Persbericht

Shampoos in blokvorm: beter voor het milieu, maar nog te duur

25 april 2022

Vaste shampoos worden beschouwd als een milieuvriendelijk alternatief voor gewone vloeibare shampoos en genieten steeds meer de voorkeur van consumenten die bezorgd zijn over hun effect op het milieu.  Test Aankoop onderwierp 13 van deze producten aan een labotest en legde ze ook voor aan een panel van meer dan 20 consumenten. Uit de test blijkt dat ze goed scoren op het gebied van milieuvriendelijkheid, samenstelling en gebruiksgemak. Merken overdrijven echter het aantal wasbeurten dat met deze vaste shampoos mogelijk is. Bovendien zijn ze twee tot vier keer zo duur als hun vloeibare tegenhangers.

Beter voor het milieu

Goed nieuws!  Uit de analyse van Test Aankoop blijkt dat shampoos in blokvorm effectief milieuvriendelijker zijn dan hun vloeibare tegenhangers. Voor de productie ervan is minder water nodig, ze zijn compacter, ze bevatten weinig of geen bewaarmiddelen en dus minder vervuilende stoffen, en ze hebben geen plastic verpakking. Niet minder dan vier verschillende shampoos van de 13 geanalyseerde shampoos kregen daarom het"groene" label Eco & Efficiënt.

 

Samenstelling oké, etiketten niet

Uit de analyse van de etiketten blijkt echter dat er nog veel ruimte voor verbetering is: drie van de 13 shampoos zijn wettelijk niet in orde. De informatie op hun verpakking was alleen in het Frans en niet in het Nederlands, hoewel dit verplicht is als het product in heel België wordt verkocht. Zes andere shampoos hebben dan weer "zonder”-claims (zonder sulfaten, siliconen, enz.), hoewel deze sinds juli 2019 verboden zijn. Test Aankoop heeft deze bevindingen aan het FAGG doorgegeven.

 

Tot vier keer duurder per wasbeurt

"Fabrikanten van zogenaamde 'vaste' shampoos beweren graag op hun verpakking of website dat één blok equivalent is aan twee flessen vloeibare shampoo van 250 ml. Onze laboratoriumtest bewijst echter dat dit een leeg verkooppraatje is," verklaart Simon November, woordvoerder van Test Aankoop. "Van de 13 geteste shampoos waren er namelijk slechts 5 die een (ietsje) langere levensduur hadden dan die van een shampoofles. De andere vaste shampoos waren goed voor evenveel of zelfs minder wasbeurten. Uiteindelijk kosten bijna alle vaste shampoos op de Belgische markt twee tot vier keer zoveel als de vloeibare alternatieven van hetzelfde merk.

Niet goedkoop dus, maar je krijgt er wel een milieuvriendelijker product voor terug. De duurste zijn die van gespecialiseerde winkels als Lush en L'Occitane en Provence, maar ook de bekende (huis)merken van drogisterijen en supermarkten hebben ze in hun assortiment, weliswaar tegen lagere prijzen. "Wij hopen dat het wijdverbreide gebruik van dit soort producten zal leiden tot lagere prijzen, zodat elk gezin zijn impact op het milieu kan verminderen zonder dat er al te diep in de buidel dient te worden getast", besluit Simon November.

 

Gemakkelijk in gebruik

Tenslotte werden deze vaste shampoos ook door het panel van meer dan 20 consumenten, zowel mannen als vrouwen, gewaardeerd. De testers vonden ze erg gemakkelijk in gebruik, met een duidelijke voorkeur voor de rondere blokjes, die net iets beter in de hand liggen. Alle producten scoorden redelijk tot goed, één product stak er met kop en schouders bovenuit. Zwakke punten hadden vooral betrekking op het ontwarren en het volume van het haar. Desondanks zeiden meer dan vier van de vijf testers dat zij de producten die het best scoorden in de test van Test Aankoop opnieuw zouden kopen.

 

Toegang pers

Om als journalist toegang te krijgen tot alle inhoud, vragen wij u ons een email te sturen.