Persbericht

Test Aankoop ontdekt nikkel en formaldehyde in 3 mascara's

29 november 2022

Test Aankoop heeft recent 23 zwarte, non-waterproof mascara’s getest op de aanwezigheid van zware metalen en zogenoemde kritische stoffen, dat zijn stoffen die niet in cosmetica mogen zitten. Twee van de geteste mascara’s (Mascara velours van Zao en Le volume de Chanel 10 Noir van Chanel) vertonen hoge waardes van het verboden formaldehyde en één mascara (Max Factor Divine Lashes Rich Black) bevat te veel nikkel, wat allergische reacties kan veroorzaken. De consumentenorganisatie brengt de FOD Volksgezondheid van die bevindingen op de hoogte. Verder hekelt Test Aankoop ook de milieu-onvriendelijke verpakkingswijze van alle mascaras. De koker is op zo’n manier gemaakt dat je ze nooit volledig leeg krijgt. Bij sommige mascara’s blijft op die manier zelfs meer dan de helft van het product achter in de verpakking. Verder ontdekte de consumentenorganisatie ook dat je geen fortuinen moet uitgeven: een goede mascara heb je al voor 1,39 euro.

Schadelijke stoffen

Formaldehyde is een kankerverwekkende stof die ook huidirritatie kan veroorzaken. Ze is dus verboden in cosmetische producten, maar sommige bewaarmiddelen gebruikt in de cosmetica kunnen wel formaldehyde vrijgeven. In dat geval moet de fabrikant de vermelding ‘bevat formaldehyde’ op de verpakking zetten. Geen enkele van de geteste mascara's had zo’n vermelding, maar Test Aankoop vond toch te hoge waardes (i.e. >10 mg/kg) in twee producten: Mascara Velours van Zao en Le volume de Chanel 10 Noir van Chanel.

Zware metalen zijn enkel toegelaten wanneer het gaat om ‘sporen’, erg kleine hoeveelheden dus. Ze kunnen namelijk allergische reacties veroorzaken. Bij de mascara Max Factor Divine Lashes Rich Black vond Test Aankoop 8mg/kg nikkel terug, de hoogste waarde uit de hele test. Hoewel er Europees geen limieten zijn bepaald rond hoeveel nikkel er exact in cosmetica mag zitten, vind de consumentenorganisatie dit toch een te hoge waarde en raadt ze deze mascara dus af.

 

Milieu-impact

Bij mascara’s telt niet alleen de samenstelling van het product zelf, maar ook de koker met het borsteltje. Die zorgt ervoor dat het product gemakkelijk aan te brengen is, al heeft het ook grote gevolgen voor de milieu-impact van mascara's.

Wat we altijd dachten, is nu ook aangetoond: je verliest enorm veel product door deze manier van verpakken”, zegt Laura Clays, woordvoerder van Test Aankoop. “Je zal ongeveer 15 tot zelfs 62% van je mascara niet kunnen gebruiken omdat ze achterblijft in de verpakking. Dat is enorm veel, om bijvoorbeeld het Europees Ecolabel te verkrijgen mag er maximaal 8% in de verpakking achter blijven. Mascara heeft dus een enorme ecologische impact. En als je weet dat één kokertje gemakkelijk 20€ kost, loopt het verlies wel op.”

 

Prijsverschillen

Uit de resultaten van Test Aankoop blijkt dat je over het algemeen wat meer moet neertellen voor een goede mascara. De geteste exemplaren van luxemerken Yves Saint Laurent en Lancôme scoren zeer goed, de goedkopere varianten een pak minder. Er is één opvallende uitzondering: de zeer goedkope Max & More Volumizing Black mascara van de Action. Voor 1,39 euro krijg je een product dat niet moet onderdoen voor de duurste mascara’s uit de parfumerie.

Alle resultaten van de test zijn terug te vinden op www.test-aankoop.be/vergelijkmascara

Toegang pers

Om als journalist toegang te krijgen tot alle inhoud, vragen wij u ons een email te sturen.