Nieuws

Goede zonnecrème hoeft niet duur te zijn

18 mei 2017
zonnebrandcrème

Een duurdere zonnecrème is geen garantie voor een hogere kwaliteit. Wij testten er 18 met factor 30 en vonden een aantal betaalbare én betrouwbare alternatieven. Drie (prijzige) crèmes haalden daarentegen de beloofde bescherming niet.

Benieuwd welke zonnecrème het best scoort?

Ontdek alle resultaten in onze koopwijzer

Zonnecrèmes met SPF 30, een gemiddelde beschermingsfactor, worden in ons land het best verkocht. Wij onderwierpen er 18 aan een strenge analyse in het labo. En wat blijkt, ze halen niet allemaal de beloofde beschermingsfactor. Dat kan onwetende zonnekloppers duur te staan komen ...

Drie duurste producten bieden slechte bescherming

Na een uitgebreide test blijken er twee niet de beloofde bescherming tegen uv B-straling te bieden: Sun Care Cream van Clarins haalt amper SPF 15 en de Mineral Suncream Lotion van Clinique zelfs maar SPF 10.

Bovendien scoort de crème van Clinique ook onvoldoende op het vlak van uv A-bescherming, wat trouwens ook geldt voor Biosolis.

Verontrustend, als we bedenken dat beide stralingen huidkanker kunnen veroorzaken. En dat terwijl het gaat over de drie allerduurste producten in het gamma ...

Lees de ingrediëntenlijst

Volgens de ingrediëntenlijst bevatten negen van de 18 geteste producten stoffen die allergische reacties kunnen uitlokken. In drie zonnecrèmes zitten ingrediënten die in Europa als onveilig worden beschouwd of die de hormonenspiegel zouden verstoren.

Laat u dus niet inpakken door allerlei claims op de verpakking. Beloftes als “dermatologisch getest” en “hypoallergeen” hebben geen wettelijke basis en dus maar weinig objectieve waarde. 

Beter veel smeren met goedkope zonnecrème

Uit onze test blijkt opnieuw dat het prijskaartje geen garantie is voor kwaliteit. De beste van de test situeert zich qua prijs in de middenklasse, en onze Beste Koop is zelfs één van de goedkoopste crèmes.

U hoeft dus helemaal geen dure producten te kopen. Gebruik liever een goedkope zonnecrème die u rijkelijk en regelmatig aanbrengt, dan te beknibbelen op uw dure crème. Idealiter smeert u elke twee uur zonnecrème, en een keer extra na elke zwembeurt of wanneer u hebt gezweet.

Zonnecrème is geen luxe

Om mensen aan te moedigen hun huid te beschermen tegen de risico's van de zon, pleiten we voor een BTW-verlaging van 21 % naar 6 % op zonnecrèmes. Wij stuurden dan ook een brief naar minister van Financiën Van Overtveldt. Zonnecrème is immers geen luxe.

Ontdek alle testresultaten in onze koopwijzer

72 Topkwaliteit
Beste van
de Test
Zonnecrèmes
Referentieprijs  19,94 per verpakking
72 Topkwaliteit
Beste van
de Test
Beste
Koop
Zonnecrèmes
Referentieprijs  17,61 per verpakking
72 Topkwaliteit
Beste van
de Test
Zonnecrèmes
Referentieprijs  19,64 per verpakking