Nieuws

Welke tampons zijn de beste?

25 januari 2023

Veel vrouwen verkiezen tampons boven maandverband, omdat ze die het meest praktisch vinden. Maar zijn ze ook ecologisch? Ontdek de beste tampons die niet alleen goed zijn voor je lichaam, maar ook voor het milieu.

Welke bescherming je kiest tijdens je menstruatie, is een persoonlijke beslissing die vaak afhangt van je dagelijkse gewoontes. Met het oog op de klimaatcrisis en de mogelijke gezondheidsrisico's wil je wellicht niet alleen een tampon die veilig is, maar ook zo min mogelijk impact heeft op het milieu. Onze experts hebben 20 verschillende tampons geanalyseerd, waarvan de helft met en de helft zonder inbrenghuls. Bijna een derde bleek milieuvriendelijk.

Welke tampons scoorden het best in onze test?

Hoe kies je tampons?

Maandverband en tampons: welke gevolgen voor het milieu?

Wat zijn de duurzame en ecologische alternatieven voor menstruatieproducten?

Welke zijn de beste tampons?

 

Hoe kies je tampons?

Bij het kiezen van tampons hou je het best rekening met deze criteria:

  • Absorptievermogen (2 of 3 druppels op het etiket)
  • Label op het etiket
  • Diameter
  • Vezelverlies
  • Sterkte van het touwtje
  • Milieu-impact
  • Prijs

Kiezen voor een tampon met of zonder inbrenghuls

Vanuit ecologisch oogpunt zijn tampons zonder inbrenghuls beter: ze produceren immers minder afval. Tampons met een inbrenghuls zijn daarentegen comfortabeler in het gebruik, maar hebben een aanzienlijke impact op het milieu. Zelfs als je kiest voor een kartonnen in plaats van een plastic inbrenghuls, want ook deze zijn bedekt met een dun plastic laagje.

Maandverband en tampons: welke gevolgen voor het milieu?

Wegwerpproducten voor intieme hygiëne veroorzaken veel afval: maandverband heeft de grootste ecologische voetafdruk, gevolgd door tampons met inbrenghuls en tot slot tampons zonder inbrenghuls. 

Waarom zijn tampons slecht voor het milieu?

  • Vanwege de ruwe grondstoffen waarvan ze zijn gemaakt;
  • Vanwege het afval dat ze produceren.

Het afval van gebruikte menstruatieproducten kan niet worden gesorteerd en gerecycleerd. Tampons en maandverband eindigen meestal in een verbrandingsoven of op een stortplaats. Het duurt ongeveer 100 jaar vooraleer maandverband wordt afgebroken en ongeveer 10 jaar voor tampons

Welke labels zijn betrouwbaar voor tampons?

Je kunt vertrouwen op de GOTS (Global Organic Textile Standard) en ICEA om er zeker van te zijn dat je tampons "100 % biologisch katoen" zijn. GOTS is het strengste internationale label voor biologisch katoen, ICEA garandeert dan weer dat het katoen afkomstig is van biologische velden die zonder pesticiden worden geteeld. Staat er geen certificering op de doos, dan is dat alleen een (mogelijk lege) claim van de fabrikant.

Een ander betrouwbaar label is het Oeko-tex-certificaat: een internationale norm die doorgaans wordt gebruikt voor textielproducten. Dit label garandeert dat de materialen vrij zijn van gevaarlijke chemicaliën en dus goed zijn voor de gezondheid van de gebruiker.

Zie je op een doos tampons de woorden "Vegan OK" staan, dan ben je best wantrouwig. Deze claim is compleet zinloos: er zitten sowieso geen dierlijke grondstoffen in tampons. Deze claim is dus niets meer dan een leep marketingtrucje.

Welke duurzame en ecologische alternatieven zijn er voor menstruatieproducten?

Er bestaan milieuvriendelijkere alternatieven voor het gebruik van een tampon: de menstruatiecup of het slipje. Zijn dat goede opties?

Menstruatiecup

De beste oplossing vanuit ecologisch oogpunt is de menstruatiecup, omdat die 10 jaar lang kan worden hergebruikt. Het is een klein, flexibel trechtertje uit kunststof dat je tijdens de menstruatie in de vagina inbrengt. 

In tegenstelling tot een tampon absorbeert de cup het verloren bloed niet, maar vangt het op. Daarom moet het (liefst om de 4 uur) worden geleegd. Meer ecologisch, maar niet per se praktisch, en daarom niet geschikt voor alle vrouwen.

Menstruatieondergoed

Menstruatieslipjes zijn vergelijkbaar met de klassieke slips, maar bestaan uit drie lagen waardoor ze absorberend, geur- en lekkagewerend zijn.

Pas op, uit onze eerdere test bleek dat deze slips toch niet zo goed absorberen. Daarom vermijd je ze beter op de dagen dat je menstruatie het hevigst is. Als je ze moet combineren met een klassieke tampon om lekken te vermijden, hebben ze immers weinig zin.

Wat zijn de beste tampons? 

Ontdek hoe 20 verschillende tampons het deden in onze vergelijkende test.

75 Topkwaliteit
Beste
Koop
Tampons
Referentieprijs  1,49
74 Goede
kwaliteit
Beste
Koop
Tampons
Referentieprijs  1,49
52 Redelijke
kwaliteit
Tampons
Referentieprijs  1,69