Persbericht

1 op 5 juwelen van webshops bevat potentieel gevaarlijke zware metalen, volgens Testaankoop

20 januari 2023

De consumentenorganisatie analyseerde onlangs 40 sieraden die op acht webshops, waaronder Amazon, AliExpress, Bol.com en Wish, waren aangekocht. Het verdict: acht ervan bevatten een hoeveelheid zware metalen die de limieten van de Europese wetgeving overschrijden. Zware metalen kunnen echter erg gevaarlijk zijn voor de gezondheid van de consument. Testaankoop vroeg de verschillende online platformen dan ook deze juwelen van hun websites te verwijderen en bracht de FOD Economie op de hoogte van de resultaten.

Populaire producten

Goedkope juwelen, zeker vanop webshops, zijn erg populair bij de consument. Maar als ze verkocht worden in Europa, moeten ze wel voldoen aan specifieke Europese regels - de REACH-verordening - wat betreft hun gehalte aan zware metalen.

8/40 van de geanalyseerde stalen voldoen niet aan de normen

Om na te gaan of deze regelgeving ter bescherming van de gezondheid van de consument wordt nageleefd, analyseerde Testaankoop 40 sieraden van acht webshops, waaronder Amazon, AliExpress, Bol en Wish. Uit de resultaten bleek dat 8 van de 40 aangekochte juwelen niet voldoen aan de Europese REACH-verordening. Het gaat bovendien om concentraties die ver boven de wettelijke normen liggen. "Sommige sieraden bevatten 14 keer het maximum toegelaten gehalte aan nikkel, anderen overschrijden 40 keer de toegestane drempel aan lood en we vonden zelfs juwelen die 4.300 keer het maximumgehalte aan cadmium overschrijden", aldus Laura Clays, woordvoerder van de organisatie.  "Helaas moeten we vaststellen dat de webshops te weinig controles uitvoeren en zich beperken tot het controleren van de etikettering of de bijgeleverde technische fiche van de (vaak in het buitenland gevestigde) leveranciers", betreurt ze.

Over de toxiciteit valt niet langer ter discussiëren

De risico's van zijn echter niet gering.  Dergelijke hoeveelheden zware metalen kunnen schadelijke gevolgen hebben voor de gezondheid van de consument. Ongeveer 10% van de bevolking is bijvoorbeeld allergisch aan nikkel en krijgt er huiduitslag van. Cadmium en lood kunnen via de huid het lichaam binnendringen en stapelen zich daar op. Te veel lood of cadmium kan leiden tot hoofdpijn, nierfalen, longstoornissen of cardiovasculaire problemen. En zelfs een kleine dosis lood kan schadelijke effecten hebben op het lichaam, vooral op het zenuwstelsel, het beenmerg en de nieren.

Testaankoop heeft de instantie die verantwoordelijk is voor het markttoezicht, de FOD Economie, op de hoogte gebracht van de vastgestelde afwijkingen. Ze heeft ook vier webshops gevraagd deze juwelen niet meer via hun platformen aan te bieden. Drie onder hen hebben hier reeds een positief gevolg aan gegeven.

Toegang pers

Om als journalist toegang te krijgen tot alle inhoud, vragen wij u ons een email te sturen.