Dossier

Zijn sportdrankjes nuttig?

30 juni 2022
Wanneer je sport, moet je water drinken

Bij elke lichamelijke inspanning verlies je vocht. Moet je dan extra drinken? En wat moet je dan drinken? Water, of een drankje met zout of suiker, of eentje met of zonder vitaminen en mineralen? Moet dat dan een drankje zijn zoals Aquarius en Isostar? Wij zochten het uit.

Inleiding

Als je sport, zweet je. In welke mate hangt af van de persoon en de inspanning. Door te zweten verlies je een deel van het vocht dat noodzakelijk is voor de goede werking van jouw lichaam. Gemiddeld verlies je tijdens een uur lichaamsbeweging ongeveer een liter lichaamsvocht. Hoe intensiever de inspanning of hoe warmer en vochtiger de omstandigheden waarin je sport, hoe groter het vochtverlies kan zijn.

Wie zich beperkt tot een halfuurtje matige lichaamsbeweging, hoeft niet noodzakelijk veel extra te drinken. De dagelijkse hoeveelheid van 1,5 liter water is dan in principe voldoende. Ga je intensiever of langer sporten, dan is het aangeraden om voor, tijdens en na het sporten extra water te drinken om uitdroging te voorkomen. Bij warm weer of bij veel zweten, ook al sport je niet intensief, drink je best ook extra water. 

Indien je dat vochtverlies niet compenseert, kan je uitdrogingsverschijnselen vertonen. Je lichaamstemperatuur en je hartritme kunnen gevaarlijk stijgen. In extreme gevallen kun je door uitdroging duizelig worden en zelfs in coma geraken. Daarom is het absoluut noodzakelijk dat je voldoende drinkt tijdens lichamelijke inspanningen. Uitdroging kan ook zorgen voor vermoeidheid, verminderd presteren, verminderde motorische controle, verminderde reactiesnelheid, en het beïnvloedt je inschattingsvermogen. Bovendien kan er maag-darmlast optreden door een vertraagde maaglediging.

Voor, tijdens en na de inspanning

Ongeacht onze lichaamsbeweging, moeten we zo vaak mogelijk drinken: per dag moeten we minstens 1,5 liter drinken in de vorm van water, fruitsap, thee, koffie, bouillon of melk.

Wanneer je lang (>30 min), intensief of bij warm weer sport, is het belangrijk dat je voldoende drinkt voor, tijdens en na de inspanning: 

  • Vóór de inspanning: 5 tot 7 minuten voor je  aan een inspanning van één uur of meer begint, drink je het best 200 tot 400 ml plat water. Zo komt het water al bij aanvang in je bloed terecht. Een rehydratatiedrankje kan nuttig zijn, maar enkel na een intense opwarming, om te voorkomen dat je bloedsuikerspiegel plots zakt.
  • Tijdens de inspanning: om het vochtverlies door het zweten te compenseren, is het aan te raden om om de 15 à 20 minuten 150 tot 200 ml te drinken. Bij relatief zware inspanningen van meer dan één uur kunnen sport- of rehydratatiedrankjes hun nut hebben. Bij duursporten zoals wielrennen of triatlon mag je sport- of rehydratatiedrank combineren met energiedrank. Het voordeel van die laatste is dat het onmisbare voedingsstoffen kan bevatten die niet in water voorkomen.
  • Na de inspanning blijf je zweten en dus vocht verliezen. Drink zo veel mogelijk om de vochtreserve in je lichaam aan te vullen. Zowel met een rehydratatiedrank uit de handel als met een zelfbereide variant neem je dan suiker op, waardoor je glycogeenreserve sneller weer op peil komt, na een intense inspanning. Na lichte inspanningen volstaat water.