Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Dossier

Zijn sportdrankjes nuttig?

14 juni 2018
Wanneer je sport, moet je water drinken

Bij elke lichamelijke inspanning moet je regelmatig vocht opnemen om de vochtbalans in je lichaam te bewaren. Maar wat moet je drinken? Water, of een drankje met zout of suiker, of eentje met of zonder vitaminen en mineralen? Moet dat dan een drankje zijn zoals Aquarius en Isostar? Wij zochten het uit.

Inleiding

Als je sport, zweet je. In welke mate hangt af van de persoon en de inspanning. Door te zweten verlies je een deel van het vocht dat noodzakelijk is voor de goede werking van jouw lichaam. Indien je dat vochtverlies niet compenseert, kunnen je lichaamstemperatuur en je hartritme gevaarlijk stijgen. In extreme gevallen kun je door uitdroging duizelig worden en zelfs in coma geraken. Daarom is het absoluut noodzakelijk dat je voldoende drinkt tijdens lichamelijke inspanningen.

Voor, tijdens en na de inspanning

Wanneer je sport, moet je zo vaak mogelijk drinken, ook buiten competitieverband: minstens 1,5 liter per dag in de vorm van water, fruitsap, thee, koffie, bouillon of melk.
  • Vóór de inspanning: 5 tot 7 minuten voor je  aan een inspanning van één uur of meer begint, drink je het best 200 tot 400 ml plat water. Zo komt het water al bij aanvang in je bloed terecht. Een rehydratatiedrankje kan nuttig zijn, maar enkel na een intense opwarming, om te voorkomen dat je bloedsuikerspiegel plots zakt.
  • Tijdens de inspanning: om het vochtverlies door het zweten te compenseren, is het aan te raden om om de 15 à 20 minuten 150 tot 200 ml te drinken. Bij relatief zware inspanningen van meer dan één uur kunnen rehydratatiedrankjes hun nut hebben. Bij duursporten zoals wielrennen of triatlon mag je rehydratatiedrank combineren met energiedrank. Het voordeel van die laatste is dat het onmisbare voedingsstoffen kan bevatten die niet in water voorkomen.
  • Na de inspanning blijf je zweten en dus vocht verliezen. Drink zo veel mogelijk om de vochtreserve in je lichaam aan te vullen. Zowel met een rehydratatiedrank uit de handel als met een zelfbereide variant neem je dan suiker op, waardoor je glycogeenreserve sneller weer op peil komt, na een intense inspanning. Na lichte inspanningen volstaat water.