Koopgids

Koopgids maandverband en tampons

09 maart 2022
tampon en maandverband

Dat tampons en maandverband discreet, comfortabel en goed absorberend moeten zijn, spreekt vanzelf. Maar dat is niet alles. Bij je volgende aankoop hou je ook beter rekening met enkele andere aspecten.

Liever geen parfum of kleurtje

Koop liever geen geparfumeerde producten of maandverband met een kleurtje of motiefje (dus met kleurstoffen). Niet al deze producten bevatten per definitie allergene stoffen, maar per slot van rekening zijn parfums en kleurstoffen niet echt nodig. Bevatten ze wel allergenen, dan kunnen ze irritatie veroorzaken en meer kans geven op allergische reacties.

Geen te absorberende tampons

Misschien heb je wel eens van de tamponziekte gehoord. Het gaat dan om het toxische shock syndroom. Gelukkig komt dit zelden voor. Bepaalde gifstoffen komen op dat moment in je bloedbaan terecht. Je herkent het aan de plotse koorts (38,9°C of hoger), overgeven, je onwel voelen met hoofdpijn, diarree en een huidirritatie die aan zonnebrand doet denken. Deze aandoening wordt doorgaans veroorzaakt door een foutief gebruik van je cup of tampon, zoals ze te lang dragen. Ververs deze daarom best om de 2-4 uur. En laat ze nooit meer dan 8 uur zitten. Kies ook liever geen tampons met een te hoog absorptievermogen. Als je twijfelt tussen tampons met bijvoorbeeld 2 of 3 druppels op de verpakking, neem dan die eerste. Was ook altijd je handen voor en na een verversing. Doe je dat, dan kun je dus zeker nog met een gerust hart tampons gebruiken.

Opgelet voor vezelverlies

Is je tampon bij verwijdering wel eens droog en scheurt hij, kies dan beter voor een exemplaar met een lager absorptievermogen. Het risico bestaat anders dat er bij verwijdering vezels achterblijven, wat jeuk, irritatie en zelfs schimmelaandoeningen of infecties kan veroorzaken. 

Denk aan het milieu

Wegwerpproducten voor de intieme hygiëne zorgen voor heel wat afval: maandverband is het meest milieubelastend, gevolgd door tampons met inbrenghuls en daarna tampons zonder inbrenghuls. Er bestaan niettemin milieuvriendelijkere alternatieven. Het menstrueel ondergoed lijkt nog niet meteen voor iedereen.

Zo scoorde het menstrueel ondergoed in onze test

De menstruatiecup kan daarentegen wel een prima alternatief vormen. Leuk meegenomen is ook dat je daarmee ook zelf heel wat bespaart*. 

* Gemiddeld hebben vrouwen een vruchtbare periode van 38 jaar. Bij deze oefening gingen we uit van 13 cycli van 4 dagen per jaar. Voor de wegwerpsoorten namen we 28 exemplaren per cyclus, voor de onderbroekjes 10 per cyclus (en vervanging na 2 jaar) en voor de cup 1 exemplaar per cyclus (en vervanging na 10 jaar).