Koopgids

Zo kies je de juiste make-up remover

29 maart 2023
remove make-up

Ontschminken is een belangrijk onderdeel van je huidverzorging. Met de juiste remover haal je snel alle make-up, vuil en olie van je gezicht, zonder te moeten schrobben. Ontschminkers bestaan in allerhande vormen, prijscategorieën en merken. Wij hebben 22 micellaire waters getest en helpen je kiezen.

Wat zijn make-up removers?

Make-up removers of ontschminkers zijn speciale producten om make-upresten van je gezicht te reinigen. Dat is belangrijk, omdat make-up, zweet, talg en andere stoffen zoals vuil en uitlaatgassen je poriën kunnen verstoppen, met onzuiverheden en acne tot gevolg. Bovendien kan make-up na langere tijd de huid irriteren en uitdrogen.

Ook als je geen make-up draagt, is het overigens belangrijk om elke dag je gezicht te reinigen. In dat geval kies je niet voor een ontschminker, maar voor een milde gezichtsreiniger en lauw water. Die verwijdert zachtjes vuil, zweet en overtollige oliën zonder de huid te irriteren of uit te drogen.

Gebruik liever geen zeep op je gezicht

Je gezicht wassen met normale zeep, dat doe je immers beter niet. Zeep heeft namelijk een hogere zuurtegraad dan onze huid, waardoor het de beschermende laag kan aantasten en onze huid kan doen uitdrogen en irriteren. Sommige zepen kunnen daarnaast de pH-balans van de huid verstoren, met acne, roodheid en ontsteking tot gevolg. 

Bovendien krijg je liever geen zeep in je ogen.

Voor- en nadelen van make-up removers

Beter dan water alleen

Make-up removers bevatten speciale ingrediënten waarmee make-up en andere resten gemakkelijker loskomen van je huid dan met water alleen, zodat je niet hoeft te schrobben en de huid minder snel geïrriteerd raakt.

Zacht voor de huid

In tegenstelling tot zeep zijn ontschminkers ontworpen om pH-huidneutraal te zijn. Daardoor is een make-up remover zachter voor je huid dan zeep of douchegel, zonder die uit te drogen of irriteren.

Zeker de gevoelige zone rond de ogen, waar de huid sowieso al dunner is, zal dankbaar zijn dat je een geschikte producten gebruikt voor je dagelijkse schoonheidsritueel.

Welk type ontschminker past bij jou?

Er zijn momenteel zes soorten ontschminkers op de markt: reinigingsdoekjes, gels, lotions, oliën, micellair water en make-up removers in blokvorm. Welke je kiest, is grotendeels kwestie van persoonlijke voorkeur.

Zelf hebben we 22 micellaire waters getest, die geschikt zijn voor normale en gemengde huidtypes. 

73 Goede
kwaliteit
Micellaire waters
Referentieprijs  1,99 per verpakking
78 Topkwaliteit
Beste
Koop
Micellaire waters
Referentieprijs  2,79 per verpakking
62 Redelijke
kwaliteit
Micellaire waters
Referentieprijs  2,99 per verpakking

Wat is micellair water?

Micellair water is een heldere, waterige vloeistof die zogenaamde "micellen" bevat, kleine deeltjes die vuil, talg, make-upresten en andere onzuiverheden opvangen en verwijderen.

Dat werkt zo: wanneer je micellair water op een wattenschijfje aanbrengt en ermee over je gezicht veegt, hechten de micellen zich aan de onzuiverheden. Ze worden als het ware "opgezogen". Vuil en make-upresten worden zo effectief van de huid verwijderd, zonder dat je moet wrijven.

Is micellair water geschikt voor jouw huidtype?

Micellaire waters zijn milde reinigers en dus geschikt voor alle huidtypes, zelfs de gevoelige huid. Ze laten de huid zacht en gehydrateerd achter.

Allergie of gevoelige huid? Check de ingrediëntenlijst!

Alle cosmetische producten op de Europese markt zijn getest en veilig bevonden. Toch vermijd je sommige ingrediënten liever. Alcohol kan bijvoorbeeld erg agressief zijn voor de huid, en geur- en kleurstoffen kunnen bij sommige mensen reacties uitlokken.

Welke ingrediënten vermijd je beter?

Mensen met allergieën of gevoelige huid checken daarom beter de ingrediëntenlijst van hun verzorgingingsproducten, zeker voor producten die niet afgespoeld worden en dus op de huid blijven zoals micellaire waters.

Gelukkig vonden we in de geteste micellaire waters erg weinig problematische ingrediënten terug: vier producten bevatten elk één ingrediënt die een allergische reactie kan veroorzaken, veel minder dan we doorgaans zien in cosmeticatesten, waar we er al snel vijf à zes terugvinden in eenzelfde product. De helft van de geteste producten bevatten parfum, vier alcohol.

Heb je een aparte ontschminker nodig voor de ogen?

Mascara en eyeliner zijn vaak het moeilijkst te verwijderen, terwijl de huid rond de ogen net dun en gevoelig is. De meeste firma’s spelen hierop in met een speciale make-up remover voor de ogen, vaak met een gewone en een waterproof versie. Deze laatste is wat vettiger en dikker dan een gewone ontschminker, waardoor de make-up gemakkelijker loskomt en je minder hard moet schrobben.

Als je vaak waterproof mascara draagt, is je gewone make-upremover hiertegen niet opgewassen. In dat geval moet je een aparte ontschminker gebruiken voor waterproof oogmake-up.

Waarom je altijd je mascara moet verwijderen

Let wel op, voor je ogen gebruik je liever geen make-up remover met veel olie. De olie kan namelijk in het traankanaal terechtkomen en je ogen irriteren.

Welke eigenschappen maakt micellair water goed?

Werkzaam tegen make-upsporen

In onze test gingen zowel gewone gebruikers als een make-upexpert aan de slag met 22 micellaire waters. Het basiscriterium in onze evaluatie is natuurlijk hoe goed zulke producten hun job doen: verwijderen ze snel en gemakkelijk alle sporen van make-up (mascara, lippenstift en foundation)?

Hoe minder wattenschijfjes met product je nodig hebt om alle make-upresten te verwijderen, hoe beter het product. Alle geteste producten kwijten zich goed tot zeer goed van hun taak, al zijn er enkele uitschieters en enkele producten die teleurstellen.

Goed verdragen door de huid

Een goede make-up remover is zacht voor de huid en droogt deze niet uit. Idealiter lokken zulke producten dus geen irritaties uit van de huid of de ogen.

Aangenaam in gebruik

Tot slot zijn ook de cosmetische eigenschappen van ontschminkers belangrijk: geur en textuur, maar ook hoe de huid aanvoelt na het gebruik.

De verpakking heeft hier ook een impact op: flesjes waarbij de opening te groot is en er te veel product tegelijkertijd uitkomt, vielen minder in de smaak. De geconsulteerde make-upexpert gaf overigens de voorkeur aan flesjes met een pompsysteem, al creëren deze natuurlijk wel meer afval.

Duurzame verpakking en weinig productverlies

Wie zijn ecologische voetafdruk wilt verkleinen, kijkt ook best naar de verpakking van zulke producten. Wij verkiezen verpakkingen uit bioplastic, gevolgd door flessen uit gerecycleerd plastic, zonder (onnodige) tweede verpakking uit karton.

Bij een goede verpakking blijft er trouwens niet te veel product achter in de fles. Omdat het gaat om een erg vloeibaar product, kon bijna alles opgebruikt worden.

Hoeveel kost micellair water?

Een goed product hoeft niet duur te zijn, zowel de Beste Koop als de Beste van de Test komen uit het goedkopere segment. Micellaire waters van de huismerken vind je al voor € 2 tot € 3 per fles van 400 ml, voor de bekendere merken betaal je in de supermarkt of drogisterij € 5 tot € 8.

Bij de apothekers en in de parfumerie betaal je het meest, al bieden de duurdere merken meestal ook kleinere verpakkingen van 200 ml aan om de hoge prijs enigzins te verzachten.

Qua kwaliteit moeten de goedkopere producten niet per se onderdoen voor de duurdere micellaire waters, zo blijkt uit onze test.

Naar onze resultaten

Zo gebruik je micellair water

  • Draag je lenzen, doe deze dan het liefst uit voor je aan je reinigingsroutine begint.
  • Bevochtig voor elk oog een wattenschijfje met micellair water.
  • Om mascara te verwijderen, druk je met het wattenschijfje enkele seconden voorzichtig op de oogleden. Beweeg het daarna langzaam van boven naar onder en van binnen naar buiten.
  • Begin zeker niet te wrijven of te schrobben, dat irriteert de gevoelige huid rond je ogen alleen maar.
  • Veeg de rest van het gezicht schoon en neem een vers wattenschijfje wanneer nodig.
  • Gooi de gebruikte wattenschijfjes in de vuilnisbak, zeker niet in het toilet. Kies eventueel voor herbruikbare exemplaren.
  • Naspoelen met water is niet nodig als je micellair water gebruikt.