Nieuws

Condooms waren nog nooit zo veilig

01 december 2021

Mits correct en consequent gebruik beschermen condooms als enige voorbehoedsmiddel tegen zowel zwangerschap als seksuele overdraagbare aandoeningen. Wij stelden12 rubbertjes op de proef en waren meer dan gerustgesteld. Hoopgevend nieuws op Wereldaidsdag.

Welk condoom je ook gebruikt, weet dat ze veilig zijn. Wij testten immers 12 populaire modellen uit allerlei prijsklassen en verkooppunten, en vonden geen noemenswaardige problemen. Meer zelfs, in vergelijking met onze test uit 2002 is de kwaliteit er nog wat op vooruit gegaan: condooms zijn vandaag beter ontworpen, geproduceerd en verpakt dan ooit. Bovendien zijn ze goedkoop, en altijd en overal paraat. Het belangrijkste is dat je er eentje draagt, en dus niet welk merk je kiest.

Ontdek in onze koopwijzer welke condooms het best scoorden in het labo én tussen de lakens.

Naar de resultaten van onze test

 

Veiligheid boven alles

Meer dan de helft van het gewicht in onze test lag - om voordehandliggende redenen - op veiligheid. Europa heeft daarvoor duidelijke ISO-normen, en condoomfabrikanten houden zich daar ook aan, zo blijkt. Onze tests in het labo waren immers dezelfde als diegene die de fabrikanten stelselmatig zelf moeten uitvoeren vooraleer ze condooms op de markt mogen brengen. Worden er in een bepaalde batch te veel exemplaren afgekeurd, dan wordt heel de batch preventief vernietigd.

In principe zouden er zich met de condooms in de winkels dus geen noemenswaardige problemen mogen voordoen, net omdat ze in de fabrieken uitvoerig worden getest, en dat is ook niet het geval. In het labo werden op telkens 675 stalen per model een aantal standaardtesten uitgevoerd. Hoewel duizenden condooms de revue passeerden, was er slechts hier en daar een enkeling die niet voldeed aan de normen.

Ervaring telt

Hoe doeltreffend condooms zijn, hangt af van de motivatie, handigheid en ervaring van de gebruiker. Daardoor haalt het voorbehoedsmiddel, dat een barrière vormt tegen zowel zwangerschap als de meeste soa’s, zijn volle potentieel helaas niet. Bij perfect gebruik gedurende een jaar beschermt het bijvoorbeeld voor 98 % tegen zwangerschappen, in de realiteit kan dat percentage naar zo’n 82 % zakken. Die ongelukjes zijn te wijten aan de gebruiker, niet aan het condoom zelf. Hoe je een condoom bewaart, aanbrengt en verwijdert, lees je in onze koopgids.

Sowieso is het juiste condoom kwestie van persoonlijke smaak, en het kan wel wat zoeken zijn naar de ideale match. Wij lieten alle condooms daarom ook in de praktijk uitproberen door 55 seksueel actieve koppels met ervaring in condoomgebruik. We vroegen hen om alle condooms te beoordelen op gebruiksgemak en persoonlijke voorkeuren zoals pasvorm, comfort, hoeveelheid glijmiddel, geur, textuur enz. Vooral gebruiksgemak en de dikte van het condoom bleken belangrijk voor hun ervaring.