Nieuws

Nanodeeltjes: nood aan juiste informatie

24 januari 2018

Heel wat voedings- en cosmeticaproducten geven niet aan dat ze nanodeeltjes bevatten. Onaanvaardbaar… en illegaal. Wij schreven dus de bevoegde instanties aan.

De Franse consumentenorganisatie UFC Que Choisir heeft 16 voedings- en cosmeticaproducten doorgelicht op de aanwezigheid van nanodeeltjes.

Resultaat? Van de 16 onderzochte producten vermeldden slechts drie (cosmetica)producten de aanwezigheid van nanodeeltjes, terwijl ze alle producten ze bevatten. Illegaal en volledig onaanvaardbaar! Fabrikanten moeten de consument via de verpakking informeren over de aanwezigheid van nanodeeltjes door [nano] achter het ingrediënt te plaatsen.

Producten op de Belgische markt

Wij gingen na welke van de betichte producten ook op de Belgische markt te koop zijn.

Wat cosmetica betreft, zijn minstens vijf van de zes producten ook bij ons verkrijgbaar.

  • Zonnecrème Lavera SPF 30
  • Avène cold cream stick lippenbalsem
  • Aquafresh tandpasta met drievoudige bescherming
  • Sanex Natur Protect 48h deodorant
  • Gloss Effect 3D-lipgloss "33 Brun" van Bourjois.

Van de voedingsmiddelen vonden we één product terug: M&M’s Peanut.

Brieven aan de overheid

We roepen de overheid dan ook op om de nodige controles uit te voeren en de stand van zaken in België op te meten. Een officieel schrijven is reeds verstuurd aan het FAVV voor voedingsmiddelen en aan de FOD Volksgezondheid voor cosmetica.

Daarnaast betreuren we ten zeerste dat de eventuele aanwezigheid van nanodeeltjes niet moet worden vermeld op het etiket van geneesmiddelen. Van de vier geneesmiddelen die door de Franse organisatie onder de loep werden genomen, vermeldde geen enkele de aanwezigheid van nanodeeltjes. Wij wijzen op het recht van de consument om correct te worden geïnformeerd, ongeacht het type product.

Uit voorzorg

We mogen immers niet vergeten dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) het voorzorgsbeginsel hanteert met betrekking tot nanodeeltjes, en dan in het bijzonder voor kinderen.

Reeds in 2006 klasseerde het Internationaal Centrum voor Kankeronderzoek (IARC) “titaniumdioxide” als mogelijk kankerverwekkend door inhalering in een professionele omgeving. Proeven op ratten bieden geen zekerheid over de schadelijke gevolgen voor de mens, maar ze tonen aan dat er meer wetenschappelijk onderzoek nodig is.