Koopgids

Koopgids elektrische tandenborstels

28 februari 2023
elektrische tandenborstel

Elektrische tandenborstels vind je tegenwoordig in tal van modellen. Wij helpen je op weg naar een goed exemplaar.

Welke elektrische tandenborstel kopen?

Elektrische tandenborstels zijn opgebouwd uit drie elementen:

 • een oplaadstation;
 • een handgreep waar verschillende bedieningsknoppen kunnen zitten;
 • en een verwijderbare opzetborstel.

In België zijn er twee grote marktleiders: Oral B en Philips. Beiden hebben een uitgebreid gamma aan elektrische tandenborstels. Wij namen naast deze twee grote spelers ook nog Silk'n mee in onze test.

Wat zijn de voordelen van een elektrische tandenborstel?

 • Elektrische tandenborstels verwijderen meer tandplak dan manuele borstels. Het verschil zit hoofdzakelijk in de poetstechniek. Daar waar je bij een manuele borstel zelf de richting en de kracht waarmee je de borstel over je tanden beweegt in de gaten moet houden, doet een elektrische dat voor jou. Opgelet, of je nu manueel of elektrisch poetst, een tandenborstel reinigt niet voldoende tussen de tanden. Vergeet dus zeker ook niet te flossen.
 • De timer die vrijwel alle elektrische borstels hebben, zorgt ervoor dat je je tanden lang genoeg poetst, namelijk 2 minuten.
 • Poetsen met een elektrische borstel is makkelijker. Je hoeft enkel de borstel maar op je tanden te zetten. De juiste poetsbeweging zit al in de borstel.
 • Elektrische tandenborstels zijn doorgaans handiger en comfortabeler bij specifieke aandoeningen zoals reuma, artritis of bij mensen die problemen hebben met fijne motoriek.

Wat zijn de nadelen van een elektrische tandenborstel?

 • Elektrische borstels zijn duurder in aankoop dan manuele borstels.
 • Elektrische tandenborstels werken ofwel met een NiMH- of een li-ion-accu ofwel met alkaline-batterijen. Bij die eerste moet je er steeds op letten de batterij tijdig op te laden, bij die laatste moet je dan weer steeds nieuwe batterijen voorzien of herlaadbare batterijen aanschaffen (en deze opnieuw tijdig opladen).
 • Elektrische tandenborstels hebben een zwaardere milieu-impact dan manuele borstels. Denk daarbij bijvoorbeeld maar aan de batterijen en de opzetborstels.
 • Elektrische tandenborstels nemen meer plaats in wanneer je op reis gaat. Sommige modellen zijn wel voorzien van een reisetui om zowel de borstel als de lader veilig te vervoeren.

Welke soorten elektrische tandenborstels bestaan er?

Oscillerend-roterende tandenborstels: Deze modellen hebben een ronde borstelkop. Die maakt een ronddraaiende beweging. Een variant hierop voegt daar nog een pulserende beweging naar de tand toe aan toe. Je vindt deze modellen vooral bij Oral B.

 

 

Sonische tandenborstel: Deze borstels lijken meer op een manuele tandenborstel. Dit model beweegt heen en weer terwijl hij tegelijkertijd trilt . Je vindt dit model vooral bij Philips Sonicare.

Qua poetsefficiëntie zijn de oscillerend-roterende en de sonische modellen gelijkwaardig. De keuze hangt dus vooral af van jouw persoonlijke voorkeur.

NiMH-, li-ion-accu of alkaline-batterijen?

De voordelen en nadelen van alkaline-batterijen

Voordelen

 • Goedkoper dan elektrische tandenborstels met oplader
 • Handiger mee te nemen op reis
 • Lange gebruiksduur

Nadelen

 • Telkens nieuwe batterijen nodig (of herlaadbare zelf aan te kopen)

De voordelen en nadelen van een NiMh-accu

Voordelen

 • Goedkoper dan elektrische tandenborstels met li-ion-accu.

Nadelen

 • Korte gebruiksduur
 • Lange oplaadtijd

De voordelen en nadelen van een li-ion-accu

Voordelen

 • Lange gebruiksduur
 • Korte oplaadtijd

Nadelen

 • Duurder dan elektrische tandenborstel met NiMh-accu of alkaline-batterijen.

Welke extra’s en accesoires?

Een timer?

Een timer geeft je een seintje wanneer je je tanden lang genoeg hebt gepoetst. Om ze voldoende schoon te maken moet je je tanden immers minimaal 2 minuten poetsen. Weinig mensen komen daaraan wanneer ze die tijd zelf moeten inschatten. Sommige modellen geven je niet enkel een signaal na 2 minuten, maar ook wanneer het tijd is om een ander gedeelte van je mond te gaan poetsen. Iedere 30 seconden krijg je dan een indicatie. Zo maak je elk kwart van de mond gelijkmatig schoon.
 

Een poetsdruksensor?

Sommige elektrische tandenborstels zijn uitgerust met een poetsdruksensor. Dit geeft je een signaal wanneer je te hard drukt tijdens het poetsen. Zo kan je voorkomen dat je je tandvlees beschadigt. Een meerwaarde dus.

Welke elektrische tandenborstels hebben een poetsdruksensor?

Bluetooth-verbinding?

Heel wat elektrische tandenborstels zijn uitgerust met een bluetooth-verbinding. Daardoor kan je ze verbinden met een applicatie op je smartphone. Die app geeft je bijvoorbeeld een inzicht in hoe goed je je tanden hebt gepoetst, vertelt je welke tanden je nog niet voldoende hebt gepoetst en berekent de gemiddelde duur van je poetsbeurten. Hoewel zulke informatie in theorie je poetstechniek zou kunnen verbeteren, weten we uit ervaring dat zo’n app bij de meeste mensen enkel de eerste weken wordt gebruikt. Wetende dat zo’n bluetooth-verbinding meestal bij de duurdere modellen aanwezig is, loont het de moeite om voor jezelf af te wegen of je deze optie écht gaat gebruiken.

Identificatieringen?

Zulke ringetjes kunnen nuttig zijn wanneer de tandenborstel door meer dan één persoon wordt gebruikt. De ringetjes doe je dan om de borstelkoppen en zo kan iedereen zijn eigen kop snel herkennen.

Reisetui?

Trek je er geregeld op uit, dan kan een reisetui handig zijn. Bij sommige modellen zit zo’n etui er standaard bij. Bij de duurdere varianten heb je zelfs de mogelijkheid om de tandenborstel op te laden in het etui door dat te verbinden met het stopcontact.

Meerdere poetsstanden?

Sommige modellen zijn uitgerust met meerdere standen die verschillen qua intensiteit, soort beweging en duur, zoals bijvoorbeeld sensitive of diepe reiniging. Aangezien de normale stand van de meeste elektrische tandenborstels al uitstekend werk levert, zijn die extra standen eerder een kwestie van persoonlijke voorkeur dan een noodzaak voor mooie tanden.

Hoeveel kost een goede elektrische tandenborstel?

De prijzen van elektrische tandenborstels lopen enorm uiteen van € 25 tot ruim € 400. Toch is het niet zo dat de duurdere exemplaren ook beter poetsen. Er zijn ook modellen van € 25 die uitstekend tandplak verwijderen. De prijzen worden vooral bepaald door de hoeveelheid technologische snufjes en accessoires waarmee de borstels zijn uitgerust. Het is dus vooral een persoonlijke keuze hoeveel geld je wil neertellen voor zulke extraatjes. Voor de opzetborstelsbetaal je gemiddeld tussen de € 5 en € 19 per stuk, afhankelijk van het model en merk.