Nieuws

Anticellulitiscrèmes werken niet

30 maart 2018

We hebben 6 populaire anticellulitiscrèmes getest. Geen enkele daarvan kan de sinaasappelhuid overwinnen. Ze ruiken lekker, hebben een aangename textuur, maar voor de rest kun je dit jaar geld verdienen door je niet te laten vangen door hun beloften van een gladde en strakke huid.

Ongeveer 85% van de vrouwen boven de 20 heeft cellulitis. Het elimineren ervan kan een obsessie worden wanneer de badpaktijd nadert. Het is overbodig in de cosmetica-afdeling rond te hangen: je ‘s morgens en ‘s avonds insmeren heeft geen ander effect dan het plezier van het aanbrengen. De textuur van de huid wordt iets beter, maar het vet wordt niet geëlimineerd. En dat lichte effect is dan nog meer te danken aan het inwrijven dan aan het product zelf.

Onder de sinaasappelhuid

Cellulitis manifesteert zich normaal daar waar het vet zich ophoopt: de billen, de dijen, de buik, de heupen en de benen. Wanneer er te veel vetophoping is, wordt de bloed- (en misschien ook lymfatische) microcirculatie verstoord en ontstaat er een oedeem. Dat veroorzaakt een druk op de huid, die er hobbelig gaat uitzien.

Slechts 44/100 voor de beste van de klas

De producten werden gedurende 28 dagen 's morgens en 's avonds aangebracht op de huid die aangetast is door cellulitis. De vrouwelijke testers (30 per product) volgden geen speciaal dieet en ze sportten evenmin veel.

Geen enkel product dat we hebben getest, krijgt de medaille van Beste van de Test of Beste Koop.

Slechts twee producten verbeteren lichtjes de bloed- en lymfatische circulatie (die verstoord is bij cellulitis). Er werd geen afslanking van de dij-omtrek of verbetering van de cellulitis waargenomen door onze experts. Spijtig voor producten waarvoor je meestal tussen € 35 en 40 betaalt...

De heilzame effecten van massage

Het lijkt erop dat het kleine effect vooral te danken is aan het effect van het inwrijven van de crème. Daarom voegden we ook een klassieke vochtinbrengende lotion toe aan onze test. Het labo merkte geen verbetering op met deze lotion, maar volgens de gebruiksters ligt het effect ervan wel in de lijn van dat van de anticellulitiscrèmes. 

Andere opties

Als gewoon wrijven met de hand al een klein effect heeft op het uitzicht van de huid, is een krachtige massage uiteraard meer doeltreffend. Dat soort massage wordt aangeboden in veel esthetische centra. De meest doeltreffende variant is de klop- en roltechniek, die een regelmatige behandeling vereist.

De verbeteringen van het uitzicht van de huid zijn van korte duur. De sinaasappelhuid komt terug zodra je stopt met de massages. Voor de rest kunnen afslanken en sporten helpen, maar niet op spectaculaire wijze.