Nieuws

Niet iedere tandpasta doet wat hij zou moeten doen

25 januari 2021

Een goede tandpasta bevat juist genoeg fluoride, verwijdert tandplak en vlekken én doet dat alles zonder het glazuur te beschadigen. Slechts 6 van de 17 tandpasta’s uit onze test voldeden aan deze basisvereisten. 2 producten bevatten bovendien ingrediënten die erg schadelijk zijn voor het milieu en  maar liefst 12 hebben een extra onnodige verpakking.

Slechts 6 van de 17 tandpasta’s uit onze test bevatten voldoende fluoride, nochtans hét hoofdbestanddeel. Glazuur dat rijk is aan fluoride is harder en beter bestand tegen zuuraanvallen, wat het risico op gaatjes vermindert. Het fluoridegehalte in tandpasta moet daarom hoog genoeg zijn om effect te hebben, maar mag ook niet te hoog zijn om geen risico te lopen op verkleuring van de tanden (vooral gevaar bij kinderen). Voor volwassenen is het ideale niveau 1450 ppm. Twee producten overschreden die wettelijke drempel: Elmex anti caries professional en Apivita. Bij twee andere, Everyday Tandpasta met fluoride en Sensodyne Complete Protection, lag het fluoridegehalte echter maar rond 1 000 ppm, veel lager dus dan wat de Hoge Gezondheidsraad aanbeveelt.

53 Redelijke
kwaliteit
Referentieprijs  0,59 per verpakking
59 Redelijke
kwaliteit
Referentieprijs  0,59 per verpakking
71 Topkwaliteit
Beste
Koop
Referentieprijs  0,75 per verpakking

Te abrasief

Een tandpasta moet natuurlijk ook goed schoonmaken, zonder te agressief te zijn. Zes schuurden bovendien te hard. Eén daarvan, namelijk die van Oral-B, zelfs héél hard. Dergelijke tandpasta’s vermijd je beter. Net daarom willen wij het de mate van schuring graag op het etiket zien staan: licht, medium of sterk. Je kunt dan zelf een weloverwogen beslissing nemen en deze met je tandarts bespreken.

Bedenkelijke stoffen

De meeste tandpasta’s uit onze test bevatten titaniumdioxide, een kleurstof die de pasta wit maakt en waarvan wordt vermoed dat het kankerverwekkend is, vooral door inademing. Denttabs, Meridol en Oral-B zijn er echter vrij van. Kunnen de anderen ook niet zonder?

Verder bevatten bijna alle tandpasta’s uit de test, met uitzondering van Signal Integral 8 Complete, ten minste één allergeen. Dit is echter alleen problematisch voor mensen met overgevoeligheid. Negen tandpasta's bevatten ook natriumlaurylsulfaat, een stof die voorkomt dat aften genezen, maar dit is alleen belangrijk als u regelmatig last heeft van aften.

Niet milieuvriendelijk genoeg

Voor het eerst hebben we ook de milieu-impact bekeken. Een niet te verwaarlozen factor, gezien het feit dat we meermaals per dag onze tanden poetsen en het product vervolgens in ons afvalwater terechtkomt. We controleerden de impact van de tandpasta’s op het milieu door na te gaan of ze schadelijke ingrediënten en microplastics bevatten, of ze een tweede verpakking hadden en hoeveel product er nog in de verpakking zat.

Colgate en Meridol halen lage scores omdat ze respectievelijk zinkoxide en PEG40 hydrognetas castor oil bevatten, twee ingrediënten die bijzonder schadelijk zijn voor het milieu. Twee producten, Oral-B en Sensodyne Complete Protection, bevatten microplastics. 12 van de 17 tandpasta's zaten in een overbodige kartonnen doos. Kortom, er is nog werk aan de winkel op dit gebied!