewassen worden? We deden de test met acht kindershirts.

Heerlijk, dat zonnige weer na een lange sombere periode. Fijn dat de kinderen weer volop buiten kunnen spelen, maar laat ze niet onbeschermd in de zon.

Overmatige blootstelling aan de ultraviolette straling van het zonlicht is schadelijk, zeker voor het gevoelige kindervelletje. Vooral de UV B-stralen zijn gevaarlijk. Niet alleen kunnen ze de huid lelijk rood verbranden, ze verhogen het risico op allerlei huidaandoeningen en in het ergste geval huidkanker op latere leeftijd.

Hoe hoger de zon aan de hemel staat, hoe sterker de UV-straling, zeker op een reflecterend oppervlak zoals water, zand of sneeuw. En vergis je niet, ook bij bewolkt weer kan nog tot 80% van de UV-straling doorkomen.

Hoe de huid van je kind beschermen tegen de zon

Je kunt de kinderhuid beschermen tegen de schadelijke effecten van UV-straling door royaal in te smeren met zonnecrème met hoge factor, en dat zo om de twee uur en elke keer dat het kind zweet of in het water is geweest. Maar als je kind langere tijd buiten speelt, doe je er goed aan de huid zoveel mogelijk af te dekken, vooral tijdens de piekuren van de zon.

Waarom UV-werende shirts belangrijk zijn

Gewone T-shirts kunnen enige bescherming tegen de zon bieden als ze nieuw, voldoende dik van stof en donker van kleur zijn, maar ze zijn hoe dan ook minder efficiënt dan speciale UV-beschermende kleding. T-shirts, broeken, hoedjes en zwempakjes van dat type zijn ontworpen om weinig of geen UV-straling door te laten. Net als zonnecrèmes hebben ze een beschermingsfactor (UPF of UV Protection Factor). Hoe hoger de factor, hoe groter het percentage UV-stralen dat wordt tegengehouden.

Acht UV-beschermende T-shirts voor kinderen getest

We onderzochten acht kindershirts, en keken daarbij niet alleen op de geboden UV-bescherming in nieuwe, ongedragen toestand, maar gingen ook na wat er van de UV-bescherming overblijft nadat ze gedragen zijn en nadat ze vijf en tien keer gewassen zijn, een realistische gebruikscontext zeg maar.

Drie van de acht T-shirts zijn niet veilig

In ongedragen toestand boden alle T-shirts zonder uitzondering effectief de vereiste minimale bescherming (UPF 40). Toen we de stof echter uitrokken, nat maakten, schuurden enz. om de slijtage te simuleren die ontstaat bij meerdere draagbeurten, vielen drie van de acht T-shirts door de mand. De shirts Vaude Solaro II, Patagonia Rashguard Flying Fish en Bambino Mio Zwem Rashguard Nice lieten na de gebruikstest te veel UV-stralen door, waardoor je kind er niet meer veilig mee is in de zon. Ook na vijf en tien passages in de wasmachine en de droogkast verloren diezelfde drie shirts hun beschermende eigenschappen.

Vijf van de acht T-shirts beschermen goed tot uitstekend

Anderzijds boden de overige vijf T-shirts van onze test ook na verschillende draag- en wasbeurten nog een goede tot zeer goede bescherming tegen de zon, het bewijs dat het wel degelijk mogelijk is betrouwbare UV-beschermende kledij te produceren. De prijs zegt duidelijk niets over de kwaliteit. Veel goedkopere shirts beschermen prima, een aantal duurdere shirts falen voor onze test.

Informatie op het kledinglabel was voor alle acht T-shirts correct. Wat wel nog beter zou kunnen, is een verplichte vermelding van het UPF-beschermingsniveau voor alle vrijetijdskleding die claimt UV-werend te zijn. Momenteel is dat in Europa niet het geval. Ook een waarschuwing voor de schadelijke effecten van UV-straling en informatie over de duurzaamheid van het kledingstuk zouden nuttig zijn.

Qua milieu-impact van de gebruikte materialen scoren alle shirts goed, met extra punten voor één shirt uit gerecycleerd polyester en één uit polyamide (nylon).

Conclusie: goede UV-werende kleding combineren met andere zonbescherming werkt het best

Uiteindelijk is de meest doeltreffende zonbescherming een combinatie van UV-beschermende kleding, zonnecrème en andere beschermende maatregelen zoals het opzoeken van de schaduw tijdens de piekuren in de zon en het opzetten van een breedgerande hoed of pet en een UV-beschermende zonnebril.

Topkeuzes in UV-beschermende T-shirts voor kinderen

Benieuwd met welke T-shirts je je kind met een gerust hart buiten in de zon kunt laten spelen? Ontdek het in onze vergelijker.

Deze shirts kwamen als beste uit onze test:

63 Redelijke
kwaliteit
UV-werende shirts voor kinderen
Referentieprijs  8,00
80 Topkwaliteit
Beste
Koop
UV-werende shirts voor kinderen
Referentieprijs  12,00
34 Slechte
kwaliteit
UV-werende shirts voor kinderen
Referentieprijs  18,58

Tips voor het kiezen van het juiste UV-beschermende T-shirt

Hoe herken je nu het betere UV-beschermende shirt? Je kijkt natuurlijk het best naar de resultaten van onze test, maar daarnaast zijn er een aantal kenmerken waarop je kunt letten om de betere eruit te pikken.

  • Check of de UPF-waarde op het etiket (als die vermeld is) minimaal 40+ is.
  • Dicht geweven stoffen bieden betere bescherming. In onze test scoren stoffen met een dichtheid van meer dan 190 g/m² goed. Deze informatie vind je helaas niet terug op het etiket. Je kunt ze soms wel vinden op de website.
  • Donkere kleuren (zwart, donkerblauw, donkerrood) absorberen de UV-stralen beter dan lichte kleuren.
  • Het shirt moet goed passen, maar mag niet te strak zitten.
  • Ademende stoffen bieden meer draagcomfort in warm weer.

Nog meer koopadvies en onderhoudstips vind je in onze uitgebreide koopgids.