Nieuws

Etiketten van meeste alcoholgels niet conform

27 november 2020

Slechts 2 van de 19 door ons geteste alcoholgels voldoen met hun etiket volledig aan de wetgeving rond biociden. De resultaten qua alcoholgehalte en doeltreffendheid zijn gelukkig wél geruststellend, al zien we enorme prijsverschillen die niet noodzakelijk de kwaliteit reflecteren. 

Een goede handhygiëne is een van onze voornaamste wapens in de strijd tegen COVID-19. Het beste is om geregeld je handen te wassen met water en zeep, maar als je die niet in de buurt hebt, kun je ook je handen ontsmetten met een alcoholgel. Als je die kiest, let je wel maar beter op het alcoholpercentage. Dat bepaalt immers hoe lang je de gel moet gebruiken om eventuele virusdeeltjes te vernietigen. Een gel met een alcoholpercentage lager dan 60 %, gebruik je zelfs liever niet. Wij testten 19 producten.  

Minstens 60 % alcohol

Om werkzaam te zijn tegen virussen moet een alcoholgel volgens de Wereldgezondheidsorganisatie minstens 60 % alcohol bevatten. Hoe lager het alcoholgehalte, hoe minder doeltreffend en hoe langer het contact tussen de gel en het virus moet zijn, dus hoe langer je moet wrijven.

11 van de 19 geteste producten bevatten minstens 70 % alcohol. Drie andere strandden tussen 65 en 69,9 %, en nog eens vijf tussen 60 en 64,9 %. Acht alcoholgels voldoen dus niet aan de Belgische vereisten.

Slechts twee volledig correcte etiketten

Drie gels vermelden geen alcoholgehalte, een vierde doet dat niet in begrijpbare taal. Nochtans biedt dat percentage houvast over de werkzaamheid tegen virussen zoals COVID-19 of griep. Eén product vermeldt geen vervaldatum en elf producten hadden geen (tijdelijk) registratienummer, nochtans verplicht.

Elf producten vermelden geen INCI-lijst met mogelijk allergene of schadelijke bestanddelen, zodat we niet kunnen inschatten of ze zulke stoffen bevatten. Dit is niet verplicht, maar wel waardevol voor consumenten. Drie producten bevatten zulke stoffen, waaronder twee butylphenyl methylpropional (BMHCA), dat in Europa als onveilig wordt beschouwd.

Eén product bevat geen informatie in het Nederlands, en vier gels droegen geen gevarenpictogram, nochtans verplicht voor producten met ethanol.

Wij hebben deze tekortkomingen gemeld aan de bevoegde overheidsdienst. Die heeft ons beloofd de zaak zo snel mogelijk op te volgen en actie te ondernemen.

Verkooppunt en hoeveelheid bepalen prijs, niet kwaliteit

Gemiddeld kosten de handgels uit onze test zo'n € 43 per liter. Niet verrassend betaal je voor kleinere verpakkingen meer per liter dan voor grote. Zo kosten flessen van minder dan 100 ml gemiddeld € 50/l, terwijl grotere flessen van 100 ml tot 300 ml € 39/l kosten.

In november lag de gemiddelde marktprijs nog steeds hoger dan voor de coronacrisis. Alcoholgels zijn in België ook een pak duurder dan in onze buurlanden: dezelfde producten worden in Frankrijk verkocht voor gemiddeld € 26,06/l en in Nederland voor € 20,78/l.

Ook het merk en het verkooppunt verklaren de soms grote prijsverschillen. De merken die meestal in drogisterijen worden verkocht, zijn het goedkoopst (gemiddeld € 31/l). De merken uit de apotheek zijn daarentegen het duurst (gemiddeld € 55/l), maar liefst 77 % duurder dan de drogisterijmerken. Nochtans zijn de duurste niet per se de beste: het duurste product uit onze test (€ 100/l) belandde slechts op de zevende plaats in ons klassement.

In Frankrijk geldt er sinds begin maart een maximumprijs voor alcoholgels. Wij herhalen dan ook onze vraag aan de Belgische overheid voor een dergelijk plafond om eventuele misbruiken tegen te gaan. In de tussentijd vind je de beste alcoholgels voor de beste prijs in onze koopwijzer.