Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Dossier

Mantelzorg: een overzicht van de beschikbare middelen en diensten

22 juni 2017
palliatieve mantelzorg

22 juni 2017

Driekwart van de mensen zou het liefst thuis sterven. Mantelzorg, waarbij naaste familieleden terminale patiënten ondersteunen in de laatste levensdagen, maakt die wens mogelijk. Voor de mantelzorgers is het echter een zwaar engagement. Gelukkig kunnen ze een beroep doen op diverse hulpmiddelen.

Inleiding

Mantelzorg heeft een dubbel voordeel: het laat terminale patiënten toe om in een vertrouwde, huiselijke omgeving afscheid te nemen van het leven, en het biedt nabestaanden de kans om nog zoveel mogelijk tijd samen door te brengen. Maar niet iedereen kan het zich permitteren om zich lange tijd onbetaald vrij te maken.

Een mantelzorger wordt ook al snel een manusje-van-alles, en dat kan moeilijk te bolwerken zijn, zeker wanneer dit naast een eigen huishouden en (voltijdse) job moet gebeuren.

Daarnaast zijn mantelzorgers helaas maar zelden op de hoogte van de beschikbare hulpmiddelen. Mantelzorgers benadrukken dat ze proactief willen geïnformeerd worden i.p.v. zelf onderzoek te moeten doen, hetgeen als een zware last wordt ervaren. Een centraal punt waar echt alle informatie verzameld is, ontbreekt tot nu toe jammer genoeg. Veel informatie is terug te vinden op:

Met dit dossier willen we u wegwijs maken in de middelen en diensten die de taak van palliatieve mantelzorger kunnen verlichten en ondersteunen.

We hebben zoveel mogelijk informatie voor u gebundeld, maar er zijn ontelbare initiatieven en er komen er voortdurend nog nieuwe bij. Hebt u zelf nuttige bijkomende informatie over mantelzorg? Of persoonlijke opmerkingen of ervaringen die u wilt delen? Aarzel niet en post ze op ons forum.