Waarom verdwijnen sommige zonnecrèmes van de markt?

De kans bestaat dat je je vertrouwde zonnecrème dit seizoen niet meer in de winkelrekken zult vinden. Heel wat merken hebben immers hun gamma aangepast. Wij zijn daar alvast erg tevreden over, want zo zijn er minder producten met de omstreden zonnefilters octocrylene en homosalate op de markt, en dat is een goede zaak.
Achtergrondinformatie over octocrylene en homosalate
14 van de 34 geteste zonnecrèmes in onze koopwijzer bevatten nog steeds octocrylene en/of homosalate, twee bestanddelen die wij liever vermijden.
Ontdek onze Beste Koop en Beste van de Test
Wat zijn octocrylene en homosalate?
Octocrylene en homosalate zijn veelvoorkomende chemische zonnefilters. Op zich functioneren octocrylene en homosalate prima als bescherming tegen schadelijke uv A- en uv B-stralen, maar de laatste jaren rezen er steeds meer bezorgdheden over hun veiligheid.
Veranderde samenstelling van zonnecrèmes
Sommige fabrikanten hebben uit voorzorg reeds alle oude producten met homosalate en/of octocrylene uit de rekken gehaald en vervangen door hun vernieuwde formule. Andere merken willen dan weer eerst hun oude voorraad verkopen, waardoor er tegelijkertijd zowel producten met als zonder op de markt zijn.
Wat zijn de gevolgen van deze veranderingen?
Het blijkt niet altijd gemakkelijk om alternatieve zonnefilters te vinden die even goed beschermen. Zo zien we bijvoorbeeld dat de zonnecrème van NAIF niet meer goed beschermt sinds de formule veranderd werd.
Dat oude en vernieuwde producten momenteel nog door elkaar worden verkocht, is verwarrend voor de consument. Voorlopig zit er niets anders op dan in de winkel de ingrediëntenlijst te checken, en ook de zonnecrèmes in je kast te controleren vooraleer je ze gebruikt.
Bovendien betekent dit dat je oude vertrouwde product mogelijk van samenstelling is veranderd, met een verminderde bescherming of andere gebruikservaring tot gevolg.
Beoordeling van octocrylene en homosalate
In onze koopwijzer kun je filteren op de aanwezigheid van deze zonnefilters, zodat je - als je wilt - gemakkelijk een product kunt kiezen zonder deze omstreden stoffen en deze zomer toch goed beschermd bent.
Hoe beoordelen wij octocrylene en homosalate?
Tijdens deze overgangsperiode hanteren wij alvast het voorzichtigheidsprincipe en raden we de omstreden bestanddelen af, zeker voor de allerkleinsten. Zo'n product kan in onze vergelijkende tests dan ook nooit Beste Koop of Beste van de Test worden.
Waarom krijgen deze stoffen een slechte beoordeling?
Octocrylene wordt vooral gebruikt als stabilisator voor andere uv-filters. Volgens het Europees Wetenschappelijk Comité voor Consumentenveiligheid (SCCS) zou deze filter veilig zijn tot een concentratie van 10 %.
Wie in het verleden echter een allergische reactie had op crèmes met bepaalde niet-steroïdale ontstekingsremmers (Fastum gel, Flexium of Piromed), kan octocrylene het best vermijden. Er kan immers een kruisallergie optreden, met contacteczeem tot gevolg.
Uit een recente studie blijkt bovendien dat octocrylene met de tijd degradeert en kleine hoeveelheden benzophenone afgeeft. En die stof staat er wél om bekend mogelijk hormoonverstorend te zijn.
Ook voor de zonnefilter homosalate zijn er studies die op hormoonverstorende effecten wijzen, en dus haalde het SCCS de maximaal toegelaten concentratie in cosmetica eerder al omlaag van 10 % naar 0,5 %.
Inmiddels is de kogel door de kerk, en besliste Europa dat de stof vanaf 1 januari 2025 helemaal niet meer gebruikt mag worden in zonnecrèmes, enkel nog in gezichtscrèmes.
Advies over het kiezen van zonnecrèmes
Waar moet je op letten bij het kiezen van een zonnecrème?
- Een goede zonnecrème biedt bescherming tegen zowel uv A- als uv B-stralen, die allebei kunnen bijdragen tot huidkanker.
- Kies uit voorzorg liever een product zonder octocrylene en homosalate, zeker voor de allerkleinsten.
- Wie een gevoelige huid heeft, kiest liever een product zonder parfum of allergene geurstoffen.
- Een zonnecrème kan je niet beschermen als hij in de kast blijft liggen omdat hij te plakkerig is, niet goed uitsmeert, een witte laag achterlaat of niet lekker ruikt. Daarom laten wij alle producten ook testen door een panel van gebruikers.
- Wie let op zijn ecologische voetafdruk, kiest het liefst een zonnecrème met een lage milieu-impact. Voor deze score kijken we niet alleen naar het materiaal van de verpakking, maar ook naar de gebruikte ingrediënten en de hoeveelheid achtergebleven (en dus verspild) product dat in ons milieu terechtkomt.
- Prijs tot slot is geen garantie voor kwaliteit. Vertrouw liever op onze vergelijkende tests.
Welke zonnecrèmes zijn veilig om te gebruiken?
In onze koopwijzer vind je niet alleen welke producten de beste bescherming bieden, maar ook welke octocrylene, homosalate, parfum of allergenen bevatten. Bovendien kun je bekijken welke zonnecrèmes het meest in de smaak vielen bij onze testgebruikers, en filteren volgens de criteria die jij belangrijk vindt.
Koop
de Test