Nieuws

Aftersuns duurder dan bodylotions, maar niet altijd beter

22 juni 2021

Een goede bescherming van je huid is essentieel op zonnige dagen. Na onze test van zonnecrèmes, namen we daarom ditmaal16 aftersunproducten onder de loep. En die blijken vaak niet veel doeltreffender te zijn dan een eenvoudige bodylotion, terwijl ze gemiddeld wel 24 % meer kosten.

Uit onze marktanalyse blijkt dat een gewone bodylotion gemiddeld ongeveer 38 euro per liter kost, terwijl je voor een aftersun ongeveer 47 euro per liter betaalt. Een verschil van 24 % dat niet gerechtvaardigd is wanneer we de kwaliteit van deze twee soorten producten vergelijken.

Ontdek hier alle resultaten van onze test van aftersuns.

80 Topkwaliteit
Beste van
de Test
Aftersuns
Referentieprijs  13,90 per verpakking
68 Goede
kwaliteit
Aftersuns
Referentieprijs  11,16 per verpakking
71 Topkwaliteit
Aftersuns
Referentieprijs  12,27 per verpakking

Hydratatie is essentieel

Het hydrateren van de huid is de belangrijkste functie van zowel aftersuns als bodylotions. Daarom bekeken we het hydraterend effect van 16 aftersuns en 3 klassieke bodylotions. We maten bij 20 personen de hydratatie van de huid voordat elk product werd aangebracht en vervolgens elk uur tot zes uur na het aanbrengen. Alle aftersuns claimen op hun verpakking een hydraterend effect te hebben, maar alleen het product van Yves Rocher scoorde op deze parameter hoger dan de bodylotions. Zes producten bleken je huid zelfs maar matig te hydrateren en scoorden daarmee slechter dan de bodylotions. Het ging om de aftersuns van Avène, Nuxe, Hema, Bioregena, Vichy en Corine de Farme.

Ook bodylotions verzachten en verkoelen

14 van de 16 aftersuns beweren ook je huid te verzachten, en 6 vermelden een verkoelend effect. Voor deze beweringen bestaan er op dit moment geen degelijke laboratoriumtesten. Om na te gaan in hoeverre deze beloften worden nagekomen, hebben wij elk van de producten door 30 personen laten testen. De test was zo georganiseerd dat noch de testers noch de begeleiders wisten welk product werd aangebracht. De testers werd onmiddellijk na het aanbrengen naar hun bevindingen gevraagd.

Bijna alle producten, zowel de aftersuns als de bodylotions bleken het goed te doen qua verkoelend effect. Op de aftersun van Bioregena na, die slechts een gemiddelde score kreeg. Opvallend is vooral ook dat één van de producten die het beste scoorde op deze parameter net de gewone bodylotion van Nivea is.
Hetzelfde geldt voor het verzachtende effect. Zowel na het gebruik van de aftersuns als de bodylotions gaven de testpersonen aan dat hun huid zachter aanvoelde.

Geen schadelijke stoffen

Het goede nieuws is dat geen van de producten schadelijke stoffen bevat, in tegenstelling tot andere tests die in het verleden zijn uitgevoerd. Allergenen bleken wel met de regelmaat van de klok aanwezig te zijn in aftersuns. Opgelet dus als je daar gevoelig voor bent.

Op zoek naar een veilige en effectieve zonnecrème? Surf snel naar ons platform zonnecrème.

Naar ons platform zonnecrème