Nieuws

Wat is de beste manier om tanden te bleken?

20 februari 2020

Om je tanden witter te krijgen zijn er verschillende manieren. Naast whitening tandpasta gebruiken, kan je je tanden ook bleken en polijsten. Maar welke verschillende effecten hebben al deze methodes?

Tanden bleken: 3 opties

Om je tanden witter te maken zijn er verschillende manieren. Naast whitening tandpasta gebruiken, kan je je tanden ook bleken en polijsten. Maar welke verschillende effecten hebben al deze methodes? Wat het verschil is tussen bleken, polijsten, witten? We zetten de drie opties voor tanden bleken voor jou op een rijtje.

Whitening tandpasta’s

Verscheidene tandpasta’s beweren je tanden wit of witter te maken. De meeste tandpasta’ s bevatten een schuurmiddel in de vorm van heel kleine korreltjes, die we met de tandenborstel over onze tanden schuren. Tandpasta werkt echter alleen in op het glazuur, niet op het tandbeen dat de kleur aan uw tanden geeft. Bovendien is een poetsbeurt veel te kort om door te kunnen dringen tot in je tandbeen.

Het resultaat uit onze vroegere test is duidelijk: 19 van de 20 tandpasta’s slagen er niet in om zelfs bij een kleine minderheid de tanden witter te maken. Zulke tandpasta’s zullen dan ook, net zoals alle andere tandpasta’s, enkel oppervlakkige verkleuring door etensresten, roken, koffie, thee, rode wijn kunnen verwijderen. Het gaat hier dus om een loze marketingclaim, waarvoor je vaak te veel betaalt .

Polijsten

Een tandarts kan je tanden polijsten. Dit gebeurt pas nadat hij je tanden heeft gecontroleerd op gaatjes en eventueel tandplak en tandsteen heeft verwijderd. Bij dit proces wordt de oppervlakkige verkleuring door etensresten, roken, koffie, thee, rode wijn van je tanden “geschuurd”. Hij gebruikt hiervoor een polijstpasta en een ronddraaiende borstel.

Hoewel de pasta 20 keer agressiever is dan een klassieke tandpasta, blijft ook hier het effect beperkt tot de bovenste laag van je tanden. Kortom, je tanden zullen niet witter zijn na het polijsten.

Bleken

Dit is de enige techniek die daadwerkelijk je tanden witter kan maken dan hun natuurlijke kleur en dus doordringt in je tandbeen. Dit gebeurt onder andere door middel van een bepaalde hoeveelheid waterstofperoxide. Dit is een agressieve stof die je tanden niet enkel witter kan maken, maar ook gevoeliger en brozer. Ze kan eveneens tandweefsel- en tandvleesproblemen in de hand werken.

Voor dit bleekproces worden bij de tandarts verschillende methodes gebruikt zoals bleeklepels, bleekstrips en bleeklampen. Belangrijk om te weten is dat geen enkele van deze methodes een permanent resultaat oplevert.

Tanden bleken niet zonder gevaar

Hoe wit je tanden er uitzien, wordt bepaald door het tandbeen , een dieper gelegen gedeelte van je tanden. Om tot dat gedeelte te kunnen doordringen, wordt onder meer het agressieve ingrediënt waterstofperoxide gebruikt, een stof die je tanden niet enkel witter kan maken, maar ook gevoeliger en brozer.

Tanden bleken kan ook voor tandweefsel- en tandvleesproblemen zorgen. Probeer je zelf om je tanden te bleken met producten, dan bestaat het risico dat je tandvlees geïrriteerd geraakt.