Koopgids

Koopgids hydraterende crème

07 februari 2020
Antirides

Waar moet je op letten bij je keuze? Welke vragen moet je jezelf stellen om het meest geschikte model te vinden? In onze aankoopgids vind je meer uitleg en advies.

Voor een degelijke hydraterende crème hoef je niet naar de apotheek of de parfumerie te gaan. In de supermarkt vind je verschillende producten die veel goedkoper en even effectief zijn.

Waar je beter wel en niet te veel aandacht aan schenkt bij je crèmekeuze ontdek je in deze koopgids.

Wat is het verschil tussen een dag- en nachtcrème?

Overdag word je huid blootgesteld aan een heleboel factoren die schadelijk kunnen zijn: airconditioning, uitlaatgassen, uv-stralen ... Hydraterende dagcrèmes bevatten daarom vaak een zonnefilter om je huid te beschermen. Ze trekken meestal snel in, zodat u er nadien eventueel nog make-up op kunt aanbrengen. De nachtvariant daarentegen is iets dikker en vetter. Aangezien onze huid ’s nachts veel vocht verliest, bevatten nachtcrèmes vooral hydraterende en voedende ingrediënten.

Dagelijks een hydraterende crème gebruiken voorkomt dat het vochtgehalte van je huid ontregeld geraakt. Het gebruik van twee verschillende crèmes voor ’s ochtends en ’s avonds is daarbij is echter niet onontbeerlijk volgens ons.

Hydrateert de ene crème beter dan de andere?

De meeste hydraterende crèmes die je op de markt kunt vinden, hydrateren de huid naar behoren. Wat ons wel opviel bij tests in het verleden, was dat geen enkele hydraterende crème echt uitblonk qua hydraterende eigenschappen in vergelijking met een standaardcrème. Nochtans geen onmogelijke opdracht. In onze test van anti rimpelcrème (Test Gezond 121 van juni 2014)- overstegen drie crèmes de hydraterende eigenschappen van diezelfde standaardcrème.

Helpt een hydraterende crème rimpels voorkomen?

De huid hydrateren is ook doeltreffend tegen rimpels. Je kunt dus evengoed een goede hydraterende crème kiezen. Bovendien zijn die hydraterende crèmes vaak enkele tot meerdere euro’s goedkoper dan de antirimpelvariant van hetzelfde merk.

Biedt een hydraterende crème bescherming tegen zonnebrand?

Soms bevat een dagcrème een zonnefilter, wat op het etiket wordt aangegeven. Zo’n dagcrème vervangt echter geenszins een zonnecrème via SPF factor. Gebruik je er eentje met factor 15, dan ben je wel een tijdje beschermd. Maar doordat een dagcrème ’s morgens slechts in een dun laagje wordt aangebracht, volstaat dat niet om op een zonnige dag te gaan picknicken in het park. Sowieso gebruik je om zonnebrand te voorkomen het best een zonnecrème met uv A- en uv B-bescherming. Twee van beide maken echter melding van een uv-bescherming, maar bij geen van beide wordt echter gespecifieerd om welke factor het gaat. Je hebt in zo’n geval dus geen idee in welke mate je bent beschermd. Wij vinden dan ook dat dit gebruik van het label zou moeten worden verboden.

Is een dermatologisch geteste crème beter?

Neen. Deze claim heeft geen enkele wetenschappelijke basis. Met andere woorden hydraterende crèmes die zogenaamd “dermatologisch getest” zijn bevatten soms nog allergene stoffen.

"Hypoallergeen" is een soortgelijke claim die geregeld wordt gebruikt, maar in feite geen enkele garantie biedt.