Nieuws

ISDIN terug op de markt: zelfde ISO-norm, andere resultaten

10 juli 2019

Na onze test van zonnesprays voor kinderen werd het product van ISDIN door de FOD Volksgezondheid in quarantaine geplaatst omdat het niet de beloofde bescherming biedt. Volgens nieuwe Spaanse analyses zou de crème echter wél veilig zijn. Dat deze testresultaten zodanig verschillen met onze eigen analyses, zou te wijten zijn aan de gebruikte methodologie. Tijd om de normen aan te passen.

Uit onze test van 14 zonnesprays met SPF 50+ voor kinderen bleek de spray ISDIN Pediatrics Transparent SPF 50+ minder bescherming te bieden dan het etiket beweert: de beloofde SPF van 50+ strandde eerder op 15, te weinig voor gevoelige kinderhuidjes. De FOD Volksgezondheid zette het product daarom in “quarantaine”, in afwachting van verdere testresultaten. Sinds een paar dagen is die quarantaine terug opgeheven omdat uit nieuwe testresultaten zou blijken dat de correcte beschermingsfactor wél wordt gehaald.

De nieuwe analyses werden uitgevoerd in Spanje, het land van productie, onder toezicht van de Spaanse autoriteiten maar in laboratoria die werden uitgekozen door de producent zelf. Volgens de FOD Volksgezondheid kunnen testresultaten verschillen naargelang van de gekozen methodologie, zelfs al wordt dezelfde ISO-norm gerespecteerd. Dat is een probleem en deze norm, daterend uit 2010, moet dus dringend worden herzien.

 

Ga naar ons platform zonnecrèmes

 

ISO-norm is niet op tijd herzien

Enkele dagen na de terugtrekking van de quarantaine hebben wij samengezeten met de FOD Volksgezondheid om de resultaten van deze nieuwe analyses te bespreken. De FOD bevestigde daarbij dat onze tests wel degelijk zijn uitgevoerd volgens de voorschriften van de geldende ISO-norm. Dat afhankelijk van de gekozen methodologie verschillende resultaten worden bekomen, zelfs al wordt telkens de ISO-norm gerespecteerd, is natuurlijk onaanvaardbaar. Deze norm moest eigenlijk worden herzien in 2015, maar dat is nog niet gebeurd.

Bovendien betreuren wij dat de FOD Volksgezondheid de vier betrokken loten niet zelf opnieuw heeft getest. Wij contacteren alvast het gecertificeerd laboratorium waarmee we samenwerken om de nieuwe elementen in het dossier te bespreken.

Verschillende onafhankelijke testrondes

  • Onze test werd uitgevoerd in 2018-2019, in een volledig onafhankelijk en gecertificeerd laboratorium dat regelmatig zijn apparatuur laat controleren.
  • Wij hebben vier verschillende loten getest van ISDIN, telkens met hetzelfde resultaat, namelijk een SPF 15 in plaats van SPF 50+. Ons negatief oordeel is dus niet het resultaat van één momentopname.
  • De zonnecrèmes werden aangekocht in de apotheek, waar ook de gewone consument die koopt, en komen dus niet rechtstreeks van de producent.
  • Onze test verliep volledig volgens de huidige ISO-normen.
  • In totaal hebben we internationaal 30 zonnecrèmes getest, waarvan er drie niet voldeden aan het label SPF 50+. De sprays van de andere fabrikanten voldeden wel aan de beloofde bescherming.
  • Tot nog toe hebben wij nog geen enkel testresultaat gezien van de FOD Volksgezondheid of de firma zelf op de vier loten die wij hebben getest. De enige testresultaten die we tot op heden hebben mogen ontvangen, dateerden reeds van 2015-2017 en werden uitgevoerd op andere loten. Onze analyses zijn dus een pak recenter. Bovendien moeten álle loten voldoen aan de SPF vermeld op het etiket.

Kies veilig

In onze koopwijzer zonnecrème vind je veilige alternatieven voor de gevoelige velletjes van de allerkleinsten.

Naar de testresultaten