Nieuws

Antitranspiranten verrichten geen mirakels

07 september 2022

Terwijl een deo enkel geurtjes maskeert, zorgt een antitranspirant er voor dat je ook minder gaat zweten. In theorie dan toch, want de geteste mannenproducten doen je vooral lekker ruiken.

Van de negen door ons geteste antitranspiranten voor mannen zijn slechts drie producten de term "antitranspirant" waardig, en zelfs scoren ze niet beter dan redelijk voor dit aspect.

Het goede nieuws? Voor € 3,42 heb je al frisse oksels. In onze koopwijzer ontdek je al onze testresultaten, ook van gewone deo's en antitranspiranten voor vrouwen.

52 Redelijke
kwaliteit
Voor-
delige
keuze
Referentieprijs  1,59 per verpakking
51 Redelijke
kwaliteit
Referentieprijs  2,10 per verpakking
63 Goede
kwaliteit
Beste
Koop
Referentieprijs  3,42 per verpakking

Effect is beperkt

In tegenstelling tot gewone deodorants bevatten antitranspiranten aluminium dat de zweetkanaaltjes tijdelijk blokkeert. Daardoor zou je minder gaan zweten, en dus ook minder last hebben van onaangename geuren. De stof is overigens volledig veilig.

Onze proefkonijnen probeerden thuis een week lang negen antitranspiranten in sprayvorm uit, zonder te weten welk product ze gebruikten. We deden ook een "snuffeltest" om eventuele zweetgeuren te detecteren én we maten of de mannen effectief minder zweetten.

Opgepast voor vlekken

Het verdict? Hoewel deze antitranspiranten je weliswaar lekker(der) doen ruiken, hebben ze slechts een beperkt effect op hoeveel je zweet. Bovendien laten ze vlekken achter op je t-shirt, óók diegenen die op hun verpakking claimen "anti-stain" te zijn...

Gelukkig zijn deze vlekken niet opgewassen tegen de wasmachine, maar leuk is anders. Onze proefkonijnen lagen hier echter niet van wakker, en gaven alle negen producten desondanks goede scores.