Nieuws

De nieuwe douchegel van Yves Rocher: 4 claims onder de loep

03 augustus 2017
geconcentreerde douchegel yves rocher

Is deze geconcentreerde douchegel echt zo praktisch, efficiënt, mild en milieuvriendelijk als wordt beweerd? We vroegen een aantal mensen om het product uit te testen. Onze experts namen de ingrediënten onder de loep. Niet alle claims blijken echter volledig te kloppen.

Het compacte miniflesje met geconcentreerde douchegel van Yves Rocher neemt amper plaats in. Handig voor op reis, praktisch voor festivalgangers. Je kunt je er 40 keer helemaal mee wassen, beweert de fabrikant. En het zou ook nog eens een milieuvriendelijk product zijn. Kloppen al die claims wel? We vroegen een aantal mensen om het product uit te testen. Onze experts namen de ingrediënten onder de loep. 

Claim 1: je kunt de douchegel gemakkelijk meenemen

KLOPT 

“Het praktische miniformaat kan meegenomen worden op vakantie, naar de sportschool… overal waar je gaat”, zo staat te lezen op de website van de fabrikant. 
Over het formaat waren onze testers alvast enthousiast. Het kleine flesje past perfect in een handtas. En, zeer belangrijk, het begint niet te lekken! Het doseerklepdopje dat het flesje lekvrij houdt, is wel even wennen. 

Claim 2: je kunt je er 40 x mee wassen

KLOPT … VOOR SOMMIGEN

Dankzij de “innovatieve” geconcentreerde formule zou de douchegel zo krachtig zijn dat je met een druppel genoeg hebt voor één volledige douche. In dat kleine flesje zitten 40 druppels, dus je zou je er 40 keer mee kunnen wassen. Even vaak als met een klassieke 400 ml-flacon douchegel. 

Het oordeel van onze testers: het miniflesje bevat wel degelijk 40 druppels. Toch moet gezegd dat zo één dosering niet voor iedereen volstond om zich comfortabel te wassen. Een aantal testers gaf aan dat ze liever iets meer gebruiken. Om genoeg te hebben, moesten ze twee keer knijpen in het flacon. Zij konden zich dus maar 20 keer wassen met het hele flesje. 

Claim 3: dit product biedt je “een rijke schuimmassa die de huid mild reinigt”

KLOPT BIJNA

“De vloeibare, omhullende textuur verandert in een fijne, rijke schuimmassa die de huid mild reinigt”, beweert Yves Rocher. 

Een rijke schuimmassa is veel gezegd. Ondanks de geconcentreerde formule ontstaat er een aanvaardbare hoeveelheid schuimvorming.

Dat de douchegel je huid mild reinigt, klopt wel. Er zitten geen zorgbarende ingrediënten in en de formule is zacht voor de huid. Er zit wel benzylalcohol in, een stof waar sommige mensen allergisch op kunnen reageren. 

Al bij al is het risico op schadelijke effecten voor je gezondheid heel klein. Zoals voor elke douchegel geldt, moet je het schuim wel goed afspoelen. Geen enkele douchegel mag te lang in aanraking komen met de huid. 

Claim 4: dit product is goed voor het milieu

KLOPT NIET HELEMAAL …

Er zit 0 % conserveringsmiddelen in, beweert de fabrikant. Nemen we de ingrediëntenlijst onder de loep, dan zien we dat dat niet klopt. De douchegel bevat benzylalcohol en dat is een stof die in cosmeticaproducten onder meer wordt gebruikt als bewaarmiddel.  

Qua impact op het milieu is benzylalcohol, in vergelijking met andere bewaarmiddelen, weliswaar iets milieuvriendelijker. Maar “goed voor het milieu” kun je het nu ook weer niet  noemen. Benzylalcohol kan toxisch zijn voor organismen in het water

Dat gezegd zijnde is deze douchegel, in vergelijking met andere merken douchegel, voor het milieu wel een stap in de goede richting. De fabrikant heeft vooral gekozen voor stoffen die gemakkelijk bio-afbreekbaar zijn. En mensen die er daadwerkelijk in slagen om zich met een druppel (of twee) te wassen, verbruiken minder plastic. 

Of Yves Rocher daadwerkelijk voor elk verkocht flesje een boom zal planten, valt nog af te wachten …