Nieuws

Shampoos in blokvorm: lief voor het milieu, minder voor je portemonnee

25 april 2022

Vaste shampoos zijn milieuvriendelijker dan vloeibare producten, maar de beloftes dat hun hogere prijs wordt gecompenseerd doordat je langer zou kunnen wassen met zo’n blokje kloppen niet.

Fabrikanten van zogenaamde "vaste" shampoos, shampoo in blokvorm, beweren nogal graag op hun verpakking of website dat één blokje equivalent is aan twee flessen gewone shampoo (250 ml). Dat is echter een leeg verkooppraatje, zo blijkt uit onze labotest. Van de 13 shampoos uit onze test waren er slechts vijf die (iets) langer meegingen dan één fles shampoo (250 ml), de andere waren goed voor evenveel of zelfs minder wasbeurten. Maar evenveel wasbeurten als twee flessen shampoo, dat kon geen enkele blok waarmaken.

 

Tot vier keer duurder per wasbeurt

Jammer, want zulke vaste shampoos zijn wel degelijk milieuvriendelijker dan vloeibare producten. De productie van zo'n blokje vraagt minder water, ze zijn compacter om te transporteren, ze bevatten geen of minder bewaarmiddelen en dus minder vervuilende ingrediënten, en ze hebben geen plastic verpakking. In onze test kregen dan ook maar liefst vier verschillende shampoos ons "groene" label Eco & Efficiënt.

Maar geld besparen doe je er dus niet mee. Gemiddeld wasten we in het labo 53 keer met één fles vloeibare shampoo (250 ml) op een pop met middellange haren. Met vaste shampoo schommelde het aantal wasbeurten in ons labo tussen 37 en 64, afhankelijk van het merk.

 

Rekening houdend met het aantal wasbeurten per blok shampoo, zijn bijna alle vaste shampoos op de Belgische markt aanzienlijk duurder dan de vloeibare alternatieven van hetzelfde merk, tot wel vier keer zo duur.

 

Welke shampoo scoorde het best?

 

Was korter en kouder 

Wie milieubewust door het leven gaat, kan overigens een nog grotere impact maken door ook anders te douchen. Met deze tips verklein je je ecologische voetafdruk:

  • Bespaar per wasbeurt tot 10 liter water door de kraan uit te zetten tijdens het inzepen.
  • Spoel je haar met warm (36°C) in plaats van heet (43°C) water en verbruik tot 20 procent minder energie.
  • Met een zuinige douchekop schroef je je waterverbruik per wasbeurt met meer dan de helft terug, van 15 naar 7 liter.
  • De meesten onder ons gebruiken veel te veel shampoo. Halveer je hoeveelheid per wasbeurt.
  • Kies voor shampoo in blokvorm of in flessen van gerecycleerd plastic.