Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Nieuws

Zes zonnecrèmes schieten tekort

06 mei 2020

6 van de 37 geanalyseerde zonnebrandmiddelen bieden je niet de bescherming die ze beloven, dat blijkt uit onze test. Voor het eerst bekeken we ook de impact van de ingrediënten op het milieu. Hoewel er enkele een aanvaardbare score behaalden, bleek er over het algemeen vooral nog veel werk aan de winkel.

Wie een zonnecrème wilt aankopen, baseert zich vaak op de SPF op de verpakking. Maar die blijkt niet altijd een betrouwbare bron. 6 van de 37 geanalyseerde producten maakten hun beloftes niet waar. We dienden klacht in bij de FOD Volksgezondheid.

Ontdek alle resultaten in onze koopwijzer zonnecrèmes.

Naar de resultaten

Getest en hertest

Alle gefaalde producten werden tweemaal getest. Zo zouden de sprays van Lovea en Rituals SPF 30 moeten bevatten. Lovea geraakte tweemaal niet hoger dan SPF 15 en Rituals bereikte de eerste keer SPF 20 en de tweede keer SPF 15. De spray van Lovea liet het bovendien ook afweten wat de uv A-bescherming betreft.

Hema Kids SPF 50 en Zwitsal zonnespray 50+ bleken allebei slechts aan een SPF 30 te geraken. Ondertussen lieten Hema en Rituals weten dat ze vanaf deze zomer een nieuw product op de markt hebben dat het oude geleidelijk zal vervangen.

De zonnecrème van Biosolis SPF 30, zowel de spray als de lotion, bleek dan weer onvoldoende bescherming te bieden tegen uv A-straling.

Goed voor mens én milieu, kan dat?

Zowel chemische als minerale zonnefilters kunnen een negatieve impact hebben op het milieu. Op basis van wetenschappelijke studies verdeelden we de zonnefilters in drie groepen op basis van hun impact op het milieu. Daarna werd bekeken welke er in ieder product werden gebruikt. Een zonnebrandmiddel bevat doorgaans een mix van meerdere filters. Ook de aanwezigheid van andere stoffen die het milieu schaden, zoals parabenen, EDTA en BHT, werd nagegaan via de ingrediëntenlijst.

Drie producten behaalden de maximumscore op onze milieutest, de spray en lotion van Biosolis en de spray van Mustela 50+. Maar enkel Mustela 50+ haalde een matige score voor uv A-bescherming, terwijl Biosolis niet de vereiste bescherming biedt. Aptonia SPF 50+ behaalde een goede score voor de milieu-impact én scoorde ook op de overige parameters erg goed. Alle andere zonnecrèmes uit deze test behaalden drie sterren of minder voor milieu-impact. Er is dus duidelijk nog heel wat werk aan de winkel.

Opgelet voor schadelijke stoffen

De spray Lovea SPF 30 en de lotion Nuxe SPF 30, bleken de endocriene verstoorder ethylhexyl methoxycinnamate te bevatten. De meningen over de schadelijkheid van deze stof lopen uiteen, maar we raden vanuit voorzorgsprincipe aan om deze te vermijden in producten die op de huid blijven, zoals ook zonnecrème.

Goede zonnecrème hoeft niet duur te zijn

Uit deze test blijkt opnieuw dat het prijskaartje geen garantie is voor kwaliteit. Je hoeft dus helemaal geen dure producten te kopen. Gebruik liever een goedkope zonnecrème die je rijkelijk en regelmatig aanbrengt, dan te beknibbelen op een dure crème. Idealiter smeer je elke twee uur zonnecrème, en een keer extra na elke zwembeurt of wanneer je hebt gezweet.

CIEN (LIDL) SUN SPRAY FOR KIDS 50+
88
Bekijk onze testresultaten

Krijg exclusieve toegang

Referentieprijs
 5,99
BONI (COLRUYT) SPRAY SOLAIRE
88
Bekijk onze testresultaten

Krijg exclusieve toegang

Referentieprijs
 4,49
ZENOVA (ACTION) SUN SPRAY SPF 30
88
Bekijk onze testresultaten

Krijg exclusieve toegang

Referentieprijs
 3,79
Community