Nieuws

Antimuggenmiddelen: vergeet de gadgets

28 juni 2017
antimoustiques

Er bestaan tal van middelen tegen muggen, waarvan de doeltreffendheid varieert: lotions, spray, gel en zelfs armbanden of smartphone apps. Over apps en gadgets kunnen we kort zijn, die hebben geen enkele zin. Ook de ene antimuggenspray of -gel is de andere niet. Gebruik ze sowieso enkel met mate en wanneer nodig.

Hoe doeltreffend zijn de verschillende antimuggenmiddelen op de markt? Wij hebben ze getest! 

Bekijk de testresultaten van 12 antimuggenmiddelen

 

Gadgets totaal zinloos

Er zijn allerlei zogenaamd muggenwerende gadgets beschikbaar: armbandjes, sleutelhangers met ultrasoon geluid en zelfs smartphone apps. Zoals je zelf kunt vaststellen in onze video, de conclusie is duidelijk: ze zijn niets waard! Verspil er geen geld aan. Dergelijke artikelen geven een vals gevoel van bescherming, en de benaming "muggenwerend" is dan ook compleet misleidend.

Doeltreffendheid varieert

Om je te beschermen tegen muggen, kies je het best voor een muggenwerende spray of gel, ook al kunnen de testresultaten sterk uiteenlopen. Ze kunnen namelijk diverse chemische of natuurlijke werkzame stoffen bevatten. Die zijn niet allemaal even doeltreffend en hebben ook niet dezelfde bijwerkingen (huid- of oogirritatie, branderigheid, zwelling, hoofdpijn, spierkrampen, niezen, braken …). Zoals voor al dit soort van producten gebruikt men ze dus beter niet meer dan nodig. Bij kinderen en baby’s is extra voorzichtigheid geboden. 

Etikettering kan beter

Muggenwerende middelen moeten een toelating bekomen van de minister van Leefmilieu alvorens ze op de Belgische markt mogen komen. Een notificatienummer is bewijs van deze toelating, die de werkzaamheid en de veiligheid van het product garandeert.

Daarnaast vinden we het essentieel dat de wetgeving op bepaalde punten nog voor verbetering vatbaar is. Zo is het essentieel, zeker voor personen met een allergie, dat het etiket niet alleen de werkzame stof, maar de volledige ingrediëntenlijst vermeldt. Er zou ook duidelijk aangegeven moeten worden vanaf welke leeftijd kinderen het middel mogen gebruiken en of het geschikt is voor zwangere vrouwen.