Nieuws

1 op de 5 goedkope sieraden bevat giftige stoffen

20 januari 2023

Let op als je goedkope kostuumsieraden koopt: volgens onze test bevat één op de vijf te veel zware metalen. En die zijn schadelijk voor de gezondheid, vooral voor kinderen. Wij hebben Amazon, Bol, Wish en AliExpress gevraagd de juwelen in kwestie uit hun webshops te halen.

Zijn kostuumjuwelen schadelijk voor de gezondheid?

Ze maken mijn outfit af en kosten bijna niets!" Durf jij zulke uitspraken ook wel doen tijdens het shoppen, wanneer je valt voor een goedkoop paar oorbellen, of een ketting, armband of ring? Ga echter niet te snel in op zulke deals, want goedkope kostuumjuwelen bevatten soms stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid.

8 van de 40 sieraden voldoen niet aan veiligheidsnormen

Wij lieten in het labo 40 sieraden analyseren, gekocht in winkels en webshops zoals Amazon, AliExpress, Bol en Wish. Acht van de aangekochte producten voldeden niet aan de Europese REACH-verordening (die consumenten moet beschermen tegen gevaarlijke chemische stoffen). In enkele gevallen waren de resultaten ronduit schokkend.

"Sommige juwelen bevatten 14 maal het maximumgehalte aan nikkel, 40 maal het maximumgehalte aan lood en 4 300 maal het maximumgehalte aan cadmium", aldus onze woordvoerster Laura Clays.  


Welke juwelen waren niet oké?

Hoe ongezond zijn kostuumjuwelen?

De gezondheidsrisico's van deze verboden stoffen zijn niet min. Zo is lood neurotoxisch en cadmium kankerverwekkend. Bij inname hopen deze stoffen op in ons lichaam, wat ze erg giftig maakt.

Kinderen kunnen immers metaaldeeltjes inslikken door op de sieraden te kauwen of sabbelen. Op lange termijn kan cadmium nier- of longproblemen veroorzaken, en lood gevolgen hebben voor het IQ. Omdat hun hersenen nog in ontwikkeling zijn, zijn jonge kinderen hier uiterst gevoelig voor.

Aangezien lood en cadmium zich in ons lichaam ophopen en ook al aanwezig zijn in het milieu en de voeding, is het belangrijk om blootstelling eraan doorheen het leven zoveel mogelijk te vermijden. Nikkel, een ander zwaar metaal dat we terugvonden, kan dan weer allergieën en contacteczeem veroorzaken.

Beperk de risico's

Gezien de gezondheidsrisico's is het dus cruciaal om zulke gevaarlijke juwelen, die zware metalen zoals cadmium of lood bevatten, te kunnen herkennen. Maar hoe doe je dat?

  • Cadmium: sieraden die veel cadmium bevatten, lijken vrij solide, met grovere details dan zilveren sieraden.
  • Lood: sieraden die veel lood bevatten, zijn vrij grof en zwaar om te dragen.

Onze tip: test je sieraden met een magneet. Is het juweel magnetisch, dan is het gemaakt van staal en kan het zware metalen bevatten.

  • Nikkel: bij direct huidcontact kunnen nikkelhoudende sieraden rode en jeukende huiduitslag veroorzaken. Naar schatting heeft ongeveer 10 % van de bevolking een nikkelallergie.

Veiligheidsnormen worden te weinig gecontroleerd

Hoewel er wel degelijk Europese veiligheidsnormen bestaan voor zulke producten, worden die duidelijk weinig gerespecteerd door fabrikanten en leveranciers.

Heel wat kostuumjuwelen worden geproduceerd en verdeeld door kleinere bedrijfjes, die zich vaak niet bewust zijn van de problematiek. Ze staan zelden stil bij de samenstelling van hun producten, of vertrouwen blindelings op de door de leveranciers verstrekte informatie.

Bovendien worden de meeste producten uit Azië ingevoerd en voldoen ze daarom niet aan de Europese normen.

Gezien onze alarmerende testresultaten hebben wij niet alleen contact opgenomen met de betrokken bedrijven, namelijk Amazon, Bol, Wish en AliExpress, maar ook met het ministerie van Economische Zaken en het directoraat Consumentenzaken van de Europese Commissie. Wij hebben hen gevraagd de schadelijke producten uit de handel te nemen. 

Sommige websites zoals Wish, Cdiscount, Alibaba, Amazon en Ebay hebben al bevestigd dat zij de problematische sieraden van de markt hebben gehaald.

Deze vervuilers besmetten onze kinderen