Alles wat je moet weten over UV-beschermende kleding

Wat is UV-beschermende kleding en waarom heb je ze nodig?
Overmatige blootstelling aan de ultraviolette (UV) straling van het zonlicht is schadelijk voor de huid. De UV A-stralen doen de huid bruinen en verouderen. UV B-stralen zijn in mindere mate aanwezig in het zonlicht, maar des te gevaarlijker. Niet alleen kunnen ze de huid lelijk rood verbranden, ze kunnen op latere leeftijd leiden tot allerlei huidaandoeningen en in het ergste geval huidkanker.
Je doet er goed aan je huid zoveel mogelijk af te dekken als je veel tijd buiten bent, vooral op piekmomenten tussen 10 en 16 uur.
Een laag textiel reflecteert en absorbeert de UV-stralen, zodat er minder de huid bereiken.
UV-beschermende kleding is speciaal ontworpen om schadelijke UV-straling van de zon tegen te houden. Je vindt UV-beschermende T-shirts, broeken, hoedjes en badpakken.
Voor een optimale bescherming tegen de schadelijke effecten van UV-straling combineer je UV-beschermende kleding het best met zonnecrème en andere beschermende maatregelen zoals het opzoeken van de schaduw tijdens de piekuren in de zon en het opzetten van een breedgerande hoed of pet en een UV-beschermende zonnebril.
Voor wie is UV-beschermende kledij nuttig?
UV-beschermende kleding kan nuttig zijn voor iedereen die veel tijd buiten doorbrengt, en in het bijzonder voor:
- Mensen met een lichte huid
- Mensen met een geschiedenis van huidkanker
- Buitenwerkers
- Buitensporters
- Kinderen
- Mensen die van zomergerelateerde buitenactiviteiten houden zoals snorkelen, windsurfen, wandelen in de bergen enz.
Soorten UV-bestendige kleding: stof, kleuren en UPF-waarden
De UV-bescherming die kleding biedt, hangt af van een aantal factoren, waaronder het type vezel, manier waarop de stof geweven is, de kleur en de dikte van de stof. In het algemeen bieden donkere, dichter geweven en zwaardere stoffen meer bescherming dan lichtere, losser geweven stoffen. UV-absorberende coating biedt extra bescherming.
UPF-waarde of de zonbeschermingsfactor van UV-werende kleding
UV-beschermende kleding heeft net als zonnecrème een beschermingsfactor (UPF of UV Protection Factor). Hoe hoger de UPF-waarde, hoe efficiënter de UV-stralen worden tegengehouden. Een factor UPF 40 is het minimum.
De UPF-waarde geldt voor het kledingstuk in nieuwe, ongedragen staat, maar kan verminderen als je het meermaals draagt, wast en droogt, dat blijkt uit onze test van acht kindershirts. Kijk in onze vergelijker UV-beschermende kindershirts welke modellen ook na verschillende draag- en wasbeurten optimale bescherming tegen UV-straling blijven bieden.
Stof: Welke materialen bieden de beste UV-bescherming?
Sommige materialen houden UV-straling beter tegen dan andere.
Van meest naar minst efficiënt:
- Polyester: polyestervezels staan bekend om hun vermogen om UV-straling te blokkeren. Polyester wordt vaak gebruikt in outdoorkleding, zoals sportkleding, zwemkleding en zonwerende kleding.
- Nylon: nylonvezels hebben ook goede UV-blokkerende eigenschappen en worden vaak gebruikt in outdoorkleding en accessoires.
- Wol: wollen stoffen bieden een goede UV-bescherming, vooral als ze dicht geweven of gebreid zijn.
- Zijde: zijde heeft ook goede UV-blokkerende eigenschappen, vooral in donkere kleuren.
- Katoen: hoewel katoen niet zo effectief is in het blokkeren van UV-straling als sommige andere materialen, biedt het toch enige bescherming tegen zonnestralen als het dicht geweven is en een donkere kleur heeft.
Invloed van de kleur op de UV-bescherming
De kleur van kleding kan van invloed zijn op het UV-beschermend vermogen. In het algemeen absorberen donkere kleuren zoals zwart, marineblauw en donkerrood meer UV-straling dan lichtere kleuren zoals wit of pasteltinten.
Lichte kleuren weerkaatsen het zonlicht en de warmte en voelen daardoor frisser aan dan donkere kleren, maar ze laten wel meer UV-stralen door. Het is dus zoeken naar de balans tussen UV-bescherming en koelte. Als je lichtere tinten verkiest, ga dan voor een hoge UPF-waarde.
Invloed van de dichtheid van de stof op de UV-bescherming
Dicht geweven stoffen bieden betere bescherming. In onze test scoren stoffen met een dichtheid van meer dan 190 g/m² goed.
Eigenschappen waarop je moet letten bij kleding met UV-bescherming
Waaraan herken je goede UV-beschermende kleding? Dit zijn de kenmerken waarop je kunt letten om de betere eruit te pikken.
Beschermingsniveau
Kijk naar de UPF-waarde op het etiket (als die vermeld is). Die moet minimaal UPF 40 zijn. De huid van kinderen is gevoeliger dan die van volwassenen, dus voor hen is het belangrijk kleding te kiezen met een hogere UPF-waarde.
Materiaalkwaliteit en kleur
Controleer de stof: synthetische stoffen zoals polyester en nylon (lichtgewicht en ademend) houden UV-straling vaak beter tegen dan natuurlijke vezels zoals katoen en zijde, die zwaar en oncomfortabel kunnen worden als ze nat zijn.
Hoe dichter geweven de stof, hoe beter de bescherming tegen UV-straling. Met een dichtheid van meer dan 190 g/m² zit je meestal goed. Deze informatie vind je helaas niet terug op het etiket. Je kunt ze soms wel vinden op de website.
Kies donkere kleuren (zwart, donkerblauw, donkerrood), want die absorberen de UV-stralen beter dan lichte kleuren.
Maximaal bedekkend
Kies voor broeken met lange pijpen en shirts met lange mouwen en een kraag om ook de nek te beschermen tegen de zon.
Ademend vermogen en comfort
UV-beschermende kleding kan warm zijn om te dragen, vooral bij warmer weer. Zoek kleding die licht en ademend is en die comfortabel is om langere tijd te dragen. Sommige kledingmerken bieden naast UV-bescherming vochtafvoerende, sneldrogende of verkoelende eigenschappen, die je koel en comfortabel kunnen houden.
Pasvorm
De kleding moet goed passen, zodat er geen UV-stralen langs openingen kunnen binnendringen, maar ze moet toch prettig zitten en voldoende bewegingsvrijheid bieden.
Hoe je UV-beschermende kleding te onderhouden
De UV-bescherming van kleding kan na verloop van tijd afnemen door blootstelling aan zonlicht, wassen en slijtage. Volg zeker de onderhoudsinstructies van de fabrikant om ervoor te zorgen dat de maximale bescherming na verloop van tijd behouden blijft.
Enkele algemene tips voor het behoud van de UV-bescherming van kleding:
Tips voor het wassen en drogen om UV-bescherming te behouden
- Was UV-beschermende kleding voor het eerste gebruik - zoals bij alle nieuw textiel - om eventuele sporen van verontreinigingen te verwijderen.
- Was UV-werende kledingstukken maximaal op 30°C. Sommige producten moeten met de hand worden gewassen om de beschermlaag niet te beschadigen.
- Vermijd agressieve wasmiddelen, bleekmiddel of wasverzachters, omdat die de vezels kunnen afbreken en de UPF-waarde van de kleding kunnen verminderen.
- Was de kleding in koud water en laat ze aan de lucht drogen om krimp en beschadiging van de stof te voorkomen.
- Spoel de kleding na elk gebruik op het strand met koud water, zoals bij zwemkleding, om zout en zand te verwijderen.
- Strijk UV-beschermende kleding niet op hoge temperatuur om het textiel niet te beschadigen.
Je UV-bestendige kleding in goede conditie houden en juist bewaren
- Bewaar de kleding op een koele, droge plaats om beschadiging door blootstelling aan hitte en vocht te voorkomen.
- Vermijd contact met ruwe oppervlakken zoals beton of rotsen, die de stof kunnen schuren en doen verslijten.
- Was de kleding na de zomer, laat ze volledig drogen en verpak ze in een zak om ze in goede staat te houden voor het volgende jaar.
- Vervang beschadigde kleding: als je UV-beschermende kleding is uitgerokken, gescheurd of verbleekt, vervang je ze beter om een blijvende bescherming te garanderen.