De werking en veiligheid van aluinsteen als natuurlijke deodorant

Het misbruik van verdachte chemische ingrediënten in sommige cosmetica is niet nieuw. Deodorants, en dan met name antiperspiranten, worden vaak bekritiseerd vanwege het bevatten van aluminiumzouten.
Als natuurlijke producten jouw ding zijn, heb je wellicht gehoord van alternatieven zoals aluinsteen. Werkt het? Is het veilig?
Hoe werkt aluinsteen deo?
Aluinsteen wordt voorgesteld als een natuurlijk alternatief om transpiratie en de bijbehorende effecten te reguleren.
Deze stenen bestaan uit Ammoniumaluminiumsulfaat of Kaliumaluminiumsulfaat van minerale oorsprong, waarbij de laatste het meest voorkomend is.
Hoe het werkt is eenvoudig: wanneer de aluinsteen droog is, blijven de stenen neutraal, maar bij contact met water of een vochtige huid door zweet en in een zuur medium (zoals zweet) lost de aluin op en geeft aluminiumionen vrij. Hierdoor raken de poriën verstopt, waardoor het gewenste effect van een antiperspirant (zie "Wat is het nut van deodorant") wordt bereikt.
Het belang van zweten: functie en werking
Zweten is een fysiologische functie die nodig is voor ons lichaam. Bij het zweten
- elimineren we afvalstoffen en toxines;
- lukt het ons om de pH-waarde van het huidoppervlak op peil te houden;
- blijft de hoornlaag van onze huid gehydrateerd;
- reguleren we de lichaamstemperatuur.
Daarnaast is zweet geurloos: de geur ontstaat wanneer lichaamsbacteriën de eiwitten in ons zweet afbreken.
Wat is het nut van deodorant?
De meest gebruikte deodorants zijn antiperspiranten, dat wil zeggen dat ze in staat zijn om de hoeveelheid zweet te verminderen. Hiervoor maken ze gebruik van verbindingen zoals aluminiumzouten, die zweetklieren gedeeltelijk blokkeren. Ze hebben ook een antimicrobiële werking tegen bacteriën die een lichaamsgeur veroorzaken.
Maar omdat aluminium een stof is waarvan de veiligheid wordt betwist, verkiezen consumenten doorgaans producten zonder aluminiumzouten in de samenstelling.
Ben je op zoek naar een veilige deodorant? Wij helpen je kiezen: raadpleeg onze vergelijker!
DEODORANT EN antitranspirant VERGELIJKER
Al onze geteste antitranspiranten en deo's bevatten een parfum. Sommige daarvan kunnen een allergische reactie veroorzaken. Raadpleeg de lijst van 25 potentiële allergenen waarvan geweten is dat ze allergische reacties kunnen veroorzaken. Als je last hebt van allergieën, ben je het best af met een antitranspirant of deodorant die geen dergelijke stoffen bevat.
Hoe doeltreffend is aluinsteen?
Het systeem lijkt op dat van een antiperspirant met aluminiumzouten, maar de aluinsteen is iets minder effectief:
- De stenen verminderen transpiratie slechts met ongeveer 30%, terwijl het wenselijk zou zijn om dichter bij 50% te komen.
- Hoewel ze helpen om je lichaamsgeur onder controle te houden, elimineren ze deze niet volledig.
Kortom, als je aluminium wilt vermijden, is aluinsteen niet de beste oplossing.
Nadelen van aluinsteen
Net als bij alle antiperspirantproducten wordt aanbevolen om aluinsteen niet te gebruiken op een geïrriteerde huid, of als je net je oksels hebt geschoren.Na gebruik kan er een brandend of jeukend gevoel ontstaan, of een gevoel van strakheid op je huid, wat uitdroging kan veroorzaken. Dit alles is te wijten aan de samentrekkende eigenschappen van de aluminiumzouten in aluinsteen.
Aluin kun je naast deodorant ook op andere manieren gebruiken
Naast zijn werking als deodorant, kent aluinsteen ook andere interessante functies:
- Na het scheren kun je aluinsteen gebruiken voor kleine snijwonden vanwege zijn samentrekkende en antibacteriële eigenschappen. Het kan eveneens verlichting bieden na het harsen.
- Sommige mensen die worstelen met acne gebruiken aluinsteen om mee-eters en puistjes te behandelen. Zij beweren dat het een doeltreffende remedie is, maar er ontbreekt wetenschappelijk bewijs om dit te staven.
- Anderen gebruiken aluinsteen dan weer als anti-rimpel middel, dankzij de vermeende huidverstevigende en liftende effecten. Maar let op, want deze effecten zijn niet wetenschappelijk onderbouwd. Bovendien kan het gebruik als anti-rimpel middel een overmatige uitdroging van je huid tot gevolg hebben.
Gevolgen van bepaalde stoffen in deo's en antitranspiranten
Allergische reacties
Deodorants en antitranspiranten bevatten gewoonlijk drie stoffen die lichaamsgeur helpen bestrijden:
- antibacteriële stoffen: doden de bacteriën die de geur veroorzaken;
- parfum: maskeert de zweetgeur;
- geureliminatoren: verwijderen de reeds aanwezige geur.
Aluminium, alleen giftig in hoge dosis
Wanneer we het hebben over antitranspiranten, is aluminium altijd aanwezig. Een subtiele laag van aluminiumzouten voorkomt dat de zweetklieren goed functioneren en belet bacteriën om die onvermijdelijke zweetgeur los te laten.
Daarentegen mag er in deodorants absoluut geen spoor van aluminium te vinden zijn.
Er gaan geruchten rond dat producten met aluminium ernstige ziektes zoals borstkanker, alzheimer en parkinson kunnen veroorzaken. Inderdaad, in hoge doseringen is aluminium giftig. Gelukkig is aluminium in cosmetica zodanig gedoseerd dat het vrijwel uitgesloten is dat dit kankerverwekkend is.
Het Europees Wetenschappelijk Comité voor Consumentenveiligheid en het Duitse Instituut voor Risico-inschatting (BfR) hebben duidelijk gemaakt dat er geen bewijs is dat antitranspiranten met aluminium het risico op die akelige ziektes verhogen. Dus, er is geen reden tot paniek. Het aluminium blijft aan de buitenkant van je lichaam en beïnvloedt alleen je zweetklieren.
Het enige wat we afraden, is het gebruik van antitranspiranten op beschadigde of geïrriteerde oksels, of direct na het scheren of epileren van je oksels.
Hormoonverstoorders, veilig voor deo- en antitranspiranten
In sommige deodorants en antitranspiranten zitten ook hormoonverstorende stoffen, namelijk cyclomethicone en cyclotetrasiloxane. Deze stoffen leggen een beschermlaagje op je huid zonder een plakkerig gevoel achter te laten. Volgens het Wetenschappelijk Comité voor Consumentenveiligheid (SCCS) zijn deze stoffen echter veilig bevonden voor gebruik in deo- en antitranspirant sprays.