Koopgids

Koopgids vaste shampoo

25 april 2022

Vaste shampoos zijn een milieuvriendelijk alternatief voor gewone, vloeibare shampoo, maar ze zijn wel duurder. Niet elk product is bovendien even aangenaam in gebruik. Welke koop je dan het best? Wij testten er 13. In deze aankoopgids geven we meer advies.

Er zijn tal van goede redenen om voor een vaste shampoo, of een shampoo in blokvorm, te kiezen. De productie van zo'n blokje vraagt minder water, ze zijn compacter om te transporteren, bevatten minder of geen bewaarmiddelen en dus minder vervuilende ingrediënten, en hebben geen plastic verpakking. In onze test kregen 4 van de 13 shampoos ons "groene" label Eco & Efficiënt. Maar zijn ze ook voordelig en makkelijk in gebruik?

Naar de resultaten van onze test

Milieuvriendelijk geproduceerd en verpakt

Vaste shampoos worden standaard verpakt in karton, niet in plastic. Op dit vlak scoren alle geteste shampoos goed tot zeer goed. Sommige zijn verpakt in FSC-papier of uit (gedeeltelijk) gerecycleerd papier. Vier producten kregen uiteindelijk ons label Eco & Efficiënt omdat ze zijn gemaakt met meer milieuvriendelijke ingrediënten: Garnier, Kruidvat, Nuxe en Wondr.

Sommige shampoos hebben nog heel wat ruimte voor verbetering. Zo bevat het product van L’Occitane maar liefst 42 ingrediënten die slecht zijn voor het milieu. Lush volgt met 23 ingrediënten. Niet bepaald ideaal voor een product dat zich als milieuvriendelijk in de markt zet. Klorane bevat microplastics.

Duurder dan vloeibaar

Gemiddeld kosten zulke vaste shampoos maar liefst € 119 per kilo, omgerekend € 0,162 per wasbeurt. De duurste zijn de exemplaren uit speciaalzaken zoals Lush en L'Occitane en Provence, maar ook bekende (huis)merken uit drogisterijen en supermarkten hebben ze ondertussen in hun gamma, tegen zachtere prijzen.

In de meeste gevallen is een vaste shampoo twee tot vier keer duurder dan een vloeibare shampoo van hetzelfde merk. Fabrikanten van zulke shampoos beweren nogal graag op hun verpakking of website dat één blokje equivalent zou zijn aan twee flessen gewone shampoo van 250 ml. Dat is echter een leeg verkooppraatje, zo blijkt uit onze labotest.

Niet (veel) meer wasbeurten

Wij wasten poppenhoofden met middellange haren met alle shampoos om het aantal wasbeurten per blokje te bepalen, en deden hetzelfde met een vloeibare shampoo (250 ml) om te kunnen vergelijken. 

Gemiddeld wasten we in het labo 53 keer met één fles vloeibare shampoo. Met vaste shampoo schommelde het aantal wasbeurten in ons labo tussen 37 en 64, afhankelijk van het merk.

Van de 13 shampoos uit onze test waren er slechts 5 die (iets) langer meegingen dan één fles shampoo, de andere waren goed voor evenveel of zelfs minder wasbeurten. Maar evenveel wasbeurten als twee flessen shampoo, dat kon geen enkele blok waarmaken.

Fijn in gebruik

Elke shampoo werd ook drie weken lang blind getest door 22 consumenten, zowel vrouwen als mannen. Het grote verschil zat in het resultaat op de haren: zachtheid, volume, glans, ontwarring, ...

Alle producten scoorden redelijk tot goed, Lush stak er met kop en schouders boven uit. Lamazuna, een bioproduct zonder parfum, viel het minst in de smaak bij onze testers. 

Desondanks zouden heel wat consumenten zo'n vaste shampoo kopen. Meer dan vier op de vijf testers zouden onze Beste van de Test en Beste Koop zelf opnieuw kopen.

Nog werk aan het etiket

De etiketten zijn duidelijk slechter dan bij andere cosmetica. Drie shampoos zijn wettelijk niet in orde. De info op hun verpakking staat er enkel in het Frans en niet in het Nederlands, terwijl dat wel verplicht is als het in heel België wordt verkocht. Zes andere shampoos uit met "zonder"-claims (zonder sulfaten, siliconen enz), wat al enkele jaren verboden is.

Geen enkel product bevat schadelijke of onveilige ingrediënten. De meesten bevatten wel parfum, enkel het product van Lamazuna niet (maar wel vijf allergene geurstoffen). Vijf shampoos bevatten helemaal geen allergenen, wat belangrijk is voor mensen met een mogelijke allergie. Zelfs op de relatief nieuwe markt van de vaste shampoos is er dus voor elk wat wils.

Laat goed drogen

Zo gebruik je een vaste shampoo:

  • Maak je haar en de shampoo goed nat.
  • Wrijf het blokje tussen je handen om schuim te creëren. Of wrijf het rechtstreeks over je haar, van de wortels tot de puntjes.
  • Masseer het schuim door je haar en was je haren zoals gewoonlijk.
  • Spoel de shampoo zorgvuldig uit. 
  • Zorg dat het blokje goed kan drogen tussen de douchebeurten door. Bewaar het op een zeephouder of -rooster, of in een apart doosje in de douche.

Was korter en kouder

Wie milieubewust door het leven gaat, kan overigens een nog grotere impact maken door ook anders te douchen. Met deze tips verklein je je ecologische voetafdruk:

  • Bespaar per wasbeurt tot 10 liter water door de kraan uit te zetten tijdens het inzepen.
  • Spoel je haar met warm (36°C) in plaats van heet (43°C) water en verbruik tot 20 procent minder energie.
  • Met een zuinige douchekop schroef je je waterverbruik per wasbeurt met meer dan de helft terug, van 15 naar 7 liter.
  • De meesten onder ons gebruiken veel te veel shampoo. Halveer je hoeveelheid per wasbeurt.
  • Kies voor shampoo in blokvorm of in flessen van gerecycleerd plastic.