Nieuws

Je gooit minstens 15 % van je mascara weg

30 november 2022

Voor het Europees Ecolabel zou er maximaal 8 % product in de verpakking mogen achterblijven, maar daar komt zelfs de mascara met het minste verlies uit onze test nog niet in de buurt. Pure verspilling die je bovendien veel geld kan kosten!

Enorme verspilling

 

Wat we altijd al dachten, is nu ook aangetoond door onze recente test: door de verpakking verlies je enorm veel mascara. De typische koker met borsteltje is weliswaar handig in gebruik, maar doet minstens 15 % van je mascara in de vuilnisbak belanden. Dat is aanzienlijk meer dan 8 %, het maximale verlies waarmee je nog het Europees Ecolabel kunt krijgen. Geen enkele mascara uit onze test komt daarvoor in aanmerking.

Welke mascara scoort het best?

Meer dan € 15 in de vuilnisbak

Ook als je je mascara gebruikt tot je geen product meer op je borsteltje krijgt en de tube dus leeg lijkt, blijft er toch veel product achter in de verpakking. In onze test maten we een minimumverlies van 15 % (bij Dr. Hauska Volume mascara black 01), al kan dat oplopen tot meer dan de helft.

Die verspilling vertaalt zich ook naar je portemonnee. Als je weet dat een goede mascara gemakkelijk € 20 kost, is zoveel verlies een pijnlijke zaak. De mascara van Eye Care scoort met 63 % verlies het slechtst op dit criterium. Omgerekend is dat € 15 die je wel betaalt, maar niet kunt gebruiken.

Ook de tube zelf belandt zo sneller in de vuilnisbak dan wanneer je het volledige product kunt opgebruiken.

Deze producten verspillen het meest (en het minst)

Mascara's zijn slecht voor milieu

De milieu-impact van de verpakking is bij mascara's duidelijk groter dan bij andere cosmetica. Op vier producten na, namelijk de mascara's van Hema, Kruidvat, Rimmel en Yves Rocher, worden alle geteste producten verkocht in een zogenaamde "secundaire" verpakking. Er zit dus nog extra (nutteloos) karton rond de tube zelf.

Ook de mascara van Zao, de enige hervulbare mascara uit onze test, is qua milieu-impact een doekje voor het bloeden. De mascara heeft een houten omhulsel met een plastic refill, en wordt verpakt in een katoenen zakje. Het scoort daardoor niet beter dan de andere, "normale" producten.