Nieuws

1 op de 3 producten tegen muggen is waardeloos

24 juni 2022

Acht van de 22 door ons geteste antimuggenproducten werken niet. Verspil je geld niet en koop één van de negen producten die wél zeer goed muggen op afstand houden, met of zonder DEET.

Spijtig genoeg stellen we opnieuw vast dat er nog veel antimuggenproducten op de markt zijn die helemaal niet werken. Van de 22 producten die we hebben getest, zijn er acht pure geldverspilling. Het gaat doorgaans om producten die een te lage concentratie actieve bestanddelen bevatten om muggen af te weren.

Welke muggenmelk is de beste?

Ook antimuggenarmbanden, die nochtans vaak aan kleine kinderen worden gegeven, zijn een kat in een zak. Wij plaatsen ze in dezelfde categorie als antimuggenapps en -sleutelhangers, die we eerder al testten en afkeurden.

Geen probleem met DEET (als je het correct gebruikt)

Onder de producten die wel goed werken, zijn er een aantal met DEET als actief bestanddeel. Hoewel er vroeger twijfel bestond over de veiligheid ervan op de gezondheid, blijkt nu toch uit recente studies dat het volkomen veilig is als je de producten enkel gebruikt wanneer nodig en niet vaker dan voorgeschreven.

Jonge kinderen en zwangere vrouwen wordt wel afgeraden om DEET te gebruiken in concentraties hoger dan 30 %.

Welke concentraties zijn veilig?

Geen allergenen op het etiket

Fabrikanten zijn wettelijk enkel verplicht de actieve bestanddelen en hun concentratie te vermelden op de verpakking van hun antimuggenproduct. Nochtans zouden wij liever een volledige ingrediëntenlijst zien.

Zeker voor mensen met allergieën is het belangrijk om te weten of een product voor hen geschikt is. Fabrikanten van cosmeticaproducten zijn al verplicht om alle ingedriënten op de verpakking te vermelden. Wij vragen fabrikanten van antimuggenproducten om hetzelfde te doen.

Belgische producten boven

Het goede nieuws is dat er ook heel wat producten goed werken tegen muggen. Sommigen bevatten DEET, maar er zijn ook producten bij met andere werkzame stoffen, zoals eucalyptus citriodora olie of icaridine.

Onze labels Beste van de Test en Beste Koop gaan naar producten met DEET die geproduceerd worden in België: Mouskito Tropical Spray DEET 50 % en Kruidvat anti-insect roll-on DEET 30 %.

79 Topkwaliteit
Beste
Koop
Antimuggenmiddelen
Referentieprijs  2,99
78 Topkwaliteit
Antimuggenmiddelen
Referentieprijs  4,99
83 Topkwaliteit
Antimuggenmiddelen
Referentieprijs  5,00