Antwoord van expert

Gevaren van sporten in warme omstandigheden

07 augustus 2023
man verfrist zich nadat hij in de zon heeft gesport

Dat je genoeg moet drinken wanneer je sport in warme omstandigheden weet nagenoeg iedereen. Minder bekend en vaak onderschat zijn de gevaren voor zonnebrand en hittegerelateerde aandoeningen. We geven enkele praktische tips om jezelf beter te beschermen.
Glass.Mapper.Sc.Fields.Image
Gitte Wolput
Onze sportspecialist
Van april tot september kan je huid verbranden als je buiten sport. Vooral kinderen moeten daarvoor opletten. Neem de nodige voorzorgsmaatregelen: mijd de volle zon, draag beschermende kledij en smeer je in met zonnecrème.

Sporten in de warmte: verhoogd risico op zonnebrand en huidkanker

Een probleem dat sporters vaak onderschatten is zonnebrand. Niet zozeer in de zomer wanneer competitiesporten sowieso op een laag pitje draaien en sporters door de hogere temperaturen zich meer bewust zijn van het gevaar, maar wel in de lente. Tijdens de maanden april en mei, wanneer we met ons bleek wintervel bij de eerste tekenen van lenteweer naar buiten stromen, kan je huid óók verbranden als je buiten sport.

De hoogte van de zon bepaalt immers het risico op zonnebrand, niet de temperatuur. Aangezien op 21 juni de zon haar hoogste punt bereikt, kan de uv-straling in mei even gevaarlijk zijn als in juli en in april even gevaarlijk als in augustus.

Sporter die last heeft van de warmte

Let op voor zonnebrand als je sport in de lente

Een goede maatstaf om jezelf meer bewust te maken van het risico is de lengte van je schaduw. Als je schaduw korter is dan je lang bent, dan smeer je onbedekte huid voor het sporten in met zonnecrème en blijf dan voor en na het sporten in de schaduw. Draag ook een petje tijdens het sporten als dat mogelijk is.

Zeker bij kinderen is extra waakzaamheid geboden, want voor hen is uv-straling nog gevaarlijker dan voor volwassenen. Kinderhuid is namelijk dunner en als een kind zonnebrand oploopt, is het risico op huidkanker levenslang verhoogd.

Lees trouwens ook ons dossier "Verstandig in de zon" voor meer algemene informatie en tips.

Naar het dossier Verstandig in de zon

Herkenning en behandeling van zonnesteek en hitteslag bij sporten

Hoewel de symptomen en behandeling van een zonnesteek en hitteslag erg vergelijkbaar zijn, gaat het om twee verschillende problemen. Een zonnesteek kun je oplopen door te lange blootstelling aan de zon, maar een hitteslag kun je ook krijgen als je te warm gekleed bent wanneer je binnen sport of bij bewolkt weer, maar er een vochtige warmte in de lucht hangt. Daardoor kan de thermostaat in je hersenen ontregeld raken en kan ook je zweet niet verdampen.

Mogelijke symptomen van zonnesteken en hitteslagen zijn duizeligheid, dorst, koorts, weinig zweten, onrust, spierkrampen en hoofdpijn. In ernstige gevallen kan het zelfs leiden tot ademhalingsklachten, stuipen, bewusteloosheid en coma. In het allerergste scenario kun je er zelfs aan overlijden.

Tekenen van zonnesteek of hitteslag?

  • breng het slachtoffer in de schaduw of naar een koele plek;
  • trek de kleren van het slachtoffer uit en bedek de huid met natte doeken;
  • geef kleine slokjes water te drinken;
  • raadpleeg een arts als de symptomen niet snel verbeteren.

Spier- en buikkrampen bij sporten als gevolg van hittekramp

Wanneer je veel zweet tijdens het sporten verlies je ook mineralen zoals natrium en magnesium. Een tekort aan die mineralen kan spier- of buikkrampen veroorzaken. Je kunt dat eenvoudig voorkomen door vóór het sporten of tijdens de pauze een zakje zoute snacks te eten of een sportdrankje te drinken.

Lees meer over gezond sporten

Zoek en vind een antwoord op al je vragen over gezond sporten, van trainingen tot sportvoeding op de site van Gezond Sporten.

20 Slechte
kwaliteit
Zonnecrèmes
Referentieprijs  23,99 per verpakking
71 Topkwaliteit
Beste
Koop
Zonnecrèmes
Referentieprijs  18,21 per verpakking
72 Topkwaliteit
Beste van
de Test
Zonnecrèmes
Referentieprijs  19,64 per verpakking