Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Nieuws

Zeven zonnecrèmes schieten tekort

15 juli 2020

7 van de 41 geanalyseerde zonnebrandmiddelen bieden je niet de bescherming die ze beloven, dat blijkt uit onze test. Voor het eerst bekeken we ook de impact van de ingrediënten op het milieu. Hoewel er enkele een aanvaardbare score behaalden, bleek er over het algemeen vooral nog veel werk aan de winkel.

 

Wie een zonnecrème wilt aankopen, baseert zich vaak op de SPF op de verpakking. Maar die blijkt niet altijd een betrouwbare bron. 7 van de 41 geanalyseerde producten maakten hun beloftes niet waar. We dienden klacht in bij de FOD Volksgezondheid.

Ontdek alle resultaten in onze koopwijzer zonnecrèmes.

Naar de resultaten

Getest en hertest

Alle gefaalde producten werden tweemaal getest. Zo zouden de sprays van Caudalie, Lovea en Rituals SPF 30 moeten bevatten. Lovea geraakte tweemaal niet hoger dan SPF 15, en Caudalie en Rituals strandden de eerste keer op SPF 20 en de tweede keer op SPF 15. De sprays van Caudalie en Lovea lieten het bovendien ook afweten wat de uv A-bescherming betreft.

Hema Kids SPF 50 en Zwitsal zonnespray 50+ bleken allebei slechts aan een SPF 30 te geraken. Ondertussen lieten Hema en Rituals weten dat ze vanaf deze zomer een nieuw product op de markt hebben dat het oude geleidelijk zal vervangen.

De zonnecrème van Biosolis SPF 30, zowel de spray als de lotion, bleek dan weer onvoldoende bescherming te bieden tegen uv A-straling.

Goed voor mens én milieu, kan dat?

Zowel chemische als minerale zonnefilters kunnen een negatieve impact hebben op het milieu. Op basis van wetenschappelijke studies verdeelden we de zonnefilters in drie groepen op basis van hun impact op het milieu. Daarna werd bekeken welke er in ieder product werden gebruikt. Een zonnebrandmiddel bevat doorgaans een mix van meerdere filters. Ook de aanwezigheid van andere stoffen die het milieu schaden, zoals parabenen, EDTA en BHT, werd nagegaan via de ingrediëntenlijst.

Twee producten, de spray en lotion van Biosolis, behaalden de maximumscore op onze milieutest maar bieden echter niet de vereiste bescherming. Mutela 50+ behaalde daarentegen een goede score voor de milieu-impact én scoorde ook op de overige parameters redelijk goed. Alle andere zonnecrèmes uit deze test behaalden drie sterren of minder voor milieu-impact. Er is dus duidelijk nog heel wat werk aan de winkel.

Ga naar ons platform zonnecrèmes

Opgelet voor schadelijke stoffen

De spray Lovea SPF 30 en de lotion Nuxe SPF 30, bleken de endocriene verstoorder ethylhexyl methoxycinnamate te bevatten. De meningen over de schadelijkheid van deze stof lopen uiteen, maar we raden vanuit voorzorgsprincipe aan om deze te vermijden in producten die op de huid blijven, zoals ook zonnecrème.

Goede zonnecrème hoeft niet duur te zijn

Uit deze test blijkt opnieuw dat het prijskaartje geen garantie is voor kwaliteit. Je hoeft dus helemaal geen dure producten te kopen. Gebruik liever een goedkope zonnecrème die je rijkelijk en regelmatig aanbrengt, dan te beknibbelen op een dure crème. Idealiter smeer je elke twee uur zonnecrème, en een keer extra na elke zwembeurt of wanneer je hebt gezweet.

SOLAIT (KRUIDVAT) SUNMILK SPF 30
Bekijk de testresultaten Exclusieve toegang
Referentieprijs
 7,49 per verpakking
BONI SELECTION (COLRUYT) ZONNESPRAY KIDS SPF 50
Bekijk de testresultaten Exclusieve toegang
Referentieprijs
 4,86 per verpakking
NIVEA SUN PROTECT & DRY TOUCH INVISIBLE SPF 30
Bekijk de testresultaten Exclusieve toegang
Referentieprijs
 16,79 per verpakking
User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

20 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

27/07/2021

Het is jammer dat er niet getest wordt naar zonnecrème met bronzer. Veel merken verkopen dit maar je vindt nergens terug of dit wel echt werkt en of deze zonnecrème even goed beschermd.

Meld je aan om toegang te krijgen.

30/07/2021
, Gereageerd:

Dat is een goede suggestie, ik geef deze verder intern door zodat we er rekening mee kunnen houden voor een eventueel toekomstig onderzoek! ^Bertrand

Meld je aan om toegang te krijgen.

07/06/2021

In de door jullie geteste merken zitten in alle zonnecrèmes microplastics. Ik ben ontgoocheld dat jullie zo weinig aandacht aan het milieu hebben besteed bij het bepalen van de beste kopen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/06/2021
, Gereageerd:

Beste Koen, Uit de resultaten van onze recente test van zonnecrèmes komen inderdaad een aantal onaangename verrassingen aan het licht. Naast de soms lagere bescherming dan beloofd, hebben we twijfelachtige ingrediënten gevonden in verschillende crèmes. We pleiten sowieso voor het schrappen van microplastic en andere milieuschadelijke ingrediënten. Naast de analyse van de twijfelachtige ingrediënten voor onze eigen gezondheid, hebben we ook gekeken naar de schadelijke stoffen voor het milieu, zoals de UV-filters, parabenen, sommige parfums, microplastic, etc.

Schrijnende conclusie: slechts drie van de 43 geanalyseerde producten blijken geen microplastic te bevatten. Elk jaar eindigt ongeveer 25 000 ton zonnecrème in de oceaan, waarvan zeker 5 000 ton de fauna en flora beïnvloedt en door het koraal wordt geabsorbeerd.

We hebben daarom minister Khattabi van Mileu opgeroepen om het verbod op microplastics in zonneproducten dringend aan te pakken. ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

04/06/2021

Hoe kies ik een veilige zonnecrème? Ik ben 69 jaar. Lichte huid en blauwe ogen.

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/06/2021
, Gereageerd:

Dag Annemie, welke zonnecrème is geschikt voor jouw huid? Welke biedt de beste bescherming? En welke ingrediënten vermijd je liever? Welke beschermt je én is bovendien ook goed voor het milieu? Je vindt de antwoorden op deze en heel wat andere vragen in deze handige koopgids. Meer info vind je in ons dossier via volgende link: www.test-aankoop.be/.../zonnecremes ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/06/2021
, Gereageerd:

Hallo Annemie, nog een bijkomende tip: in theorie zou de keuze voor een bepaalde zonnecrème gebaseerd moeten zijn op jouw huidtype en de intensiteit van de zon. De zonnekracht hangt af van het weer, het uur van de dag, de geografische ligging (hoogte en ligging tegenover de evenaar), de weerkaatsing enz. De meeste mensen gebruiken echter te weinig, waardoor de werkelijke beschermingsfactor in de meeste gevallen twee tot drie keer lager ligt. Om dat te compenseren, raden wij aan een product te gebruiken met een twee tot drie keer hogere beschermingsfactor. Wij raden aan om minstens SPF 30 te kiezen. ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

06/05/2021

Hoe komt het dat er enkel merken worden vergeleken verkrijgbaar in de supermarkt of in de apotheek? Werd de vergelijking misschien gesponsord door...?
Wat met alle merken natuurlijke zonnecrèmes? Die krijgen hier geen platvorm?
Als ik naar de ingrediëntenlijst kijk van bvb Cien bevat deze de schadelijk de stof Octocrylene. Bij Anthelios van La Roche Posay, idem, samen met Titaandioxyde in nanopartikels.
Als je dan weet dat onze huid, als grootste orgaan, 80% van wat je erop smeert, rechtstreeks opneemt IN je lichaam, besef al snel hoeveel toxische stoffen er worden opgenomen door een simpele zonnecrème.
Wees bewust van wat je smeert!!!

Meld je aan om toegang te krijgen.

04/06/2021
, Gereageerd:

Heeft U tips van welke wel beter zijn voor mens en natuur?

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/06/2021
, Gereageerd:

Dag Sylvia, om een antwoord te kunnen formuleren op deze vraag, moeten verschillende aspecten in acht worden genomen, met name de ingrediënten, de verpakking en het verlies.

Ingrediënten
Ieder jaar zou er zowat 25 000 ton zonnecrème in onze oceanen terecht komen, waarvan niet minder dan 5 000 ton de fauna en flora aantast en wordt opgenomen door de koralen. Met alle gevolgen van dien voor het zeeleven ...

Chemische filters tasten de algen aan en die zijn cruciaal voor koraalriffen. Minerale filters kunnen, ondanks hun natuurlijke reputatie ook schade berokkenen. Zo verhindert titaandioxide bv. de groei van plankton, dat de basis vormt van de mariene voedselketen.

Ook andere stoffen kunnen het milieu schaden. We controleerden de ingrediëntenlijsten op stoffen zoals parabenen, EDTA, BHT, 2-bromo- 2-nitropropane-1,3-diol, dmdm hydantoin, cyclohexasiloxane, cyclomethicone en bepaalde geurstoffen (benzyl benzoate, benzyl salicylate, butylphenyl methylpropional, geraniol, hexyl cinnamal, limonene)

Ook microplastics hebben een kwalijke reputatie. Deze deeltjes zijn niet herbruikbaar of biologisch afbreekbaar en zodanig klein dat ze niet worden gefilterd bij zuivering. Ze komen dus in de oceaan terecht. Ondanks de maatregelen die hierover al werden gemaakt in 2018 tussen de overheid en cosmetica fabrikanten, vinden we ze nog steeds terug in zonnecrèmes. Aangezien zonnecrème geen zogenaamd "rinse off"-product is en het product op de huid blijft, komt de microplastics dus ook in de oceaan terecht. In vijf producten vonden we er te veel, met name Garnier Ambre Solaire Dry Protect SPF 30, Hawaiian Tropic Satin protection SPF 30, Clarins Crème solaire SPF 30 en Vichy SPF 50+ gel en aerosol. Bij Naïf en Zenova spray SPF 30 en Zenova gun SPF 50+ troffen we geen microplastics aan.

NAÏF Sunscreen SPF 30 is de meest milieuvriendelijke zonnecrème uit de hele test wat ingrediënten betreft. Dit product biedt ook een degelijke bescherming. ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

06/05/2021

Hoe komt het dat er enkel merken worden vergeleken verkrijgbaar in de supermarkt of in de apotheek? Werd de vergelijking misschien gesponsord door...?
Wat met alle merken natuurlijke zonnecrèmes? Die krijgen hier geen platvorm?
Als ik naar de ingrediëntenlijst kijk van bvb Cien bevat deze de schadelijk de stof Octocrylene. Bij Anthelios van La Roche Posay, idem, samen met Titaandioxyde in nanopartikels.
Als je dan weet dat onze huid, als grootste orgaan, 80% van wat je erop smeert, rechtstreeks opneemt IN je lichaam, besef al snel hoeveel toxische stoffen er worden opgenomen door een simpele zonnecrème.
Wees bewust van wat je smeert!!!

Meld je aan om toegang te krijgen.

11/05/2021
, Gereageerd:

Hallo Wendy, bedankt voor je reactie. Wij werken in volledige onafhankelijkheid, zowel op financieel, politiek of ideologisch vlak. Wij zijn er om de consument te informeren, te verdedigen en te vertegenwoordigen. Wij nemen geen subsidies aan en we willen er ook geen zodat de onafhankelijkheid niet in het gedrang komt. Daarom aanvaarden wij ook geen geld of gratis producten van bedrijven en doen wij geen onderzoeken op bestelling. ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

11/03/2021

Het is belangrijk dat de zonnecrèmes geen chemische filters bevatten, vegan en cruelty free zijn vind :) DEze is ook milieuvriendelijk en vegan :)
www.biobey.be/.../

Meld je aan om toegang te krijgen.

07/05/2021
, Gereageerd:

Hallo, bedankt voor de info, jammer genoeg hebben we deze niet getest dus kunnen we er geen uitspraken over doen, noch over de kwaliteit noch over de productveiligheid. Mvg, ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

12/08/2020

Ik had gehoopt dat ook Actinica Lotion spf50+ bij de geteste producten zou staan, dat is het product aanbevolen door mijn dermatoloog.

Meld je aan om toegang te krijgen.

12/08/2020
, Gereageerd:

Beste René, onze experts hebben jammer genoeg een keuze moeten maken en jouw vermelde product komt inderdaad niet voor in onze koopwijzer. Aangezien je product voor jou aanbevolen werd door je dermatoloog kan het zijn dat deze zonnecrème voldoet maar hiervoor zou je best je dermatoloog aanspreken. Misschien is er een bepaalde reden waarom dit product voor jou meer geschikt zou zijn dan andere. Mvg, ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

12/08/2020

Wanneer gaat Test Aankoop meer aandacht besteden aan producten zonder parfum?

Meld je aan om toegang te krijgen.

12/08/2020
, Gereageerd:

Beste Staf, in de koopwijzer op onze site worden 41 zonnecrèmes vermeld, waarvan we er 12 getest hebben zonder parfum (twee daarvan zijn verkrijgbaar in tubevorm, de overige in spray) !  Zoals je ziet houden we er rekening mee, maar je suggestie heb ik alvast intern doorgegeven aan de betrokken dienst.  ^An

Meld je aan om toegang te krijgen.

15/07/2020

Op het Nieuwsblad staat dat het onderzoek van mei geüpdatet werd. Waar kan ik die update vinden a.u.b.? Groetjes PM

Meld je aan om toegang te krijgen.

12/08/2020
, Gereageerd:

Hallo Patricia, de testresultaten van de zonnecrèmes kan je als abonnee raadplegen op onze site. Voor meer info hieromtrent kan je terecht in ons dossier via volgende link : https://bit.ly/3amwcaz . Mvg, ^An