Nieuws

Zijn duurdere elektrische tandenborstels beter? Onze testresultaten

28 februari 2023

De prijzen voor elektrische tandenborstels lopen erg uiteen. Het verschil zit echter niet in hoe goed ze poetsen. Dat doen ze bijna allemaal uitstekend. Het zijn de technologische snufjes waarvoor je betaalt.

Hoe hebben we getest?

Voor deze test bekeken we eerst en vooral in welke mate de elektrische tandenborstels tandplak verwijderen. Dat is natuurlijk het belangrijkste aspect. We stelden hiervoor een panel samen van 20 proefpersonen. Zij spoelden telkens eerst hun mond met een speciale vloeistof om het tandplak goed zichtbaar te maken, waarna een mondhygiënist naging hoeveel tandplak er aanwezig was. Alle panelleden poetsten vervolgens hun tanden gedurende 2 minuten met een elektrische tandenborstel. Na afloop spoelden ze hun mond opnieuw met de speciale vloeistof en vergeleek de mondhygiënist tand per tand de voor en na het poetsen.

Datzelfde panel gaf nadien ook samen met de experts een beoordeling voor het gebruiksgemak en de hoeveelheid geluid die de tandenborstels produceren.

Tot slot gingen we ook na hoe lang de batterij van de tandenborstel meegaat, hoe lang het duurt om op te laden en hoeveel stroom de borstel verbruikt.

Resultaten van onze test

De beste goedkope elektrische tandenborstels

Je hebt al uitstekende elektrische tandenborstels voor minder dan € 30. Het gaat dan natuurlijk om basismodellen. Twee extraatjes vinden wij overigens wel een meerwaarde.

  • Timer: een timer geeft je een seintje wanneer je je tanden lang genoeg hebt gepoetst. Om ze voldoende schoon te maken moet je je tanden immers minimaal 2 minuten poetsen. Weinig mensen komen daaraan wanneer ze die tijd zelf moeten inschatten. Bijna alle elektrische tandenborstels hebben vandaag de dag zo'n timer, ook de goedkope modellen. 
  • Poetsdruksensor: Sommige elektrische tandenborstels zijn uitgerust met een poetsdruksensor. Dit geeft je een signaal wanneer je te hard drukt tijdens het poetsen. Zo kan je voorkomen dat je je tandvlees beschadigt. Bij de goedkoopste modellen is zo'n sensor niet aanwezig, maar we vonden wel al modellen vanaf € 50 waar je een poetsdruksensor hebt.

Wat zijn de beste goedkope modellen?

Duurdere modellen: zijn ze hun prijs waard?

De prijs van sommige elektrische tandenborstels loopt op tot meer dan € 400. Maar maakt zo’n dure borstel je tanden dan beter schoon dan een model van € 30? Het antwoord is nee. Bijna elektrische tandenborstels uit onze test doen uitstekend wat ze moeten doen: tandplak verwijderen.

Bijna alle borstels verwijderen meer tandplak dan een manuele borstel. De Philips Sonicare HY1100, het goedkoopste model uit onze test, stelt echter teleur. Hij verwijdert evenveel tandplak als een manuele borstel. Voor ons is de meerprijs in aankoop van een elektrische borstel dus niet waard. Hetzelfde verhaal bij Oral-B Pro 600. Erger is echter de Silk’n Toothwave, een model waar je €150 voor mag neertellen, maar die onvoldoende tandplak verwijdert. Wij raden deze tandenborstel daarom af.

Als ze allemaal even goed poetsen, wat maakt die duurdere modellen dan zo duur? Dat blijken vooral de extra snufjes te zijn.

  • Bluetooth-verbinding: deze laat je toe de borstel te verbinden met een applicatie op je smartphone. Die vertelt je dan hoe goed je je tanden hebt gepoetst, hoe lang je dat hebt gedaan enzovoort. Zulke informatie kan je poetstechniek zeker ten goede komen, maar we weten uit ervaring dat de meeste gebruikers zo’n app na enkele weken al niet meer bekijken.
  • Meerdere poetsstanden: Sommige modellen zijn uitgerust met meerdere standen die verschillen qua intensiteit, soort beweging en duur, zoals bijvoorbeeld sensitive of diepe reiniging. Aangezien de normale stand van de meeste elektrische tandenborstels al uitstekend werk levert, zijn die extra standen eerder een kwestie van persoonlijke voorkeur dan een noodzaak voor mooie tanden.
  • Type batterij: De duurdere modellen zijn vaak uitgerust met een li-ion-accu. Deze heeft een kortere oplaadtijd en een langere gebruiksduur dan de NiMh-accu of de alkaline-batterijen die je bij de goedkopere borstels vindt.
  • Reisetui: handig wanneer je op reis gaat om je tandenborstel mee te pakken, maar uiteraard betaal je hier wat meer voor. Bij de duurdere exemplaren kun je zelfs je borstel opladen door je etui te verbinden met het stopcontact.

Conclusie: Hoeveel geld moet je uitgeven aan een elektrische tandenborstel?

Een goede elektrische tandenborstel hoeft dus niet veel te kosten. Voor € 30 vind je exemplaar dat je tanden uitstekend schoon maakt. Voor die prijs is het natuurlijk wel een basismodel zonder allerlei extraatjes. Voor de opzetborstels betaal je gemiddeld tussen de € 5 en € 19 per stuk, afhankelijk van het model en merk.

Wil je toch graag wat meer snufjes bij je tandenborstel? Bekijk dan eerst even wat je écht gaat gebruiken en maak daarna via onze koopwijzer de beste keuze voor jou. 

57 Redelijke
kwaliteit
Elektrische tandenborstels
Referentieprijs  24,99
57 Redelijke
kwaliteit
Elektrische tandenborstels
Referentieprijs  24,99
57 Redelijke
kwaliteit
Elektrische tandenborstels
Referentieprijs  24,99