Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Koopgids

Koopgids tandpasta

07 februari 2020
tandpasta

Waar moet je op letten bij je keuze? Welke vragen moet je jezelf stellen om de meest geschikte tandpasta te vinden? In onze aankoopgids vind je meer uitleg en advies.

Wat zit er in tandpasta?

Tandpasta heeft vijf hoofdbestanddelen.

  1. Fluoride is een mineraal dat het glazuur versterkt, waardoor het minder snel slijt en minder wordt aangetast door microben in de mond. Tandpasta voor volwassenen moet tussen 1 000 en 1 500 ppm (parts per million) aan fluoride bevatten (zie ingrediënten op tube of verpakking). Wij bevelen 1 450 ppm aan voor volwassenen. Voor kinderen tussen twee en zes jaar geldt 1 000 à 1 450 ppm als streefgehalte, voor peuters tot twee jaar maximaal 1 000 ppm.

  2. Schuurmiddelen zijn nodig om oppervlakkige aanslag (etensresten, koffie, thee …) op de tanden te verwijderen. Ze zitten zowel in whitening als in gewone tandpasta’s. Ze bestaan uit heel kleine korreltjes, waarvan de grootte, hardheid en concentratie verschilt van de ene tandpasta tot de andere. Een te sterk schuurmiddel doet het glazuur sneller slijten, waardoor de tanden sneller worden aangetast.

  3. Smaak-en geurstoffen zoals munt en anijs geven tandpasta’s een frisse smaak. Sorbitol en saccharine zorgen voor een zoete smaak.

  4. Vochtbewarende stoffen houden de tandpasta vochtig in de tube, zodat hij vloeibaar blijft.

  5. Detergent is nodig om tandpasta te doen schuimen. Zo verspreidt hij zich makkelijker over alle tanden. Hebt u last van aften, check dan wel of er natriumlaurylsulfaat in uw tandpasta zit. Die stof vertraagt de genezing van aften.

Verder bevat tandpasta ook kleur- en bewaarmiddelen. Sommige tandpasta's bevatten kleurstoffen die in de voedingsindustrie zijn verboden, maar vreemd genoeg worden toegelaten in tandpasta.

Het is ook mogelijk dat er triclosan in je tandpasta zit. Dit bewaarmiddel zou de werking van sommige hormonen verstoren, maar dat is niet zeker. Wat we wel weten, is dat tandplak en tandvleesontsteking minder kans krijgen als de tandpasta fluoride én triclosan bevat. Op dit moment wegen de voordelen van triclosan in tandpasta op tegen mogelijke nadelen.

Sommige mensen reageren allergisch op bepaalde bestanddelen en krijgen last van uitslag in hun mond. Meestal volstaat het om over te schakelen op een ander product.

Wat is het verschil tussen whitening en gewone tandpasta?

De verpakking van whitening tandpasta’s wil ons doen geloven dat deze producten onze tanden witter kunnen maken. Dat klopt niet. Tandpasta werkt in op het glazuur en niet op het tandbeen, dat de kleur aan uw tanden geeft. De bestanddelen en werking van wittende tandpasta’s zijn bijna identiek aan die van gewone producten. Whitening tandpasta’s bevatten niet noodzakelijk meer schuurmiddel dan de andere en presteren niet beter in het verwijderen van oppervlakkige vlekken. Ze zijn vaak wel duurder.

Is whitening tandpasta slecht voor de tanden?

Nee. Veel mensen vrezen dat whitening tandpasta harder inwerkt op het tandglazuur en ze na verloop van tijd zwakkere tanden zullen hebben. Maar gewone tandpasta’s werken in dezelfde mate in op het glazuur. Je kunt een wittende tandpasta dus zonder probleem dagelijks gebruiken.De schuurmiddelen in alle geteste tandpasta’s voldoen aan de wettelijke norm, hoewel ze sterk kunnen verschillen van de ene tandpasta tot de andere. Hoe lager het schuureffect, hoe beter voor de tanden. Daarom vinden wij dat de fabrikanten het schuureffect van de tandpasta’s moeten vermelden op de verpakking.

Wat is het verschil tussen whitening en bleaching?

Tanden witten betekent dat oppervlakkige aanslag door etensresten, roken, koffie, thee, rode wijn enz. wordt verwijderd van het tandglazuur. Maar daardoor gaan tanden er niet witter uitzien, want hun kleur wordt vooral bepaald door het onderliggende tandbeen.

Tanden bleken is mogelijk door een agressief product (waterstofperoxide) aan te brengen op de tanden, zodat verkleurd tandbeen weer witter wordt. Dit procedé maakt zowel het glazuur als het tandbeen poreuzer, waardoor ze sneller worden aangetast. Het effect van bleekmiddelen is altijd tijdelijk.