Voeding en gezondheid onder de loep van logo TA
Koopgids

Koopgids hydraterende crème

25 september 2019
Antirides

25 september 2019

Waar moet u op letten bij uw keuze? Welke vragen moet u zich stellen om het meest geschikte model te vinden? In onze aankoopgids vindt u meer uitleg en advies.

Voor een degelijke hydraterende crème hoeft u niet naar de apotheek of de parfumerie te gaan. In de supermarkt vindt u verschillende producten die veel goedkoper en even effectief zijn.

Waar u beter wel en niet te veel aandacht aan schenkt bij uw crèmekeuze ontdekt u in deze koopgids.

Wat is het verschil tussen een dag- en nachtcrème?

Overdag wordt uw huid blootgesteld aan een heleboel factoren die schadelijk kunnen zijn: airconditioning, uitlaatgassen, uv-stralen ... Hydraterende dagcrèmes bevatten daarom vaak een zonnefilter om uw huid te beschermen. Ze trekken meestal snel in, zodat u er nadien eventueel nog make-up op kunt aanbrengen. De nachtvariant daarentegen is iets dikker en vetter. Aangezien onze huid ’s nachts veel vocht verliest, bevatten nachtcrèmes vooral hydraterende en voedende ingrediënten.

Dagelijks een hydraterende crème gebruiken voorkomt dat het vochtgehalte van uw huid ontregeld geraakt. Het gebruik van twee verschillende crèmes voor ’s ochtends en ’s avonds is daarbij is echter niet onontbeerlijk volgens ons.

Hydrateert de ene crème beter dan de andere?

Bijna alle hydraterende crème die wij onder de loep namen, hydrateerden de huid goed. Enkel het duurste exemplaar legde slechts een matig resultaat aan de dag. Geen enkel exemplaar slaagt er echter in om de huid beter te hydrateren dan een standaardcrème waarmee we vergeleken. Nochtans geen onmogelijke opdracht. In onze test van antirimpelcrèmes twee jaar geleden (Test Gezond 121 van juni 2014) overstegen drie crèmes de hydraterende eigenschappen van diezelfde standaardcrème. Ook de dames van onze paneltest gaven aan dat ze bij geen enkele hydraterende crème een zeer goed gehydrateerd gevoel hadden.

Helpt een hydraterende crème rimpels voorkomen?

De huid hydrateren is ook doeltreffend tegen rimpels. U kunt dus evengoed een goede hydraterende crème kiezen. Bovendien zijn die hydraterende crèmes vaak enkele tot meerdere euro’s goedkoper dan de antirimpelvariant van hetzelfde merk.

Biedt een hydraterende crème bescherming tegen zonnebrand?

Soms bevat een dagcrème een zonnefilter, wat op het etiket wordt aangegeven. Zo’n dagcrème vervangt echter geenszins een zonnecrème via SPF factor. Gebruikt u er eentje met factor 15, dan bent u wel een tijdje beschermd. Maar doordat een dagcrème ’s morgens slechts in een dun laagje wordt aangebracht, volstaat dat niet om op een zonnige dag te gaan picknicken in het park. Sowieso gebruikt u om zonnebrand te voorkomen het best een zonnecrème met uv A- en uv B-bescherming. Twee van beide maken echter melding van een uv-bescherming, maar bij geen van beide wordt echter gespecifieerd om welke factor het gaat. U hebt in zo’n geval dus geen idee in welke mate u bent beschermd. Wij vinden dan ook dat dit gebruik van het label zou moeten worden verboden.

Is een dermatologisch geteste crème beter?

Neen. Deze claim heeft geen enkele wetenschappelijke basis. Met andere woorden hydraterende crèmes die zogenaamd “dermatologisch getest” zijn bevatten soms nog allergene stoffen.

"Hypoallergeen" is een soortgelijke claim die geregeld wordt gebruikt, maar in feite geen enkele garantie biedt.

 

Hoe hebben wij getest?

Wij beperkten ons voor dit onderzoek tot 15 courante hydraterende dagcrèmes voor een normale of droge huid. Ieder product werd gedurende vier weken tweemaal per dag uitgetest. De vochtbalans van de huid voor en na het gebruik van de crème werd gemeten en vergeleken. Daarnaast deden we ook een gebruikerstest. We lieten dertig vrouwen een week lang de crèmes testen en peilden bij hen naar aspecten zoals textuur, geur, absorptie, vettig­heid ..

Waar vind ik de beste prijs voor mijn crème?

Producten uit de (para)farmacie: Vichy, Avène, La Roche-Posay, Nuxe

De gemiddelde prijs per 50 ml varieert van 21,6€ voor Vichy tot 25,4€ voor Avène (uit test zelfde kwaliteit).

De beste prijzen werden genoteerd bij Medi-Market , gevolgd door andere parpafarmacieën zoals iU en parapharma.

Medi-Market positioneert zich als de gezondheidssupermarkt en prijsbreker in de apotheek- en parafarmacie-sector. Hun missie is om “het meest uitgebreide assortiment van producten en diensten van superieure kwaliteit toegankelijk te maken voor zoveel mogelijk mensen door de laagste prijzen aan te bieden”.

Bij de meeste apotheken die werken in samenwerkingsverband (bv. Multipharma, Familia, Coop, ..) betaalden we de aanbevolen verkoopprijs. Bij de onafhankelijke apotheken waren de producten iets duurder, al kan hier soms wel een getrouwheidskorting verkregen worden.

Producten uit de parfumerie: Biotherm, Clarins, Estée Lauder, La Mer, Yves Rocher

De gemiddelde prijs per 50 ml varieert van 10€ voor Yves Rocher tot 220€ voor het product van La Mer (dit is 22 keer zo veel). Bovendien verantwoordt het product van La Mer op kwaliteitsvlak zijn meerprijs helemaal niet.

Voor de moisturizing cream van Yves Rocher betaal je normaal 10€ per 50ml. Als je een beetje oplet kan je een 50% promotie meepikken, waardoor je slechts 5€ per 50 ml betaalt.