Hoe wij aftersuns testen

Voor deze test namen wij 16 aftersuns en twee klassieke bodylotions onder de loep. We kochten de producten aan in de (para)farmacie, de supermarkt en in de parfumerie. Die diversiteit in aankooppunten verklaart meteen ook de – soms grote – prijsverschillen. Die prijs zegt echter niets over de kwaliteit.
Het onderzoek bestond uit meerdere delen: een test in het labo, een gebruikerstest, een analyse van het etiket en van de milieu-impact van de verpakking en tot slot een controle op de aanwezigheid van mogelijk schadelijke ingrediënten via de ingrediëntenlijst.
In onze koopwijzer aftersuns vertellen we je welke aftersun je huid het meest hydrateert en eveneens in de smaak viel bij onze testers. Je ontdekt er ook in een oogopslag hoeveel je kunt besparen door voor onze Beste Koop te kiezen.
Hydratatie
Om na te gaan hoe goed de geselecteerde aftersuns en bodylotions je huid opnieuw hydrateren na een zonnige dag, lieten we ieder product bij twintig proefpersonen op hun voorarm aanbrengen. De verpakking van de producten werd afgedekt, zodat merknamen niet zichtbaar waren. Om het hydraterend effect op korte termijn te kunnen inschatten, maten we met een corneometer voor de smeerbeurt en vervolgens om het uur en dit tot 6 uur na gebruik. We vergeleken de resultaten van de aftersuns met die van twee klassieke bodylotions (één die goed scoorde in onze test bodylotions en een populair product uit de supermarkt) en met die van een vochtinbrengende crème die door het labo werd samengesteld. Op de laboresultaten werden statische analyses uitgevoerd.
Gebruikerstest
Voor de gebruikerstest deden we voor ieder product een beroep op 30 vrouwen van verschillende leeftijden. Zij gebruikten de geselecteerde producten en vulden vervolgens een vragenlijst in. Net zoals bij de labotest werden de verpakkingen van de producten afgedekt, zodat de merknamen niet zichtbaar waren. De proefpersonen kenden een algemene beoordeling toe aan de producten en gaven aan of ze het product al dan niet zouden aankopen. We vroegen ook specifiek naar volgende aspecten:
- uitsmeerbaarheid;
- textuur;
- absorptie door de huid;
- geur;
- gevoel van zachtheid na gebruik;
- gevoel van verkoeling na gebruik;
- kleverigheid;
- vettigheid.
Analyse van het etiket
We testten niet enkel de crèmes zelf, we nemen ook de verpakking onder de loep. Daarbij letten we op de aanwezigheid van volgende aspecten:
Wettelijk verplicht
- contactgegevens van de fabrikant (vaak internationaal adres);
- inhoud (in gewicht of volume);
- houdbaarheid: PAO (product after opening) of vervaldatum;
- verboden claims zoals "vrij van parabenen"
- lotnummer;
- functie van het product
- ingrediëntenlijst;
- informatie in beide landstalen.
Waar wij nog extra op letten
- Nationale contactgegevens: adres, telefoonnummer of email-adres, website
- ongegronde of misleidende claims zoals dermatologisch getest of hypoallergeen;
- leesbaarheid en plaats van ingrediëntenlijst;
- sluiting van het product;
- informatie over hoe je het product moet aanbrengen.
Ingrediënten
We kijken na of het product parfum bevat of een of meerdere van de 26 substanties die allergische reactie zouden kunnen veroorzaken. Dit is louter informatief en wordt niet beoordeeld. We controleren eveneens of er in de producten erkende hormoonverstoorders of andere mogelijke schadelijke ingrediënten aanwezig zijn. We baseren ons op adviezen die uitgeschreven zijn door het Wetenschappelijk Comité voor Consumentenveiligheid (SCCS) van de Europese Unie. De aanwezigheid van zulke ingrediënten laat zich voelen in de eindscore.
Milieu-impact van de verpakking
Om de milieu-impact van de verpakking te bepalen, analyseren wij vier verschillende aspecten.
- We bekijken uit welk materiaal de verpakking is gemaakt;
- We gaan na of er een onnodige extra verpakking aanwezig is;
- We berekenen hoeveel verpakking er werd gebruikt voor de hoeveelheid product;
- We analyseren hoeveel product er na gebruik overblijft in de verpakking en dus verloren gaat. Voor deze parameter hanteren we het Europese Ecolabel als maatstaf. Volgens die standaarden zou minstens 92 % van het product makkelijk uit de verpakking moeten komen.
Aangezien dit product niet wordt afgespoeld na gebruik, gingen we niet dieper in op de milieu-impact van de ingrediënten van deze producten.
Alle factoren samen resulteren in een eindscore op 100.