Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Nieuws

Zonnecrème van ISDIN eindelijk van de markt gehaald

21 oktober 2019

21 oktober 2019
Uit onze test van zonnesprays voor kinderen bleek het product van ISDIN niet de beloofde bescherming te bieden. De FOD Volksgezondheid plaatste het product tijdelijk in quarantaine, maar kwam kort nadien terug op die beslissing. Nieuwe studies in Spanje bevestigen echter onze test. Dit product is niet veilig. Intussen is het product ook bij ons van de markt gehaald.

Hoewel de hete zomerdagen ondertussen achter ons liggen, duurt de ISDIN-saga voort. In mei jongstleden publiceerden wij de resultaten van een test van 14 zonnecrèmes, uitgevoerd door een gecertificeerd labo waarbij de ISO-normen werd gehanteerd. Alle zonnecrèmes boden de beschermingsgraad die op hun verpakking werd vermeld, op één na: die van het Spaanse merk ISDIN.

De beloofde SPF van ISDIN 50+ tegen UVB-stralen blijkt eerder op 15 te stranden, te weinig voor gevoelige kinderhuidjes. De spray biedt evenmin het wettelijke minimum qua bescherming tegen UVA-stralen.

Van de markt en terug erop

We brachten de FOD Volksgezondheid onmiddellijk op de hoogte van deze resultaten en vroegen hen dit product van de markt te halen. De overheid besliste, begin juni, om deze zonnecrème van ISDIN in quarantaine te plaatsen in afwachting van resultaten van verder onderzoek.

Tegen al onze verwachtingen hief de FOD Volksgezondheid de quarantaine op dit product begin juli op met volgende reden: “De resultaten zijn geruststellend en bevestigen dat het product een bescherming met factor 50+ biedt. Het product is dus veilig te gebruiken en mag daarom opnieuw in ons land verkocht worden.”

Wij waren erg verwonderd over deze beslissing. De FOD Volkgezondheid heeft immers niet de 4 loten laten onderzoeken waar wij problemen hadden vastgesteld. Dankzij de druk die wij en onze Spaanse zusterorganisatie OCU zijn blijven uitoefenen, hebben de Spaanse autoriteiten dan toch een eigen test gedaan. En de resultaten bevestigen die van onze test: de spray van ISDIN biedt niet de bescherming die ze belooft en moet van de markt worden gehaald.

Vier maanden te laat

Wij betreuren het dat dit pas vier maanden na de publicatie van de resultaten van onze eigen test wordt bevestigd. Hoeveel consumenten hebben afgelopen zomer immers deze zonnecrème gekocht voor hun kinderen denkende ze hiermee voldoende te beschermen.

Kort nadat we ons tot hen hadden gericht, heeft de FOD Volksgezondheid gemeld dat deze spray van de markt is gehaald. We vragen de autoriteiten echter ook om de andere producten van het merk ISDIN te onderzoeken naar de vermelde beschermingsfactor, alsook een meer globale analyse van de markt zoals ook aangekondigd door de Spaanse autoriteiten.

ISDIN Transparent spray pediatrics 50+
88
Bekijk onze testresultaten

Krijg exclusieve toegang

Referentieprijs
 22,59