Nieuws

Babydoekjes pak veiliger dan vroeger

26 november 2021

Dertien van de 25 door ons geteste babydoekjes, net iets meer dan de helft dus, bevatten geen allergenen, parfums of hormoonverstoorders. Een duidelijke verbetering tegenover acht jaar geleden, toen bijna alle geteste producten schadelijke stoffen bevatten die niet geschikt waren voor babyhuidjes.

Toen onze Franse collega’s in 2013 en 2014 vochtige babydoekjes testten, waren de resultaten immers verontrustend. Bijna alle geteste producten bevatten schadelijke stoffen die beter niet in contact kwamen met de kwetsbare huid van de allerkleinsten, en voor meer dan de helft klonk het kordate advies “gebruik ze niet”. Sindsdien heeft de industrie gelukkig duidelijke inspanningen geleverd.

Naar de resultaten van onze test

Helft is veilig voor gevoelige huidjes

Iets meer dan de helft van de geteste doekjes bevat geen allergenen, parfums of hormoonverstoorders. Een duidelijke verbetering tegenover acht jaar geleden. Twaalf doekjes bevatten wel parfum, en van vier daarvan kunnen we met zekerheid zeggen dat het gaat om allergene geurstoffen. Heeft je baby een gevoelige huid of last van luiereczeem, dan gebruik je zulke producten liever niet.

Drie producten bevatten phenoxyethanol, een bewaarmiddel dat in het verleden door het Franse agentschap als verdacht werd beschouwd. Deze informatie is inmiddels achterhaald door SCCS, het Europese wetenschappelijk comité voor consumentenveiligheid, en de stof is (tot een concentratie van 1 %) veilig voor gebruik in cosmetica, ook in producten voor kinderen en baby’s. Zie je dit ingrediënt op het etiket, dan moet je dus niet panikeren: het kan geen kwaad.

Ontdek in onze koopwijzer welke babydoekjes volledig vrij zijn van schadelijke stoffen en met de titels Beste van de Test én Beste Koop gingen lopen.