Persbericht

"Smokey business" : Test Aankoop stelt vapeshops aan de kaak

27 september 2019

Vapeshops profileren zich vaak als specialisten inzake elektronische sigaretten. Echter, een mysteryshopping – onderzoek van Test Aankoop bij 30 vapeshops toont het omgekeerde aan. In 9 winkels, kon een 15 jarige mysteryshopper zonder problemen e-vloeistof verkrijgen terwijl het bij wet verboden is om te verkopen aan personen onder de 16 jaar. Ook de verstrekte informatie liet hierbij te wensen over. De consumentenorganisatie vraagt om betere regulering voor deze nieuwe lucratieve business : een verbod op smaken voor vloeistoffen, waarvan de meeste niet nuttig zijn om rokers te helpen stoppen met roken en die jonge mensen aanmoedigen om te dampen maar ook effectievere controles.

e-sigaret niet zo ongevaarlijk

Een elektronische sigaret is geen onschuldig prouct ; ze bevat schadelijke bestanddelen. De langetermijneffecten op onze gezondheid mogen dan wel nog niet gekend zijn, de recente onthullingen van de Amerikaanse autoriteiten over het verband met longziekten en stuiptrekkingen zijn alvast weinig geruststellend...

Efficiëntie om te stoppen met roken niet aangetoond

Helpt de elektronische sigaret om te stoppen met roken ? Studies mogen elkaar dan wel tegenspreken, wat vaststaat is dat de e-sigaret geen erkend middel is om te stoppen, dit in tegenstelling tot de klassieke nicotinevervangers (patches, tandvlees, zuigtabletten, ...). Deze zijn strenger gereguleerd en er is meer bewijs van hun nut waardoor ze ‘eerste keuze’ zijn voor wie van plan is om het roken achter zich te laten.

9 op 30 dampwinkels verkopen aan jongeren van 15 jaar

Test Aankoop heeft getracht om na te gaan of vapeshops, die zich profileren als specialisten, de wet goed respecteerden en de juiste informatie verschaften. De consumentenorganisatie heeft daarom mysteryshoppers op pad gestuurd naar 30 vapeshops verdeeld over het hele land. Eén van de mystery-klanten was een jongere van 15 jaar die expliciet zegde van niet te roken wanneer de verkoper haar vragen stelde. Toch kon hij zonder problemen in 9 van de 30 onderzochte winkels een elektronische sigaret krijgen mét of zonder e-vloeistof. In 8 shops ging het hierbij zelfs over vloeistof die nicotine bevat.

« Wij zien dit toch als zijnde problematisch omdat jongeren op deze manier sneller verslaafd geraken aan nicotine en eens dat het geval is, is het nog zeer moeilijk om ervan af te geraken », zegt Simon November, woordvoerder van Test Aankoop. « Bovendien is het verkopen van elektronische sigaretten aan jongeren onder de 16 jaar (18 jaar vanaf november) verboden en geldt dit verbod eveneens voor elektronische sigaretten zonder nicotine », vult hij aan.

Ook de antwoorden op vragen over de schadelijkheid van elektronische sigaretten en hun effectiviteit als middel om te stoppen met roken waren slecht. In slechts 4 van de 30 winkels hebben verkopers een kwalitatief antwoord op de vraag naar de risico's gegeven, anderen hebben ze geminimaliseerd met onnauwkeurige beweringen, zoals "het is slechts waterdamp die je inademt". De damp die tijdens de verdamping wordt ingeademd, wordt echter geproduceerd na verhitting van propyleenglycol, glycerol en additieven. De stoom is heus niet dezelfde als de stoom uit een gewone waterketel.

Test Aankoop formuleert verschillende eisen waaronder een verbod op smaakstoffen voor vloeistoffen

Op basis van deze bevindingen, maar ook gezien het recente nieuws over e-sigaretten (verdachte sterfgevallen in de VS, verbod in India, aankomst van Juul in Europa, etc.) vraagt Test Aankoop om maatregelen te nemen. Als de elektronische sigaret verondersteld wordt te helpen stoppen met roken, is het moeilijk te begrijpen waarom er nu meer dan 8.000 smaken op de markt zijn. Misschien omdat de elektronische sigarettenindustrie tot de tabaksindustrie behoort ? Of hoe creëer je het probleem en hoe stel je een (valse?) oplossing voor? De verbruikersorganisatie roept op tot een verbod op deze smaken, die bedoeld zijn om jonge mensen aan te moedigen om te roken en niet om hen te helpen die willen stoppen met roken.  De consumentenorganisatie heeft dan ook de volgende drie eisen overgemaakt aan de ministers Beke en De Block:

1. Schrappen van het onderscheid tussen elektronische sigaretten met en zonder nicotine, enerzijds wat betreft de samenstelling, de verpakking en de etikettering en anderzijds wat betreft de controles die door de autoriteiten worden uitgevoerd.

2. Inspecteurs van de FOD Volksgezondheid de toelating geven om aan mystery shopping te doen in tabakwinkels en vapeshops.

3. Verbieden van smaakstoffen.

Toegang pers

Om als journalist toegang te krijgen tot alle inhoud, vragen wij u ons een email te sturen.