Koopgids

Koopgids permanente haarverven

05 februari 2021

Keuze te over aan producten om zelf je haar te kleuren. Wat doen ze precies? Zijn ze veilig? En hoe ga je het best te werk? Je leest het hier.

Je haar kleuren kan op twee manieren: tijdelijk of permanent.

Kleurshampoos of kleurgels geven je haar kortstondig een andere tint. Ze bedekken enkel de buitenlaag van het haar met een kleurlaag. Je spoelt de kleur met de eerste wasbeurt weer weg, en je kunt er je haar niet lichter mee maken. Net zo min als met semipermanente haarverven. Die dringen maar oppervlakkig door tot de haarkern. Het effect is ook tijdelijk, na 4 à 6 wasbeurten is de kleur verdwenen.

Wil je een blijvende kleur of een lichtere tint, dan kan dat enkel met een permanente haarkleuring. Daarmee blijft de kleur ook na het wassen behouden. Pas na een viertal weken wordt je natuurlijke haarkleur weer zichtbaar aan de haarwortels.

Zo werkt het

Permanente haarverf bestaat uit twee basiscomponenten, die je op het moment van de toepassing bij elkaar moet voegen:

 • enerzijds de ontwikkelaar, waarin een oxydeermiddel zit zoals waterstofperoxide
 • daarnaast de kleurcrème die bestaat uit kleurstof en een basisch bestanddeel zoals ammoniak of ethanolamine.

Het basisch bestanddeel doet het haar zwellen en zet de haarschubben open, zodat het oxydeermiddel en de kleurstof erin kunnen dringen. Het oxydeermiddel ontkleurt het haar en maakt de hechting van de pigmenten in de haarkern mogelijk. 

Opletten voor huidirritatie en allergische reacties

Veel haarverven bevatten ingrediënten waarop de huid allergisch kan reageren. Die “sensitizers” of mogelijk irriterende stoffen kunnen contactdermatitis veroorzaken op de hoofdhuid en in het gezicht en de hals. Symptomen gaan van jeuk, schilfering, een branderig gevoel en rode uitslag tot in zeldzame gevallen een opgezwollen gezicht, misselijkheid of ademhalingsproblemen. Algemeen gesproken bevatten donkere haarverven meer sensitizers dan lichte verftinten.

Het Scientific Committee on Consumer Safety van de Europese Commissie heeft de 56 sensitizers ingedeeld van matig tot extreem irriterend. In alle geteste producten zitten 1 tot 7 van dergelijke stoffen, óók in de “natuurlijke” haarverven die je bij de apotheek of in de biowinkel koopt, zij het in mindere mate dan in de overige haarverven.

Enkele voorbeelden van de meest voorkomende sensitizers

Extreem irriterende stoffen

P-phenylenediamine;

Toluene-2,5-diamine;

Indigofera tinctoria leaf powder (indigo).

Sterk irriterende stoffen

1-Naphthol;

4-Amino-2-hydroxytoluene;

4-Amino-m-cresol;

Hydroxypropyl bis(n-hydroxyethyl-p-phenylenediamine) HCL;

M-aminophenol;

N,n-bis(2-hydroxyethyl)-p-phenylenediamine sulfate;

Resorcinol.

Matig irriterende stoffen

2,4-Diaminophenoxyethanol HCl;

2,7-Naphthalenediol;

2-Methylresorcinol;

4-Chlororesorcinol;

P-methylaminophenol sulfate.

Vermoedelijke irriterende stoffen

2-Amino-4-hydroxyethylaminoanisole sulfate;

P-aminophenol

Raadpleeg de volledige lijst (Engelstalig, pdf-bestand).

Naast sensitizers kunnen ook sommige geurstoffen allergische reacties uitlokken. Wil je weten welke, ga dan kijken op de lijst met allergene geurstoffen opgesteld door de Europese Unie.

Vaak geuite bezorgdheden

Behalve eventuele huidirritatie of allergische reacties, zijn er geen bijzondere gezondheidsrisico’s, zolang je de instructies goed opvolgt en de nodige veiligheidsvoorzorgen in acht neemt. Toch circuleren er omtrent haarverven geregeld onrustwekkende verhalen, meestal ongegrond. Hieronder laten we ons licht schijnen over een aantal vaak geuite bezorgdheden.

Raakt mijn haar ervan beschadigd?
De chemicaliën in permanente haarkleuring veranderen de structuur van het haar. Ze maken het droger en brozer. Gekleurd haar kan dof worden, gaan froezelen en gespleten punten vertonen. Daarom is het aanbevolen na de behandeling een conditioner te gebruiken. Vaak zit die mee in de verpakking. Om gekleurd haar te wassen gebruik je het best een speciale verzorgende shampoo voor beschadigd haar.
Zijn haarkleurmiddelen kankerverwekkend?
Je hoeft je geen zorgen te maken als je eens om de zoveel tijd thuis zelf je haar verft. Het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC), dat deel uitmaakt van de Wereldgezondheidsorganisatie, beschouwt het huishoudelijk gebruik van haarkleurmiddelen niet als kankerverwekkend voor de mens.
Mag ik mijn haar kleuren tijdens de zwangerschap?

Nagenoeg alle studies concluderen dat je haar kleuren tijdens de zwangerschap geen kwaad kan. Toch zijn er enkele die waarschuwen voor schadelijke effecten, maar dat is in het onrealistische geval dat je gigantische hoeveelheden haarverf gebruikt. In de praktijk gaat het maar om een minieme dosis chemicaliën, waarvan een nog miniemer deel misschien in de huid dringt. De kans dat die stoffen de foetus bereiken, is zo goed als onbestaande. Er is dus weinig reden tot bezorgdheid als je de algemene voorzorgen in de handleiding in acht houdt.

Toch niet gerust? Opteer dan misschien voor highlights, waarbij je de haarverf enkel aanbrengt op een deel van de lokken, niet de volledige haardos. Zo komt er weinig of geen product in contact met de hoofdhuid.

Is ammoniak gevaarlijk voor de gezondheid?

Ammoniak heeft een kwalijke reputatie, te wijten aan de karakteristieke geur die vaak wordt geassocieerd met gevaar. In tegenstelling tot wat velen denken, is de stof in haarverf echter niet irriterend of kankerverwekkend.

Ter vervanging van ammoniak gebruikt men vaak ethanolamine. Dat ruikt beter, maar werkt minder efficiënt. Lees: voor eenzelfde effect zijn hogere kleurstofconcentraties en langere inwerktijden nodig. Bovendien bestaat de kans dat er zich nitrosamine vormt, een potentieel gevaarlijke stof.

Wat met resorcinol?
Resorcinol wordt beschouwd als een mogelijke hormoonverstoorder. De substantie wordt echter slechts in lage concentraties toegelaten in haarverven en houdt daarom geen gevaar in voor je gezondheid.

Praktische tips

Haarverf gekocht en klaar om eraan te beginnen? Met deze tips verloopt het kleuren vlot en veilig:

 • Hou kinderen uit de buurt.
 • Doe 48 uur van tevoren de allergietest, ook al heb je al eerder je haar gekleurd.
 • Leg al het materiaal klaar: handschoenen, kom, ontwikkelaar en kleurcrème, timer ... Draag steeds de handschoenen.
 • Volg de gebruiksaanwijzing nauwgezet.
 • Meng geen producten van verschillende aard en gebruik geen restjes.
 • Gebruik het product nooit op je wimpers of wenkbrauwen. Ook niet op baard of snor.
 • Vermijd contact met ogen, oren, handen. Bij contact onmiddellijk spoelen met water.
 • Mors geen product op kleding, sieraden of metalen spelden.
 • Respecteer de inwerktijd en spoel het haar na afloop grondig uit.
 • Krijg je jeuk, uitslag, gezwollen ogen of gezicht, schuif het product dan aan de kant en raadpleeg zo nodig een arts.