Persbericht

1 op 3 geteste antimuggenproducten werkt niet

24 juni 2022

In de aanloop naar de zomer heeft Test Aankoop 22 antimuggenproducten getest. 8 van die producten werken niet, en zijn dus eigenlijk weggesmeten geld. Het gaat bijvoorbeeld om armbanden die zogezegd muggen op afstand zouden houden. Maar er is ook goed nieuws: 9 producten doen het zeer goed, en dat zijn niet alleen producten met DEET als actief bestanddeel.

Spijtig genoeg stelt Test Aankoop opnieuw vast dat er nog veel antimuggenproducten op de markt zijn die helemaal niet werken. Van de 22 producten die de consumentenorganisatie getest heeft, verwijst ze er 8 rechtstreeks naar de vuilbak omdat die geen muggenafwerend effect blijken te hebben. “We merken dat het vooral producten met een lage concentratie actieve bestanddelen zijn die niet goed werken”, zegt Laura Clays, woordvoerder van Test Aankoop. “Ook de antimuggenarmbanden, die nochtans vaak aan kinderen worden gegeven, blijken een kat in een zak te zijn. Wij raden daarom aan je geld hier niet aan uit te geven. Verder hebben we ook één product uit de markt laten halen door de FOD Volksgezondheid, omdat het zelfs niet geregistreerd was.

 

DEET: geen bezwaren als het correct gebruikt wordt

Onder de producten die wel goed werken, zijn er een aantal met DEET als actief bestanddeel. Hoewel er vroeger twijfel was over de veiligheid van DEET op de gezondheid, blijkt nu toch uit recente studies dat het volkomen veilig is als je de producten enkel gebruikt wanneer nodig en niet vaker dan voorgeschreven. Jonge kinderen en zwangere vrouwen wordt wel afgeraden om DEET te gebruiken in concentraties hoger dan 30%.

 

Etikettering: waar zijn de allergenen?

Volgens de wet zijn fabrikanten enkel verplicht de actieve bestanddelen en hun concentratie te vermelden op de verpakking van hun antimuggenproduct. “We zijn het hier niet mee eens, en eisen dat fabrikanten alle ingedriënten vermelden”, zegt Laura Clays, woordvoerder van Test Aankoop. “Zeker voor mensen met allergieën is het belangrijk om te weten of een product voor hen geschikt is. Fabrikanten van cosmeticaproducten zijn al verplicht om alle ingedriënten op de verpakking te vermelden. Wij vragen nu dus ook de fabrikanten van antimuggenproducten om hetzelfde te doen.”

 

Belgische producten boven

Het goede nieuws is dat er ook heel wat producten goed werken tegen muggen. Sommigen bevatten DEET, maar er zijn ook producten bij met andere werkzame stoffen, zoals eucalyptus citriodora olie of icaridine. De twee labels die Test Aankoop dit jaar uitreikt gaan naar producten met DEET die geproduceerd worden in België. Het label ‘Beste van de Test’ is voor Mouskito Tropical Spray DEET 50%, de ‘Beste Koop’ is Kruidvat anti-insect roll-on DEET 30%.

Toegang pers

Om als journalist toegang te krijgen tot alle inhoud, vragen wij u ons een email te sturen.