Zo kies je de beste tampons

De verschillende soorten tampons
Tampons met inbrenghuls
Tampons met een inbrenghuls hebben een klein buisje waarmee je de tampon comfortabeler kunt inbrengen, maar ze zijn helaas meer belastend voor het milieu.
Tampons zonder inbrenghuls
Tampons zonder inbrenghuls breng je gewoon met je vingers in. Omdat er geen inbrenghuls is, creëer je minder niet-recycleerbaar afval.
Ontdek de beste tampons uit onze tests
Belangrijke eigenschappen van tampons
Absorptie
Vermijd tampons die té absorberend zijn. Het absorptievermogen van een tampon wordt ingedeeld aan de hand van het aantal druppels dat op het doosje staat aangegeven. Je gebruikt het liefst producten met een absorptievermogen van twee of drie druppels.
Als het absorptievermogen te hoog is, kan dit leiden tot het toxisch shocksyndroom (TSS). Het is beter (en gezonder) om je tampon iets vaker te vervangen dan om een exemplaar te gebruiken dat te absorberend is.
Comfort en diameter
Het comfort van een tampon hangt vaak af van zijn diameter. Tampons met een grotere diameter, bijvoorbeeld 14 mm of 16 mm, kunnen oncomfortabel aanvoelen. Wil je meer comfort? Kies dan voor tampons met twee of drie druppels, wat overeenkomt met een diameter van 11-13 mm.
Weet ook dat een te grote "vochtige" diameter oncomfortabel. Het labo raadt een maat van ongeveer 20-25 mm aan.
Let ook op vezelverlies. Scheurt jouw tampon als je hem verwijdert? Dan kies je beter voor een tampon met een lager absorptievermogen. Anders bestaat het risico dat er vezels achterblijven nadat je de tampon hebt verwijderd. Dat kan leiden tot jeuk, irritatie en zelfs schimmelaandoeningen of infecties.
Ecolabels
Er bestaan verschillende ecologische labels voor tampons.
- Het keurmerk GOTS (Global Organic Textile Standard) staat voor 100 % biologisch katoen.
- De ICEA-norm garandeert dat het katoen afkomstig is van pesticidevrije biovelden.
- Oeko-tex is een betrouwbaar internationaal vrijwillig keurmerk, meestal gebruikt voor
textielproducten, dat garandeert dat de materialen geen gevaarlijke chemische stoffen
bevatten. - Vegan OK is een waardeloze claim. Er zitten sowieso nooit dierlijke grondstoffen in tampons.
Gevolgen voor het milieu
Het belangrijkste probleem vanuit milieu-oogpunt is de grote hoeveelheid afval die menstruatieproducten veroorzaken. Bovendien belandt dit afval meestal in een verbrandingsoven of op een stortplaats en duurt het ongeveer tien jaar om af te breken (voor maandverband duurt het ongeveer honderd jaar).
Advies over gebruik en onderhoud
Vermijd tampons met parfum
Koop geen geparfumeerde tampons. Niet alle geparfumeerde tampons bevatten allergenen, maar ze zijn niet echt nodig. Als ze toch allergenen bevatten, kan dit irritatie veroorzaken en het risico op allergische reacties vergroten.
Hygiënevoorschriften voor het gebruik van tampons
Als je een tampon gebruikt, hou je je beter aan enkele hygiëneregels:
- Was je handen vóór en na het inbrengen en doe hetzelfde bij het verwijderen ervan;
- Vervang je tampon regelmatig;
- Gebruik 's nachts geen tampons. Als je langer dan acht uur slaapt, kies dan voor een maandverband;
- Verwijder hem meteen als je griepachtige symptomen hebt. Raadpleeg onmiddellijk je arts en vertel hem of haar dat je menstrueert en net een tampon hebt gebruikt. Deze symptomen kunnen immers wijzen op toxisch shocksyndroom (TSS).
Veelgestelde vragen over tampons
Welke tampon moet ik kiezen?
Kies tampons met een laag absorptievermogen. Dit kun je aflezen op de verpakking via het aantal druppels, bijvoorbeeld twee of drie druppels. Kies bovendien voor exemplaren zonder geurstoffen, want die kunnen allergenen bevatten.
Kies je beter voor een tampon of voor een maandverband?
Tampons zijn een milieuvriendelijkere keuze dan maandverband, omdat ze minder afval met zich meebrengen.
Wat zijn de nadelen van tampons?
Zelfs al produceren tampons minder afval dan maandverband, toch hebben ook zij een serieuze ecologische voetafdruk van tien jaar. Zeker tampons met inbrenghuls, want die bestaan (deels) uit plastic.
Daarnaast is tampongebruik gelinkt aan toxisch shocksyndroom (TSS), een zeldzame maar ernstige aandoening. Verklein je risico door de hygiëneregels te volgen.