Te weinig effectieve tandpasta's volgens Test Aankoop

Een goede tandpasta bevat precies de juiste hoeveelheid fluoride, verwijdert tandplak en vlekken, zonder het tandglazuur aan te tasten. Van de 17 door Test Aankoop geteste tandpasta's voldoen er slechts 6 aan deze basiseisen. De organisatie heeft ook de milieuimpact van tandpasta gemeten door te kijken naar de aanwezige bestanddelen en de verpakking. 12 van de 17 tandpasta's zijn oververpakt en 2 ervan bevatten ingrediënten die bijzonder schadelijk zijn voor het milieu. Het artikel met daarin ook alle testresultaten, verschenen in Test Gezond van februari, kan ook worden gelezen in Test Aankoop Digitaal, gratis te downloaden in de App Store of Google Play store.
Te weinig fluoride
Een goede tandpasta bevat precies de juiste hoeveelheid fluoride, verwijdert tandplak en vlekken, zonder het tandglazuur aan te tasten. Fluoride is het belangrijkste ingrediënt in tandpasta. Glazuur dat rijk is aan fluoride is immers harder en beter bestand tegen zuuraanvallen, waardoor het risico op gaatjes afneemt. Het fluoridegehalte in tandpasta moet precies juist zitten: hoog genoeg om effect te hebben, maar ook niet te hoog om niet het risico te lopen dat de tanden zouden verkleuren (vooral bij kinderen). Voor volwassenen is het ideale niveau 1450 ppm. Van de 17 door Test Aankoop geteste tandpasta's halen er slechts 6 deze drempel. Bovendien overschrijden 2 producten de wettelijke limiet: Elmex anti-cariës professional en Apivita. Twee tandpasta's daarentegen bevatten bij lange na niet het aanbevolen fluoridegehalte en bieden daarom onvoldoende bescherming tegen cariës. Het gaat dan om Everyday tandpasta met fluoride en Sensodyne Complete Protection.
Slijtage
De tandpasta moet ook goed reinigen, zonder te agressief te zijn. Zes van de 17 tandpasta's schuren te veel. Een van hen, Oral-B, zelfs in belangrijke mate. Het is daarom beter deze tandpasta's niet te vaak te gebruiken, anders slijt het gebit onnodig. Dit is precies de reden waarom Test-Aankoop het abrasieve niveau van de tandpasta op het etiket zou willen zien: licht, medium of sterk. De consument kan dan tenminste een geïnformeerde beslissing nemen en deze met zijn tandarts bespreken.
Bedenkelijke stoffen
Alle tandpasta's, met uitzondering van Signal Integral 8 Complete, bevatten ten minste één allergeen, wat alleen problematisch is voor mensen met overgevoeligheid. Negen Tandpasta's bevatten ook natriumlaurylsulfaat, een stof die de genezing van aften tegengaat, maar dit is alleen van belang als u regelmatig last heeft van aften . Tenslotte bevatten de meeste tandpasta's ook titaniumdioxide, een kleurstof die de pasta witter maakt en ervan wordt verdacht kankerverwekkend te zijn, vooral bij inademing. Denttabs, Meridol en Oral-B zijn er echter vrij van. Kunnen de anderen het ook niet zonder, vraagt Test Aankoop zich af.
Niet milieuvriendelijk genoeg
Voor de allereerste keer heeft Test Aankoop ook de milieu-impact van tandpasta's geëvalueerd. Dit is geen te verwaarlozen factor, als men bedenkt dat wij onze tanden meerdere malen per dag poetsen en dat het product rechtstreeks in ons afvalwater terechtkomt. Test Aankoop controleerde het effect van de tandpasta op het milieu door na te gaan of de tandpasta schadelijke ingrediënten en microplastics bevat of ze een tweede verpakking hadden en hoeveel van het product in de verpakking achterbleef. Colgate en Meridol buisden op de test omdat zij respectievelijk zinkoxide en gehydrogeneerde castorolie PEG 40 bevatten, twee ingrediënten die bijzonder schadelijk zijn voor het milieu. Twee producten, Oral-B en Sensodyne Complete Protection, bevatten dan weer microplastics. Tenslotte zitten 12 van de 17 tandpasta's in een overbodige kartonnen doos. Kortom, er is nog werk aan de winkel op dit gebied
Toegang pers