Nieuws

Shampoo kan je haar niet herstellen

26 maart 2019

Dof, breekbaar haar en gespleten punten? Wie hoopt de schade te kunnen terugdraaien met een herstellende shampoo, is eraan voor de moeite. Toch wil dat niet zeggen dat zulke shampoos slecht zijn; wél dat ze met lege verkoopclaims leuren op hun verpakking.

Herstellende shampoos beweren de schade van hitte en (ont)kleuringen aan je haar in enkele wasbeurten terug te draaien, een belofte die ze helaas niet kunnen waarmaken. Maar hoewel je je haar geen nieuw leven kunt inblazen met een “repairshampoo”, kun je het wél verzorgen met een goede shampoo en eventueel een extra conditioner. 

Daarvoor heb je geen speciale en al zeker geen dure shampoo nodig. Wij vergeleken namelijk 14 “herstellende” shampoos met 2 gewone shampoos zonder zulke misleidende herstelclaims, en die laatste deden het (minstens) even goed op het vlak van reiniging en verzorging.

Experts en vrouwen testen

In het labo testten we alle producten eerst op stalen van echt haar. We “kleurden” het haar met pigment en keken na het wassen of het pigment verwijderd was. Dat was bij alle shampoos inderdaad zo.

Daarna werden de shampoos ook in een realistische omgeving getest. Twee haarexperts wasten het haar van 25 proefpersonen met de 16 shampoos uit onze test. Ze letten daarbij op gebruiksgemak, schuim, doorkambaarheid, glans, veerkracht en statische elektriciteit.

Tot slot mochten 30 andere proefpersonen de shampoos thuis een week lang drie keer gebruiken en beoordelen.

Herstellen gaat niet

Alle geteste repairshampoos “buisden” dus op de belofte om het haar te herstellen. Haar bestaat namelijk uit dode vezels, en die kun je geen nieuw leven inblazen. Toch wil dat niet zeggen dat zulke shampoos slecht zijn; het betekent enkel dat ze met lege verkoopclaims leuren op hun verpakking. Wat ze namelijk wél goed doen, is je haar reinigen en verzorgen.

Zo’n herstellende shampoo heeft dus geen enkele meerwaarde: een gewone shampoo doet zijn werk even goed. Dat zogenaamde repairshampoos op hun verpakkingen beweren dat ze het haar herstellen, is misleidend. We hebben de betrokken fabrikanten dan ook gevraagd zulke claims van de verpakking te halen.

Dure shampoos scoren minder goed

Hoewel een shampoo je haar dus niet kan herstellen, kan hij wel reinigen en verzorgen. Met een goede shampoo, een regelmatige knipbeurt en eventueel een extra conditioner zal je haar (tijdelijk) minder krullen, meer glanzen en zachter aanvoelen. En dat hoeft niet veel geld te kosten: net de (dure) shampoos scoren opvallend minder goed.