Koopgids

Koopgids aftersuns

10 juni 2021

Je huid hydrateren na een dagje in de zon is erg belangrijk. Toch hoef je daarvoor niet speciaal een aftersun te kopen. Uit onze test blijkt immers dat deze producten zelden meer doen dan een gewone bodylotion, terwijl je er wel flink wat meer voor betaalt.

Wanneer heeft je huid een aftersun, bodylotion of hydraterende crème nodig?

Verschillende factoren zoals koude, droge lucht, een lang heet bad, ouderdom ... kunnen de opperhuid, het zichtbare gedeelte van je huid aantasten. Maar ook de zon droogt je huid uit. Na een dagje in de zon zal ze ruwer ogen en kan ze rood zijn en jeuk geven. Ze zal ook minder soepel aanvoelen.

Op zo'n moment kan een aftersun of body lotion soelaas bieden. Zo'n crème hydrateert je huid opnieuw en legt tevens een beschermlaagje op je huid om vochtverdamping tegen te gaan. Belangrijk daarbij is natuurlijk dat je daarvoor een aftersun gebruikt die je huid ook echt goed hydrateert. Verschillende exemplaren uit onze test scoorden in het labo immers maar matig op deze parameter. We lieten alle aftersuns ook testen door 30 vrouwen van verschillende leeftijden. Hier en daar was er eentje die iets te vettig werd bevonden of die qua textuur minder in de smaak viel, maar er waren geen grote uitschieters.

 Naar de resultaten 

Welke aftersun is geschikt voor gevoelige huid?

Wie gevoelig is voor bepaalde ingrediënten die vaak worden gebruikt in cosmetica, laat zich beter niet inpakken door claims op de verpakking. Beloftes als “dermatologisch getest” hebben immers geen wettelijke basis en bieden je dus geen enkele garantie. Wil je zeker zijn, controleer dan rechtstreeks de ingrediëntenlijst. Van de 16 aftersuns die wij onder de loep namen, bevatte er geen enkele endocriene verstoorders of andere schadelijke ingrediënten. Wel vonden we in 10 aftersuns stoffen terug die allergische of overgevoeligheidsreacties kunnen uitlokken, gebaseerd op de lijst die Europa hiervoor heeft opgesteld.

Wie een gevoelige huid heeft, kan vertrouwen op de aftersun van La Roche-Posay. Deze aftersun biedt een degelijke hydratatie en bevat geen allergenen.

Waar vind ik de beste prijs voor mijn aftersun?

De geteste producten zijn te koop in de supermarkt, de (para)farmacie en de parfumerie. Ze kosten gemiddeld € 47/liter, al is er met een minimum van € 6/liter en een maximum van € 80/liter wel een enorme variatie. 

De duurste producten kosten meer dan € 60/liter en vonden we meestal terug in de (para)farmacie. Het gaat dan om Avène, Bioderma, Bioregena, La Roche-Posay, Nuxe en Vichy. Enkele daarvan behaalden een mooie score, terwijl andere ondermaats scoorden. Bioregena bijvoorbeeld, een product dat je vooral in bio-winkels terugvindt, behoort tot deze duurste categorie, maar was wel het slechtste product uit onze test.

De goedkoopste producten kosten minder dan € 10/liter. Het gaat dan om de huismerken van Colruyt en Lidl.

We hebben de prijzen van de aftersuns ook vergeleken met 12 bodylotions van dezelfde merken. Gemiddeld betaal je voor een bodylotion € 38/liter, ofwel 19 % minder dan voor een aftersun. De aftersuns van Yves Roches, Garnier en Nivea kosten zelfs meer dan het dubbele dan de gewone bodylotions van hetzelfde merk.

Doet een aftersun meer dan een bodylotion?

De belangrijkste functie van een aftersun is je huid op korte termijn opnieuw hydrateren. We vergeleken het hydraterend effect van de 16 aftersuns uit onze test daarom met twee klassieke bodylotions en een vochtinbrengende crème uit het labo. Slechts één exemplaar scoort beter dan de klassieke bodylotions, namelijk die van Yves Rocher. De meeste aftersuns beloven echter ook nog een verkoelend en verzachtend effect te hebben op je huid. Via een gebruikerstest gingen we na in welke mate ze die beloftes kunnen waarmaken. De meeste aftersuns wisten te overtuigen wat deze parameters betreft. Maar ook de bodylotions bleken niet te moeten onderdoen, integendeel. Eén ervan, de Nivea Body lotion express 48h, had de hoogste score in de gebruikerstest. Ons advies luidt dan ook dat je niet speciaal een aftersun hoeft te kopen. Een gewone bodylotion volstaat om je huid opnieuw te hydrateren na een zonnige dag, wat sowieso het belangrijkste aspect is, maar ook qua verkoelend en verzachtend effect moeten ze niet onderdoen voor de aftersuns. Bovendien zijn ze veel goedkoper.

Naar de koopwijzer bodylotions

Let wel, een goede hydratatie nadien is zeker geen vrijgeleide om geen zonnecrème meer te smeren. Kies daarvoor minstens factor 30, gebruik voldoende en smeer je regelmatig opnieuw in. Voor een goede zonnecrème kun je ook steevast terecht in onze onlinekoopwijzer.

Naar de koopwijzer zonnecrème

Wat te doen bij zonnebrand?

 • Ga onmiddelijk uit de zon.
 • Neem een lauw bad of breng vochtige kompressenaan op de verbrande plekken.
 • Zonnebrand kan leiden tot uitdroging. Drink daarom zeker voldoende water.
 • Breng een aftersun of bodylotion aan op je verbrande huid.
 • Stijgt je lichaamstemperatuur tot boven 38°C, neem dan eventueel een koortswerendmiddel zoals paracetamol.
 • Draag bij voorkeur losse kleding over de verbrande huid.
 • Blijf uit de zon tot je huid weer volledig is hersteld.
 • Krab niet aan eventuele blaasjes. Dit kan infecties en littekens veroorzaken.
 • Trek ook zeker niet aan loshangende stukjes huid.
 • Breng geen alcohol aan op je huid.
 • Vermijd ook het gebruik van vaseline, ijs of coldpacks op verbrande huid.

Is je kind minder dan een jaar oud, dan moet zonnebrand altijd als een spoedgeval worden behandeld. Ga in dat geval meteen naar een dokter. Is je kind ouder dan een jaar, dan is een doktersbezoek enkel vereist wanneer het veel pijn heeft, lusteloos wordt, koorts ontwikkelt en wanneer er blaasjes op de verbrande huid verschijnen.

Waarom verschillen de resultaten zo van de Yuka-app?

De Yuka-applicatie geeft louter een score op basis van de aanwezige ingrediënten. Het ontbreekt soms aan nuance. Zo wordt er geen rekening gehouden met de hoeveelheid van de ingrediënten, hoe vaak je ze gebruikt, met de leeftijd (kinderen of volwassenen) en het geslacht van de gebruiker, met hoe lang het product in contact blijft met de huid, met de exacte plaats op de huid waar het wordt gebruikt, met het feit of de huid al vooraf beschadigd was of niet enzovoort.

Bovendien is de score van Yuka niet gebaseerd op laboratoriumtests, gebruikerstests of prijs. Een aftersun kan dus volgens Yuka een goede score halen, terwijl het beloofde hydraterend effect slechts matig of zelfs onvoldoende is. Bioregena haalt bij Yuka een score van 93/100 (groen, goed) terwijl onze labotest aantoont dat dit product slechts matig hydrateert. Ook qua verpakking en etikettering schiet het tekort. Bovendien is het ook een erg duur product.

Yuka is een pak strenger in de beoordeling van ingrediënten dan ons. "Goede" Yuka-producten bevatten sowieso geen (gekende of vermoedelijke) endocriene verstoorders, geen minerale oliën (zoals parafine) en allergenen.

NAAR ONS PLATFORM ZONNECRÈME