Nieuws

Onveilige zonnecrèmes trekken aandacht van Europa

17 februari 2020

Uit onze test van zonnesprays voor kinderen bleek het product van ISDIN niet de beloofde bescherming te bieden. Na heel wat palaver haalde de FOD Volksgezondheid het product na vier maanden eindelijk van de markt. De Europese Commissie heeft ons uitgenodigd om te bespreken hoe zulke situaties in de toekomst kunnen worden vermeden.

Hoewel de zomer van 2019 intussen al lang achter ons ligt, duurt de ISDIN-saga voort. Nadat onze testen vorig jaar aantoonden dat de zonnespray van ISDIN niet de beloofde bescherming bood voor kinderhuidjes, duurde het maar liefst vier maanden vooraleer de FOD Volksgezondheid het product eindelijk van de markt haalde. Waarom duurde dat zo lang? De labotesten van het bedrijf zelf wezen wél op een SPF van 50+ en de geldende ISO-norm waaraan zonnecrèmes moeten voldoen, laat te veel ruimte voor uiteenlopende resultaten voor hetzelfde product. 

Het dossier trok de aandacht van de Europese Commissie, die ons en enkele andere consumentenorganisaties uitnodigt voor een hoorzitting in de Werkgroep Cosmetische Producten. Wij hopen alvast dat deze hoorzitting zal helpen om toekomstige zaken te verduidelijken, waardoor, in geval van slechte resultaten, sneller een terugtrekking kan worden bevolen. Dat is immers nodig zodat de overheid haar rol in de bescherming van de gezondheid van consumenten effectief kan vervullen.

 

Ga naar ons platform zonnecrèmes

 

Van de markt en terug erop

In mei 2019 publiceerden wij de resultaten van een test van 14 zonnecrèmes, uitgevoerd door een gecertificeerd labo waarbij de ISO-normen werd gehanteerd. Alle zonnecrèmes boden de beschermingsgraad die op hun verpakking werd vermeld, op één na: die van het Spaanse merk ISDIN. De beloofde SPF van ISDIN 50+ tegen UVB-stralen bleek eerder op 15 te stranden, te weinig voor gevoelige kinderhuidjes. De spray biedt evenmin het wettelijke minimum qua bescherming tegen UVA-stralen.
 
We brachten de FOD Volksgezondheid onmiddellijk op de hoogte van deze resultaten en vroegen hen dit product van de markt te halen. De overheid besliste, begin juni, om deze zonnecrème van ISDIN in quarantaine te plaatsen in afwachting van resultaten van verder onderzoek. Tegen al onze verwachtingen hief de FOD Volksgezondheid de quarantaine op dit product begin juli op met volgende reden: “De resultaten zijn geruststellend en bevestigen dat het product een bescherming met factor 50+ biedt. Het product is dus veilig te gebruiken en mag daarom opnieuw in ons land verkocht worden.”

 

Vier maanden te laat

Wij waren destijds erg verwonderd over deze beslissing. De FOD Volkgezondheid heeft immers niet de 4 loten laten onderzoeken waar wij problemen hadden vastgesteld. Dankzij de druk die wij en onze Spaanse zusterorganisatie OCU zijn blijven uitoefenen, hebben de Spaanse autoriteiten dan toch een eigen test gedaan. En de resultaten bevestigen die van onze test: de spray van ISDIN biedt niet de bescherming die ze belooft en moet van de markt worden gehaald.

Wij betreuren het dat dit pas vier maanden na de publicatie van de resultaten van onze eigen test werd bevestigd. Hoeveel consumenten hebben vorige zomer immers deze zonnecrème gekocht voor hun kinderen denkende ze hiermee voldoende te beschermen?

 

59 Redelijke
kwaliteit
Zonnecrèmes
Referentieprijs  24,27 per verpakking