Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Nieuws

SPF50 voor kinderen: zuinig smeren is geen optie, voordelig smeren gelukkig wel

22 juli 2019

22 juli 2019
De meeste zonnesprays bieden voldoende bescherming maar toch zijn er enkele uitzonderingen. Bovendien zijn zonnecrèmes die je bij de apotheek koopt niet noodzakelijk een betere keuze. Regelmatig en voldoende smeren blijft de voornaamste vuistregel om de schade zoveel mogelijk te beperken. 

Zo min mogelijk in de zon

Op de gezondheid van je kind staat geen prijs. Op zonnebescherming dus ook niet. Maar heb je echt een duurdere zonnecrème uit de apotheek of parafarmacie nodig om zoon- of dochterlief optimaal te beschermen? Helemaal niet! Wij deden de test en wat blijkt? De twee SPF50+-sprays die als beste uit onze test kwamen en de twee Beste Kopen vind je gewoon bij discountwinkels zoals Kruidvat, Lidl en Action. 

Onbezorgd maakt onbeschermd 

Als kind breng je veel meer tijd buiten door dan als volwassene. Ongeveer 80 % van de blootstelling aan uv-straling in een mensenleven loop je dan ook op vóór je 18 jaar bent. Precies daarom is optimale zonnebescherming zo belangrijk voor kinderen. Vaak beseffen ze echter niet welke risico’s ze lopen. Ze hebben bijvoorbeeld geen zin om zich in te smeren en een zonnebril of een pet te dragen. Het is dan ook de taak van de ouders om hen uit te leggen waarom ze zich tegen de zon moeten beschermen. 

Bovendien heeft onderzoek aangetoond dat wie in zijn kindertijd meermaals flink verbrand is geweest, meer risico heeft om op volwassen leeftijd een melanoom te ontwikkelen (de meest agressieve vorm van huidkanker). De dunne, kwetsbare huid van kinderen is namelijk erg gevoelig voor uv-stralen. De cellen die instaan voor de aanmaak van melanine in ons lichaam (het pigment dat ons op korte termijn tegen de zon beschermt en onze huid een bruine kleur geeft) is tijdens de eerste jaren namelijk nog niet voldoende actief. Overdadige blootstelling aan de zon kan trouwens ook tot vroegtijdige huidveroudering en oogproblemen leiden. 

 
Exclusief voor abonnees

Je moet abonnee zijn om dit artikel te kunnen lezen

Word abonnee en krijg onmiddellijk toegang tot alle informatie.

1 maand gratis!
Daarna slechts € 4,95 per maand
Onbeperkt, exclusief toegang