Te veel twijfelachtige stoffen in zonnecrèmes

Op zoek naar een veilige en effectieve zonnecrème? Zie ons platform zonnecrème.
Met de zomer in het vooruitzicht, hebben we 43 zonnebeschermingsproducten SPF 30 en 50/50+ getest. Een paar dagen geleden hebben we drie producten aan de kaak gesteld die de beloofde bescherming niet nakwamen. Onze test bracht overigens ook andere problemen aan het licht.
Allergenen in bijna de helft van alle producten
19 van de 43 geteste producten bevatten een of meer van de 26 allergenen die door de Europese wetgeving zijn erkend. Dit kan problemen opleveren als je een allergie hebt, wat naar schatting het geval is voor 1 tot 3% van de Europeanen. Voornamelijk de aanwezigheid van een van deze allergenen in de Lancaster Lait-velourslotion is twijfelachtig: lilial (butylphenyl methylpropional). Deze stof is nu nog niet verboden, maar wel geclassificeerd als onveilig omdat het de huid kan irriteren. Daarnaast bestaat er vermoeden dat het de voortplantingsorganen kan beschadigen. Vanaf maart 2022 zal lilial dan ook verschijnen op een lijst van stoffen die verboden zijn in cosmetica en zal niet meer in nieuwe producten voorkomen.
We zijn daarnaast van mening dat allergenen geen plaats zouden moeten hebben in producten met SPF 50/50+ die voor kinderen bedoeld zijn. Echter, hebben we er wel één gevonden in de voormalige spray voor kids van het merk ISDIN. De formule is intussen aangepast en bevat sinds mei 2021 geen allergenen meer. Aangezien beide sprays (zowel de oude, als de nieuwe formule) wel nog steeds op de Belgische markt verkrijgbaar zijn, raden wij aan om goed op te letten bij jouw aankoop.
Drie lotions met hormoonverstorende stoffen om te vermijden
Drie producten bevatten stoffen die vermoedelijk het hormonale systeem ontregelen: de lotion SPF 30 Nuxe, Lait délicieux en Lancaster, Lait-velourslotion die ethylhexyl methoxycinnamate bevatten net als de Hawaiian Tropic, Satin Protection dat propylparabeen bevat. Best vermijd je deze lotions.
Microplastic en andere milieubelastende ingrediënten in bijna alle producten
Naast de analyse van de twijfelachtige ingrediënten voor onze eigen gezondheid, hebben we ook gekeken naar de schadelijke stoffen voor het milieu, zoals de UV-filters, parabenen, sommige parfums, microplastic, etc.
Schrijnende conclusie: slechts drie van de 43 geanalyseerde producten blijken geen microplastic te bevatten. Elk jaar eindigt ongeveer 25 000 ton zonnecrème in de oceaan, waarvan zeker 5 000 ton de fauna en flora beïnvloedt en door het koraal wordt geabsorbeerd.
We hebben daarom minister Khattabi van Mileu opgeroepen om het verbod op microplastics in zonneproducten dringend aan te pakken.